Zo tank je zo goedkoop mogelijk

86214283_l_normal_none.jpg

Besparen aan de pomp, het is een welkom idee voor iedereen die zijn geld ziet wegtikken terwijl de tank weer eens wordt volgegooid. Helemaal tijdens de pandemie zagen we de prijzen rap stijgen voor benzine, autogas en diesel. De prijzen dalen stukje bij beetje, maar weten waar en wanneer je het beste tankt is geen overbodige luxe. Dit moet je weten.

Je kunt op verschillende manieren je brandstofverbruik verminderen, maar ook door je tankbeurten te plannen kun je geld besparen. Hoe vind je de beste prijzen? 

Tank niet op maandag: kies de juiste dag van de week

Je bent niet gek: de prijzen bij het tankstation om de hoek waren gisteren écht nog een stuk lager. Brandstofprijzen fluctueren namelijk door de week. De prijzen in de gaten houden en uitmaken wanneer je het best wel en vooral niet kunt tanken, is gewoon slim. Voor de meeste stations geldt dat je op maandag beter niet langs de pomp rijdt. Zaterdag is dan weer wel een goede pompdag, want dan stunten tankstations het vaakst met hun prijzen. 

Houd je aan het voordeligste station in jouw buurt

In de gaten houden, dat kan met verschillende apps of websites. Daarmee zoek je uit waar in jouw buurt je het voordeligst kunt tanken, zonder rondjes te moeten rijden. Maak van dat voordelige station je vaste keuze, om je tankritten goed te plannen: voorspel wanneer je tank leeg zal zijn en kies voor een voordelige route met een routeplanner. Met een tankpas van je vaste station kom je ook voordeliger uit.  

Vermijd het spitsuur en de morgenstond

Sommige mensen geloven dat tanken wanneer het koel is, dus 's nachts of vroeg in de ochtend, voordeliger is omdat brandstof krimpt als het koud is en je dus in feite meer tankt. Maar die besparingen zijn in het beste geval minimaal. En daar staat tegenover dat de meeste tankstations hun prijzen omhoog gooien terwijl de meeste mensen slapen. Op het vroegste van de dag hoef je dus niet aan de pomp.

Inderdaad, prijzen fluctueren niet alleen gedurende de week, maar vaak ook tijdens de dag. Zo verhogen verschillende tankstations hun prijzen ook in de spitsuren. Wel zou je in de ochtendspits goedkoper kunnen tanken dan in de avondspits. Als je gaat uitzoeken wat het voordeligste tankstation in jouw buurt is, kijk je dus liefst meteen ook naar de prijsverschillen op die uren. Zo zal je zien dat je beter op het rustige moment van de dag langs de pomp gaat.

Ga voor grote tankbeurten

Veel tanken per tankbeurt komt goedkoper uit. Niet alleen rijd je minder vaak om naar het tankstation, je hebt ook minder 'verlies': wanneer je de pomp uit je tank haalt, gaat altijd wat verloren. 

Het is dus voordeliger om je tank bijna leeg te rijden. Want een auto met weinig brandstof weegt minder en rijdt daardoor zuiniger. Maar let wel op: een te lege brandstoftank is slecht voor de motor van je wagen. 

Sla de superbenzine over

Je denkt misschien dat je je auto verwent door het 'goede spul' te kopen, maar premium benzine biedt weinig voordelen voor moderne motoren. Kies enkel voor premium als je in een luxeauto rijdt die dat nodig heeft. Spaar in andere gevallen je geld en koop gewone benzine.  

Tanken bij een onbemand station

De tankstations langs de snelwegen houden hogere prijzen aan. Door je tankbeurten te plannen, voorkom je dat je langs de snelweg naar de pomp moet. De goedkoopste tankstations vind je vaker in dorpen dan in steden. Ook ben je meestal goedkoper af bij stations waar je zelf je tank kunt volgooien. 

Over de grens tanken loont

Duurzaam is het niet, over de grens rijden om goedkoper te tanken. Maar als je dichtbij de grens woont en niet al te ver moet omrijden, is het wel interessant. In onze buurlanden is brandstof nu eenmaal goedkoper.