Zo onderscheid je namaakproducten van originele artikelen
Het is online niet altijd even duidelijk of een product nagemaakt is of dat je met een origineel exemplaar te maken hebt. Zo worden kledingstukken, accessoires, electronica en zelfs medicijnen veelvuldig nagemaakt en verkocht. Het is niet strafbaar om een nepproduct te kopen, maar het kan op zijn minst voor teleurstellingen zorgen als iets achteraf nep blijkt te zijn. Daarbij ben je wel strafbaar als je besluit een nepartikel (door) te verkopen. Het is dus goed om te weten welke kenmerken kunnen weggeven dat je met een namaakartikel te maken hebt.
Via doorverkoopplatforms als Marktplaats en Vinted, en sites als AliExpress, Amazon en Bol.com komen de nodige namaakartikelen bij de Nederlandse consument terecht. Er kleven risico's aan het kopen van een namaakproduct, of je dit nou expres of per ongeluk doet. In een ander artikel van Radar lees je meer over deze risico's en de regels omtrent het kopen en verkopen van nepproducten.
Radar over namaakartikelen
Radar besteedde in de uitzending aandacht aan de wereld achter jouw online aankopen. Is die fietshelm voor je kind wel veilig? En zijn die Puma-sokken wel echt? Radar legt je uit waar je op moet letten.
Prijs geeft het vaak gelijk weg
Het is misschien een open deur, maar dat maakt het niet minder waar: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. Als jij een merktas online ziet staan voor een fractie van de prijs die je in andere winkels betaalt, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.
Als je het niet zeker weet kun je van het desbetreffende product even opzoeken wat andere winkels ervoor vragen. Je krijgt dan snel een beeld van wat de gangbare prijs is.
Kwaliteit is slechter
Als je iets online bestelt is dit misschien moeilijk te checken, maar de kwaliteit van een product verraadt vaak snel dat je met een nagemaakt exemplaar te maken hebt. Zorg ervoor dat je goed weet hoe het product eruit hoort te zien, bijvoorbeeld door even in een fysieke winkel te gaan kijken, en vergelijk dit met het artikel dat je wilt gaan kopen. Let op details als de afwerking en hoe het logo op het product staat.
Ook de verpakking kan weggeven dat je met een namaakartikel te maken hebt. Als een duur merkproduct in een goedkope plastic verpakking zit, weet je al dat er iets niet aan de haak is.
Een andere tip is om, als je bijvoorbeeld via Marktplaats een telefoon of een kledingstuk koopt, het product eerst even in je handen te hebben voordat je overgaat tot een betaling. Je kunt dan veel beter zien of iets een origineel exemplaar is dan wanneer je alleen afgaat op een foto.
Kijk goed naar de website en advertentie
Er zijn een aantal kenmerken die een webshop of verkoper betrouwbaarder maken. Je kunt bij een webshop controleren of je op de website een KvK-nummer en contactgegevens kunt vinden, of het retourneerbeleid duidelijk is beschreven en of je garantie hebt.
Als je een tweedehands merkproduct via een doorverkoopplatform koopt, kun je aan de verkoper vragen of je een originele kassabon kunt zien. Je kunt ook in de omschrijving van de advertentie kijken of er misschien wordt aangegeven dat het product namaak is. Ook kunnen formuleringen als 'geschikt voor Apple' weggeven dat het product niet origineel is. Wees verder alert als een advertentie alleen een foto en geen omschrijving bevat.
Je kunt online even zoeken op ervaringen en reviews over een bepaalde webshop of verkoper. Je zou bijvoorbeeld op het Radarforum kunnen zoeken naar ervaringen of vragen om advies van anderen.
Gebruik je gezond verstand
Het is verder van belang om gewoon goed na te denken blijven denken, dan kom je al een heel eind. Als je bijvoorbeeld via AliExpress een merktas koopt, weet je ook wel dat dit nep is. De grote merken verkopen niet via dit soort sites, en ook niet op verkoopplatforms als Facebook of Marktplaats.
Blijf scherp en koop alleen direct bij de (online)winkel van het merk, of bij winkels waarvan je weet dat ze geen namaakartikelen verkopen.
Onze AVROTROS-collega's van Opgelicht?! hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je een betrouwbare webshop kunt herkennen.
Bron: Consumentenbond / ECC