Zo maak je een bewijs in de app CoronaCheck
Als je gevaccineerd bent, kun je een vaccinatiebewijs in de app CoronaCheck laden. Als je de app al had, kun je daarvoor een update installeren, die nu beschikbaar is in de verschillende appwinkels. Dit moet je weten.
CoronaCheck is een gratis app voor telefoons met minimaal Android 6.0 of iOS 12. In de app kun je twee verschillende QR-codes laden.
- Binnenland: De ene QR-code kan je toegang tot grote evenementen in Nederland geven.
- Buitenland: Vanaf 1 juli kan je met de andere QR-code naar EU-landen reizen.
Iedereen die dertien jaar is of ouder zal een toegangsbewijs nodig hebben om aan een event te kunnen deelnemen of te reizen. Je kunt een QR-code krijgen als je:
- Gevaccineerd bent Je kunt de QR-code om te reizen al laden na één prik, maar: in veel landen moet je volledig gevaccineerd zijn om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken gewacht worden. Het is aan de reiziger om zelf na te gaan welke eisen de reisbestemming aan het vaccinatiebewijs stelt. Op de website www.wijsopreis.nl kun je zien welke eisen een land stelt. Daar vind je ook informatie over het reizen naar landen buiten de EU. (Met het Janssen-vaccin ben je met één prik volledig gevaccineerd.)
- Hersteld bent Mensen die in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad (en dus antilichamen hebben), kunnen vanaf 1 juli het zogenaamde 'herstelbewijs' in de CoronaCheck-app laden. Ook dat bewijs is om te zetten in een QR-code om toegang te krijgen tot evementen of naar het buitenland reizen. Je positieve test van de GGD moet tussen de 12 en 180 dagen oud zijn.
- Een negatieve test hebt afgelegd Wie nog geen vaccinatie heeft gehad en ook niet in aanmerking komt voor een herstelbewijs, kan met een recente negatieve testuitslag de app ook gebruiken voor buitenlandse reizen. Vanaf 1 juli kun je daarvoor gratis een test laten afnemen bij de GGD.
Hoe krijg ik een QR-code?
Je kunt momenteel maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app maken. Later zou je meerdere QR-codes in dezelfde app moeten kunnen opslaan.
Je kunt inloggen met je DigiD om je vaccinatie- en andere gegevens op te halen. In de app krijg je dan de opties aangeboden: wil je een QR-code genereren via een negatieve testuitslag, een herstelbewijs of een vaccinatie? Afhankelijk wat voor jou van toepassing is, krijg je een of meerdere opties te zien.
Hoe wordt je bewijs gecontroleerd?
Je kunt dus een QR-code krijgen voor binnenlandse events of voor buitenlandse reizen (zie illustratie hieronder).
Als je test- of vaccinatiebewijs geldig is, ziet de controleur een groen scherm en enkele gegevens. Deze gegevens worden gecontroleerd met je identiteitsbewijs, om misbruik te voorkomen – je kunt dus niet zomaar de QR-code van iemand anders gebruiken, dan wordt de toegang geweigerd.
Wat vertellen de QR-codes?
Volgens het ministerie van Volksgezondheid bevat de QR-code voor binnenlands gebruik weinig informatie over de gevaccineerde. Zo is niet te zien of de code is opgehaald na een negatieve test, na hersteld te zijn van een besmetting of door een vaccinatie. Het laat alleen je initialen, je geboortedag en -maand zien, om te kunnen controleren dat de testuitslag zeker bij jou hoort.
De code voor buitenlands gebruik bevat meer informatie over welk vaccin iemand heeft gehad en op welke datum de prik is toegediend. Deze informatie hebben landen nodig om te bepalen of de gevaccineerde welkom is. Daarom is het Europese reisbewijs binnen Nederland niet bruikbaar: de makers vinden dat een onnodige privacyschending.
CoronaCheck heeft een koppeling met de systemen van het RIVM en de GGD. Je logt in met je DigiD en de gegevens worden automatisch opgehaald en in de app geplaatst.
Prik bij huisarts
Als je je prik bij de huisarts hebt kregen, sta je mogelijk (nog) niet in het juiste ICT-systeem. Volgende week zou daarvoor een oplossing moeten komen. Voorlopig moet je nog handmatig je vaccinatiegegevens in het RIVM-systeem invoeren.
Vanaf 1 juli kunnen mensen van wie de gegevens nog niet in de systemen staan, rechtstreeks bij de arts die ze geprikt heeft een QR-code vragen.
Voorkom drukte in de app: regel je QR-code vooraf
Goed om te weten: de app ondersteunt maximaal 25 logins per seconde ofwel 90.000 logins per uur. Als meer mensen willen inloggen, zal dat problemen opleveren. Het is dus beter om je QR-code thuis al te genereren, en dus niet wanneer je voor het evenement staat aan te schuiven. De QR-code blijft bruikbaar aan de poort van het event, ook als je mobiel geen internetverbinding heeft.
Geen smartphone? Pdf via de website kan ook
Wie geen smartphone heeft, kan ook via de website van CoronaCheck een papieren toegangsbewijs krijgen. Door in te loggen met je DigiD bekom je een pdf die je dan kunt uitprinten en meenemen.
Later zal je ook telefonisch een vaccinatiebewijs kunnen regelen. Het bewijs wordt dan opgestuurd naar je geregistreerde adres.
Bron: CoronaCheck, NOS, RTL