Zo kies je het beste abonnement voor internet, bellen en tv. En wanneer loont overstappen?

internet-tv-10022022.jpg

Soms zie je door de bomen het bos niet meer: al die flitsende reclames met de beste deals voor de snelste internetverbinding, het uitgebreidste tv-pakket en ook nog een stabiele telefoonlijn. Maar hoe vind je nou het abonnement dat het beste bij jou past? 

Veel mensen blijven jaren bij hun provider, vaak uit gemak. Toch is het verstandig om je ook te oriënteren op andere aanbieders. Het kan namelijk dat je ongemerkt meer bent gaan betalen of dat het abonnement na een paar jaar relatief duurder is dan vergelijkbare abonnementen. Ook kan het dat jouw huidige pakket niet meer bij je wensen past, bijvoorbeeld doordat je meer thuis bent gaan werken. 

Allereerst: ga na wat jij nodig hebt

Voordat je naar concrete aanbiedingen gaat kijken is het verstandig om uit te zoeken wat je precies nodig hebt. Veel aanbieders hebben Alles-in-1-pakketten, maar heb je dit wel allemaal nodig? Misschien heb je wel genoeg aan je Netflix-account en je smartphone, waardoor je eigenlijk alleen op zoek bent naar een stabiele internetverbinding. 

Als je denkt een vaste telefoon nodig te hebben, ga dan na hoeveel je hiermee gaat bellen. Hang je soms uren aan de telefoon? Dan is het verstandig om onbeperkt te kunnen bellen. Bel je niet heel vaak, dan kun je beter gaan voor een pakket met een gelimiteerd aantal minuten. 

En wat betreft de tv verschilt het natuurlijk ook per persoon welk pakket nodig is. Zo zijn er mensen die nog steeds elke avond naar de klassieke tv-zenders kijken, maar het kan ook dat je eigenlijk alleen nog maar gebruikmaakt van online streamingservices zoals Netflix en Videoland. Of dat je juist graag extra sportzenders ontvangt om naar je favoriete voetbalclub of Formule 1-coureur te kijken. Ga dus voor jezelf na waar jij behoefte aan hebt voordat je zomaar een pakketdeal afsluit. In een ander artikel van Radar zetten we voor je op een rij hoe je geld kunt besparen zonder vaste tv-aansluiting

Internet: welke snelheid en aansluiting?

Je internetverbinding is misschien wel het belangrijkste. En hier kun je veel kanten mee op, dus het is ook goed om goed uit te zoeken wat precies bij je past. 

Allereerst de snelheid. Hoe snel je internet is werkt aardig door in de prijs van het abonnement, dus als jij alleen een beetje wil surfen is het niet nodig om de allersnelste verbinding te hebben. Maar als je veel wil videobellen, streamen of gamen zal je een snellere verbinding nodig hebben. 

Het speelt daarbij ook mee met hoeveel personen je gebruikmaakt van de internetverbinding. Als je alleen woont of met z'n tweeën heb je vaak al genoeg aan een internetsnelheid van zo'n vijftig Mbit/s; bij een gezin dat intensief gebruikmaakt van internet zit je al snel tussen de honderd en tweehonderd Mbit/s. Radar zet in een ander artikel uiteen wanneer je welke internetsnelheid nodig hebt

Dan is het nog van belang via welke techniek jouw internetverbinding loopt, bijvoorbeeld via glasvezel of kabel. Het ligt er sowieso aan wat er überhaupt in jouw huis mogelijk is (sommige buurten hebben bijvoorbeeld nog geen glasvezel), maar het is ook goed om je bewust te zijn van de verschillen tussen de verschillende technieken. In dit artikel van Radar behandelen we de verschillen tussen internet via glasvezel, kabel en koper.

Ook een mobiele telefoon in het pakket?

Dan zijn er ook aanbieders die een combinatiepakket hebben waarbij je ook een mobiel telefoonabonnement erbij kunt krijgen. Ga voor jezelf na of dit in jouw situatie voordelig en überhaupt nodig is. Loopt je huidige telefoonabonnement af? Dan is het misschien interessant om deze optie te onderzoeken. Maar als je nog een contract hebt en hier tevreden mee bent, dan is het beter om dat telefoonabonnement links te laten liggen. 
Lees hier meer over waar je op moet letten bij het afsluiten van een abonnement voor een mobiele telefoon

Ga je overstappen? Gebruik vergelijkers

Heb je je wensen goed in beeld gebracht en besloten dat je huidige abonnement hier niet meer op aansluit? Dan wordt het tijd om vergelijkingssites te raadplegen. Denk bijvoorbeeld aan sites als Pricewise, Consumentenbond of Independer. 

Naast je voorkeuren let je hier natuurlijk op de prijs, maar ook op de duur van het contract. Hoelang zit je eraan vast? En let ook op eenmalige kosten, bijvoorbeeld voor aansluiting, een modem of een televisiedecoder. 

Weet ook dat aanbieders klanten vaak proberen te lokken met extra'tjes, zoals sportzenders of antiviruspakketten. Ook hier geldt: ga voor jezelf na of je dit echt nodig hebt en laat je niet zomaar verleiden. Een zender waar je nooit naar kijkt zou geen reden moeten zijn om voor een bepaalde aanbieder te kiezen. 

Let op mogelijke overstapkosten

Check voordat je daadwerkelijk overstapt of je dit kosteloos kunt doen. Als je nog een tijdje een contract hebt zou het kunnen dat je de resterende maanden moet betalen, al zijn er ook aanbieders die hier specifieke regelingen voor hebben. Bij ACM Consuwijzer lees je meer over wanneer je je abonnement op kunt zeggen

Als je daadwerkelijk overstapt zet je nieuwe aanbieder je oude contract om. Je hebt dan nog veertien dagen bedenktijd om je nieuwe contract alsnog te ontbinden. 

Blijf je bij je provider? Onderhandelen kan lonen

Als je niet wil overstappen kun je wel altijd proberen een betere deal te krijgen bij je huidige aanbieder. Als je aangeeft dat het huidige pakket minder bij je past en je overweegt over te stappen, kan er misschien een korting worden afgesproken.

Bron: Consuwijzer / Consumentenbond / Radar