Zo kom je sneller Schiphol over (maar neem je portemonnee maar mee)

ANP-449841632-2.jpg

De wachtrijen op Schiphol zijn al weken een hot topic. Elk weekend lijkt het nu raak, met mensen die buiten staan te wachten. Dat belooft wat voor de zomervakantie. Radar heeft een aantal tips voor je om toch op tijd je vlucht te kunnen halen, maar voor sommige moet je flink de portemonnee trekken.

Natuurlijk, het scheelt al tijd als je online ingecheckt bent, je boarding pass en paspoort bij de hand hebt en misschien zelfs met enkel handbagage kunt reizen. Maar wat kun je nog meer doen? De eerste tip kost je niets, hoogstens wat extra meters wandelen op de luchthaven. Als je naar een Schengenland reist, zoals Frankrijk, Italië of Spanje, dan kun je ook reizen via vertrekhal 1A. En die is vaak minder druk. 

Boek je vlucht om

Heb je een flexticket? Dan kun je kijken of er ook van vliegvelden als Weeze, Eindhoven of Rotterdam naar jouw vakantiebestemming gevlogen wordt en je ticket omboeken. Als het ticket vanaf die locatie duurder is, moet je het verschil wel zelf bijleggen.

Laat je bagage inchecken door een andere partij

Als je met Corendon of Transavia reist, kun je van tevoren door een bagageservice je bagage laten ophalen. Zij checken die dan voor je in en jij pakt je koffer pas op de bestemming weer van de bagageband. Dat scheelt je weer een rij voor vertrek. 

Er zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden, die starten bij 35 euro voor twee koffers. Of daar nog meer kosten bij komen hangt af van de afstand naar Schiphol. Voor je eigen veiligheid is het handig ervoor te zorgen dat de bagage niet geopend kan worden, voordat je deze meegeeft. 

Maak jezelf prioriteit

Dat klinkt luxe en het prijskaartje is dat ook. Schiphol zelf biedt een dienst aan waarmee je met prioriteit door de controles kunt. Daar moet je wel de portemonnee voor trekken, het kost namelijk 155 euro per jaar voor een basic lidmaatschap. Daarmee heb je geen toegang tot skylounges, maar krijg je wel voorrang bij de veiligheidscontroles en kun je inchecken in de rij van business class. 

Je kunt ook een basic proefabonnement afsluiten voor vier maanden voor 65 euro. Dat hebben meer mensen ontdekt, dus Schiphol heeft het lidmaatschap tot 1 juli dichtgezet. Maar wie de duurste creditcard heeft van een Amerikaanse creditcardmaatschappij kan in juni wel gebruik maken van de verkorte wachtrijen op Schiphol. 

Reis als een celebrity

Heb je je altijd eens die beroemdheid willen voelen en kan het je niet schelen wat dat kost? Schiphol biedt ook hiervoor een service aan, die regelmatig geboekt wordt door BN’ers. Iedereen kan deze service boeken, maar daarvoor moet je wel bijna 500 euro ophoesten. Dat is per vlucht. Dan ga je volledig gescheiden van de mensen in de terminal naar het vliegtuig toe, maar ben je wel een extra vakantie aan kosten kwijt. Klein bijkomend voordeeltje: voor dat geld hoef je de bagage niet zelf in te checken.