background branding

Zijn voedselintolerantietesten betrouwbaar? | Radar checkt

Je kunt verschillende zelftesten bestellen om van thuis uit te bepalen of je allergisch bent aan bepaalde voedselsoorten. De een is al wat duurder dan de ander, maar kun je wel op het resultaat afgaan? 

Radar werd weer eens benaderd door een bezorgde consument: 'Een vriendin van mij kwam op bezoek en bracht een lange lijst van voedingsmiddelen mee die ze niet mag eten'. Zo begon het bericht. De lijst is gebaseerd op een IgG-intolerantietest, zo staat in de mail te lezen. 'De lijst ziet er officieel uit en is op zwaar papier gedrukt. Het logo ImuPro staat erboven. Toch twijfel ik zeer aan deze test.'

'Ook vind ik het zorgelijk,' gaat de mail verder, 'want als mijn vriendin deze lijst in acht neemt mag ze bijna niets meer eten. Willen jullie dit eens uitzoeken?' Zeker! Zodoende stuurde Radar verslaggever Fons het web van de intolerantietests in.

Oneindig veel soorten

Een speurtocht op internet leert Fons dat er ontelbare IgG-voedselintolerantietests worden aangeboden. Een bloedtest kan IgG-antistoffen in het bloed bepalen. Verhoogde waarden zouden mogelijk wijzen op een voedselintolerantie. Het probleem hiermee is, zo zeggen wetenschappers, dat IgG een 'geheugen-antistof' is die je persoonlijke dieet weerspiegelt. Als je een bepaald voedingsmiddel vaker eet, is je IgG-niveau ook hoger.

We proberen er twee

Tijd voor de test. Fons bestelt er twee: 

  • De Voedselintolerantie Test van Body Scan aan 91,35 euro.
  • En de ImuPro Basic (voedselintolerantie test op 90-IgG voedingsallergenen) aan 249,95 euro.

Beide zijn een vingerpriktest die thuis uitgevoerd kunnen worden. De Body Scan-test geeft direct uitslag, de test van ImuPro moet worden opgestuurd en de uitslag wordt later per mail opgestuurd. 

'Misleidend en duur'

Met de uitslagen van de tests gaat Fons langs in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar de gelauwerde internist-allergoloog Theo Roovers werkt. Hij veegt subiet de vloer aan met de tests die Fons heeft gedaan. Ook Berber Vlieg-Boerstra, gerenommeerd diëtist en onderzoeker is duidelijk: 'Voedselintoleranties kan je niet meten door een bloedtest, ik vind de tests misleidend en duur'. 

0000 780x439 Body Scan sluit de deur.png
Body Scan was niet beschikbaar voor commentaar

Reacties

ImuPro laat in een reactie weten dat de uitspraken van de heer Roovers en mevrouw Vlieg zijn gebaseerd op hun mening. Body Scan was niet bereikbaar voor commentaar.

Zelf al geprobeerd? We horen het graag

Heb jij al eens zo'n IgG-test besteld en thuis geprobeerd? Wat vond jij ervan? Deel je ervaring met Radar.

Forumreacties

7
  • Door Radar

"Een vriendin van mij kwam op bezoek en bracht een lange lijst van voedingsmiddelen mee die ze niet mag eten. De lijst is gebaseerd op een IgG-intolerantietest. Ik twijfel zeer aan deze test. Ook vind ik het zorgelijk, want als ze deze lijst in acht neemt, mag ze bijna niets meer eten! Willen jullie dit eens uitzoeken?" Fons ontving deze mail van een bezorgde consument en ging op onderzoek uit. Het resultaat vanavond in Radar op NPO 1. https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/zijn-voedselintolerantietesten-betrouwbaar/ Heb jij ervaring met een intolerantietest?

  • Door Lady1234

Wat is er mis met de huisarts?

  • Door moederslink

Waarom hoorden we daar vroeger nooit iets over 🙄 Het zou interessant zijn om eens uit te vogelen waarom men heden ten dage kennelijk zo vaak iets over voedsel intolerantie horen en lezen. Ik ben nergens allergisch voor, ik kaan alles weg 😂