Zo kun jij je kleine elektrische apparaten (laten) repareren

73624570_l_normal_none.jpg

Van fietslampjes tot waterkokers: we hebben allemaal wel kleine elektrische apparaten in huis. Het gebeurt weleens dat één van deze apparaten stuk gaat. Vaak kopen we dan een nieuwe, maar wist jij dat je deze ook zelf of door een ander kan laten maken? Radar vertelt je hoe.

Let op: als je zelf gaat repareren of je schakelt een niet-erkende monteur in, dan vervalt je garantie op het product. Het is daarom verstandig om bij apparaten eerst de garantie te controleren.

Garantie of repareren?

Voordat je zelf aan de slag gaat, kun je nagaan of het apparaat nog garantie heeft. Als het onder de garantie valt, kun je contact opnemen met de verkoper. 

Heeft je apparaat geen garantie meer maar is het wel te repareren, bijvoorbeeld als een klein onderdeel beschadigd is? Dan kun je een monteur inschakelen. Zo zijn er reparatiewinkels waar je een kapot product heen kunt brengen. Via repareerhet.nl kun je een expert bij jou in de buurt vinden. 

Repareren kun je leren

Wil je liever zelf je apparaat maken, maar ben je geen handige klusser of zijn de kosten voor de reparatie te hoog? Geen probleem, want er zijn plekken waar je terechtkunt om je kapotte apparaat te repareren. Zo is er het Repair Café, waar je gratis leert hoe je een kapot item weer kan laten werken. 

Bij het Repair Café mag je ook meekijken- helpen bij een reparatie van een ander. Ook kun je genieten van een kopje koffie aan de leestafel, waar meerdere boeken liggen over verschillende klussen en reparaties. Zo valt er altijd iets te leren.
 

Europese reparatiewet

In de uitzending van Radar op 24 april schonken wij aandacht aan het recht op reparatie. Het recht op reparatie is een Europese wet die moet bijdragen aan een circulaire Europese economie in 2050.

Op dit moment gaan producten snel kapot of belanden op de vuilnishoop terwijl ze nog te repareren zijn. Doormiddel van de wet worden fabrikanten verplicht om buiten de wettelijke garantie van twee jaar de kapotte apparatuur te repareren. Het herstel van elektronische apparaten is goed voor het milieu. Het leidt tot minder gebruik van grondstoffen, minder broeikasgassen en minder energieverbruik.

Voor de doe-het-zelver

Geen Repair Café of reparatiewinkel in de buurt? Er zijn er altijd handige websites waar je gratis reparatiehandleiding kunt vinden. Zo is er iFixit, een wereldwijde organisatie waarin mensen kennis met elkaar delen over het repareren van apparaten. 

Op de website van iFixit staan onder andere gratis reparatiehandleidingen. Ook is er een forum waarin vragen gesteld en beantwoord worden. 

Bronnen:  Repair Café, Repareer Het