Zijn mokken of herbruikbare bekers beter voor het milieu dan wegwerpbekers?
Als het goed is gebruiken alle bedrijven sinds 1 januari 2024 alleen nog maar herbruikbare mokken of bekers op kantoor. Het gebruik hiervan zou beter zijn voor het milieu dan papieren of plastic wegwerpbekers, maar is dat wel zo? Radar zocht het uit.
Niet meer aangeboden op kantoor
Volgens wetgeving zijn kantoren verplicht alleen nog maar herbruikbare mokken te gebruiken sinds 1 januari 2024. Echter moeten die wel worden schoongemaakt, er komt soms een hoop afwas bij kijken. Maakt dat een herbruikbare mok wel milieuvriendelijker dan de wegwerpbekers?
Volgens Milieu Centraal hangt de milieu-impact van een mok of beker af van hoe je hiermee omgaat. Laat jij de warme kraan bijvoorbeeld de hele tijd lopen tijdens het afwassen van mokken? Dan is een wegwerp alternatief vaak minder schadelijk voor het milieu. Om te bepalen welk alternatief beter is wanneer je de mok of wegwerpbeker op jouw manier gebruikt, is afhankelijk van de volgende factoren: het materiaal, het schoonmaken, het aantal in gebruik.
Het materiaal, het gebruik en de schoonmaak
Wanneer je alleen naar de grondstoffen kijkt die nodig zijn om een mok van steen of glas of een wegwerpbeker van plastic of karton te maken, wint de laatste variant het van de ‘houdbare’ variant. Er zijn dus minder grondstoffen nodig om een wegwerpbeker te maken dan een mok. Het verschil zit in het gebruik van de twee varianten. Een mok gaat jaren mee, als je dan het aantal drankjes afzet tegen te gebruiken grondstoffen, dan maakt het nog maar weinig uit.
Het aantal keer gebruiken van de beker of de mok maakt verschil in de milieu-impact. Zo daalt de impact als je de mok meerdere keren gebruikt voordat je de mok afwast. Was je na elk gebruik de mok af? Dan is een wegwerpbeker wellicht een beter alternatief. Daarnaast is de manier van reinigen of het recyclen van de wegwerpbeker belangrijk om te bepalen welk alternatief voor jouw gebruik zuiniger is.
Herbruikbare beker of mok beter alternatief
Milieu Centraal liet eerder onderzoek doen om antwoord te geven op de vraag: welk alternatief heeft een lagere milieu-impact? Wanneer je een mok minimaal een jaar gebruikt en energiezuinig afwast, dan is de stenen mok of beker een beter alternatief.
Wegwerpbeker beter alternatief
Kun jij niet energiezuinig afwassen, of was jij af onder een warme lopende kraan? Dan is waarschijnlijk een wegwerpbeker van papier of plastic (die gerecycled worden) een betere optie. Gooi de bekertjes niet weg bij het oud papier, maar bij restafval. De bekers zijn namelijk gecoat om de vloeistof vast te houden. Plastic bekertjes gooi je weg bij het plastic.