Zo is jouw barbecue weer spik en span na een avondje grillen

080822_bbqsite.jpg

Met deze tropische temperaturen is de kans groot dat jij zo nu en dan een avondje de barbecue aansteekt om van een eigen gegrild maaltje te genieten. Aan het eind van de avond staat je echter nog een flinke klus te wachten: de barbecue schoonmaken voor de volgende grillsessie.

Om ervoor te zorgen dat je hier niet teveel tijd aan kwijt bent, legt Radar je uit hoe je dit vervelende klusje zo efficiënt mogelijk aanpakt. 

1. Gebruik olie voor een goede voorbereiding

Een paar kleine voorbereidingen treffen voordat je gaat grillen kan al een hoop werk schelen achteraf. Vet bijvoorbeeld je rooster in en leg je al de groenten, het vlees en/of de vleesvervangers ook ingevet met olie op de barbecue. 

Daarnaast kun je groenten, aardappelen en vlees ook inpakken in wat aluminiumfolie. Op die manier is de kans nog minder groot dat er etensresten aan het rooster blijven plakken en 

2. Een citroen voor tussentijdse schoonmaak

Ben jij team ‘voorkomen is beter dan genezen’? Houd in dat geval een vork met een halve citroen bij de hand. Wanneer er tussendoor alsnog wat eten achterblijft op de grill, veeg je dit gemakkelijk weg met de citroen. 

3. Klaar met grillen? Maak meteen schoon

Zit je nog lekker uit te buiken van een zelfgemaakte (vegetarische) burger? Hoe lekker dit ook is, raden we aan om niet te lang achterover te leunen. Het rooster maak je namelijk het beste schoon wanneer het nog een beetje warm is. Pak het rooster vast (eventueel met ovenwanten aan) en haal met een staalborstel de meeste etensresten weg, nu ze nog niet aangekoekt zijn. 

Lijkt het eten toch al meer aangekoekt te zijn dan je dacht? Gebruik dan een mengsel van baking soda en water om het rooster mee in te smeren. Wacht een klein kwartiertje en schrob vervolgens gemakkelijk al de viezigheid van het rooster af met een staalborstel. Uiteraard spoel je daarna alles af met water. 

Overigens kun je het rooster ook een nachtje laten weken in het het sop, mocht je toch meer haast hebben. Het mengsel kan geen kwaad voor je barbecue, en de volgende dag is het poetsen een fluitje van een cent!

4. Vergeet de rest van de barbecue niet

Nu je rooster weer blinkt, is het ook tijd om de rest van het apparaat onder handen te nemen. Om de kuip goed schoon te maken haal je de kolen, as en etensresten hier eerst uit (dit doe je wel pas als de barbecue helemaal is afgekoeld). 

De kolen kun je nu meteen vervangen, mocht dat nodig zijn. Hierna maak je met een sopje van water en afwasmiddel de binnenkant van de barbecue ook even goed schoon en haal je met een doek nog extra viezigheid weg. 

5. Smeer je barbecue in met wat olie

Heb jij een wat geavanceerdere barbecue in de achtertuin staan? Dan wil je er ook voor zorgen dat deze jongen goed blijft werken voor de volgende zomeravonden. Om roest en corrosie zoveel mogelijk te voorkomen, smeer je de buitenkant en eventuele wieltjes of andere bewegende onderdelen nog in met wat onderhoudsolie.