Zo kom je van bladluis af: 3 tips

Als de ene plant in je huiskamer of tuin het beter doet dan de ander kan dat zijn omdat er bladluis op zit. Hoe kom je daar van af en hoe voorkom je het? Radar zet drie tips op een rijtje. 

Eerst even uitleggen wat bladluis is. De bladluis is een groen of groengeel beestje dat leeft van de sappen van een plant. Hij boort een gaatje in het blad en zuigt het sap op. Gevolg: de bladeren worden geel, misvormen en vallen af. Planten verzwakken daardoor en kunnen overlijden. Naast tuinplanten kan bladluis ook op kamerplanten voorkomen. Tuinplanten herstellen zichzelf soms ook weer, dus het is niet altijd nodig om bladluis te bestrijden, want bladluis is ook weer een voedselbron voor vogels en andere insecten.

Gebruik geen gif

Herman van Bekkem is campagneleider bij Greenpeace. Hij adviseert geen giftige bestrijdingsmiddelen te kopen. 'Online worden er nog vaak middelen verkocht waarin glyfosaat en deltamethrin zit. Dat is schadelijk voor insecten. Op de lange termijn verstoort dit gif de biodiversiteit.' Bij tuincentra worden steeds meer milieuvriendelijke middelen aangeboden, blijkt uit een rondgang van Greenpeace langs tuincentra. 'Er worden te veel bestrijdingsmiddelen en meststoffen gebruikt en er zijn te weinig bloemen die insecten aantrekken. Daardoor is het totaal aantal insecten de afgelopen dertig jaar met 70% afgenomen.'

Als insecten verdwijnen beïnvloedt dat de voedselpiramide. 'Appels en peren kunnen voor hun bestuiving niet zonder insecten', aldus Van Bekkem.

Koop eitjes van lieveheersbeestjes

Gaasvliegen en lieveheersbeestjes zijn natuurlijke vijanden van bladluis en ze kunnen je helpen je van bladluis af te komen. Dat werkt zo: koop online eitjes van lieveheersbeestjes. Hang ze in je plant of struik. De larven uit de eitjes eten je bladluis. De larven groeien weer uit tot lieveheersbeestjes die óók je bladluis eten. Een grote struik heeft ongeveer tien eitjes nodig, een grote boom zo'n honderd, een plant zo'n twee tot vijf. Herman van Bekkem van Greenpeace legt uit dat veel kwekers deze natuurvriendelijke methode van bladluisbestrijding hanteren.

Zorg voor wilde plantensoorten

Wilde plantensoorten zijn beter bestand tegen bladluis dan doorgekweekte sierbloemen. Als je bladluis dus wil voorkomen kan je beter geen sierrozen nemen. 'Kies een rozensoort die ook in de natuur voorkomt. Lavendel in je tuin werkt goed.'

Deze huis-tuin-en-keukenmiddelen werken

Thuis kan je met simpele producten je eigen bladluisverdelger maken. Van Bekkem zegt dat een mengsel van knoflook en ui, dat je op je planten sproeit, werkt. Brandnetelgier (brandnetels die je een paar dagen in water laat rotten) en een groene zeepoplossing over je planten sproeien werken ook, net als je planten en bladeren afspuiten met koud water uit een tuinslang. Daarmee spoel je de luizen weg.

Veel mensen die gereageerd hebben op een WhatsAppje van Radar suggereren om spiritus te gebruiken. Van Bekkem is daar geen fan van. 'Hoewel het beter is dan gif, is het nog steeds slecht voor je planten.