Zikavirus nog steeds gevaar voor vakantiegangers

zikavirus0608.jpg

Vrouwen die in verwachting zijn of dat willen raken, moeten nog steeds rekening houden met het zikavirus. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de vooravond van de vakantieperiode.

Sinds mei 2015 is er een zikavirus-uitbraak in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribisch gebied. Het kan afwijkingen veroorzaken bij kinderen die nog geboren moeten worden. 'Hoewel de internationale noodsituatie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is opgeheven, blijft alertheid voor het zikavirus noodzakelijk', aldus het RIVM.

Hoog risico voor zwangere vrouwen

'Zwangere vrouwen die naar een land willen reizen met een hoog risico om zikavirus op te lopen, wordt aangeraden dit uit te stellen tot na de zwangerschap. Vrouwen die zwanger willen worden en naar een land reizen waar zikavirus voorkomt, wordt geadviseerd om de zwangerschap uit te stellen tot minimaal een maand na terugkomst.'

Mannen die in landen zijn geweest met een hoog risico op zikavirus wordt aangeraden om de twee maanden daarna een condoom te gebruiken.

Bron: ANP