Zo bescherm jij je kind tegen illegale producten op sociale media

Snuspakket

Sociale media staan vol met illegale en verslavende producten, van nicotinezakjes tot vapes. Hoe kun je als ouder voorkomen dat je kind hierdoor in de problemen komt? Radar vraagt het preventiedeskundige Youssef el Markhous van verslavingszorginstelling Jellinek. 

“Voorkomen dat je kind het tegenkomt, is vrijwel onmogelijk”, valt El Markhous met de deur in huis.

Maar mocht je meer controle willen, dan kun je overwegen speciale ouderfuncties in apps te gebruiken. “Daar daar moet je wel zorgvuldig mee omgaan”, benadrukt El Markhous. “Als je stiekem meeleest en daar niet transparant in bent, dan kan dat het vertrouwen schaden.”

En dat vertrouwen is volgens El Markhous juist de basis om te voorkomen dat kinderen in de problemen raken. “Wanneer ouders vanuit wantrouwen of controle reageren, zijn kinderen sneller geneigd dingen te verbergen. Wanneer er ruimte is voor een open, oprechte dialoog, delen ze sneller wat er speelt

Info

Deze ouderfuncties zijn er

Voor bijna alle populaire apps zijn tegenwoordig ouderfuncties beschikbaar. Zo is er voor Snapchat ‘Family Center’ waarmee volwassenen, mits ze toestemming hebben van hun kind, kunnen zien met wie ze de afgelopen week contact hebben gehad. Instagram heeft onlangs een nieuwe functie in de app gebouwd, - teen accouts - waarbij automatisch beperkingen gelden voor minderjarige gebruikers. Deze nieuwe instellingen geven ouders meer controle over het instagramgebruik van hun kinderen, zo is het idee. Chatapps als Telegram hebben geen soortgelijke functies, terwijl daar een groot deel van handel in verboden middelen plaatsvindt.

Maar hoe begin je een gesprek als je ziet dat je kind geïnteresseerd is in illegale producten? “Begin vanuit nieuwsgierigheid, niet met een oordeel”, adviseert El Markhous. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat hoor jij op school over dit soort dingen?’ of ‘Hoe kijk jij hier tegenaan?' Kinderen willen zich gezien voelen, dat is vaak het belangrijkste.”

Tot slot wijst El Markhous op het feit dat je als ouder niet alleen staat. Het is vaak nuttig om andere ouders te spreken, bijvoorbeeld op een ouderavond. Ook zijn er gratis advieslijnen, ook van Jellinek.  “Wees niet bang om hulp in te schakelen als je je zorgen maakt.

Meer informatie en praktische gesprekstips voor ouders zijn te vinden op de website van Jellinek.

Maandag 14 april in Radar: zorgen om populariteit ‘snus’ onder kinderen