10 procent besparen op het brandstofverbruik van je auto? Zo doe je het!

14052021 brandstofverbruik.jpg

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om geen auto te rijden, maar dat is (soms) makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat kun je dan wel doen om je brandstofverbruik te verlagen, langer door te rijden met je tank en dus wat geld te besparen?

Het onafhankelijke vergelijkingsplatform Pricewise heeft een lijst opgesteld met een aantal handige tips. Sommige tips ken je misschien al, maar het kan nooit kwaad om je geheugen op te frissen en het vóóral ook toe te passen.

Let op de bandenspanning

De juiste bandenspanning is niet alleen van groot belang voor je veiligheid, maar ook voor je brandstofverbruik. Je rijdt veiliger met de juiste bandenspanning, omdat je een kortere remweg hebt en meer grip op de weg. Je banden gaan daardoor langer mee en als bijkomend voordeel gebruik je ook nog eens minder brandstof. Houd dit dus in de gaten.

Gas los en uitrollen

Veel mensen rijden hard, remmen constant en drukken dan weer hard het gaspedaal in. Je kunt echter aanzienlijk wat geld besparen als je het gas vaker loslaat en de auto uit laat rollen.

Vermijd het centrum, als het kan

Remmen en weer optrekken doe je meestal ook vaker op een drukke plek. Het is daarom raadzaam het centrum te vermijden, als dat lukt. Het kan natuurlijk niet altijd. Pricewise geeft dit voorbeeld: '100 kilometer afleggen door de stad – niet héél logisch – kost je bijna dubbel zoveel brandstof als 100 kilometer op een constante snelheid van 70 tot 90 kilometer per uur.'

Zet je motor uit als je 'lang' moet wachten

Het is ook raadzaam om je motor uit te zetten als je moet wachten, zoals bijvoorbeeld voor een openstaande brug of een spoorwegovergang. Volgens de ANWB is dit al de moeite waard als je langer dan een minuut stilstaat.

Let op je toerental en schakel op tijd

Als je rijdt met een laag toerental, in een zo hoog mogelijke versnelling, kun je ook brandstof besparen. Schakel dus op tijd naar een hogere versnelling bij 2.000 tot 2.500 toeren.

Rijd liever 100 dan 130 op de snelweg

Milieu Centraal meldt overigens dat je liever 100 kan rijden dan 130. 'Bij 100 km per uur verbruik je zo'n 14 procent minder brandstof dan bij 130. Beter voor je portemonnee én voor het milieu.' Ook is het goed om te weten dat de tijdwinst door hard rijden reuze meevalt. 'Als je 50 kilometer lang 130 in plaats van 100 op de snelweg rijdt, boek je in theorie zeven minuten tijdwinst. Maar in de praktijk is de tijdwinst veel kleiner, omdat je in Nederland niet de hele tijd 130 kunt rijden.'

Wees zuinig met airco

De airco aanzetten kan natuurlijk heel fijn zijn, vooral op warme dagen. Maar wist je dat airconditioning voor zo’n 30 procent meer brandstofverbruik kan zorgen? Kun je dan beter een raampje omlaag doen? In beide gevallen gebruik je echter extra brandstof, máár er is een omslagpunt: 'Het schijnt dat je tot 80 kilometer per uur  de ramen het best open kunt houden. Dáárna is de airco zuiniger. Nóg beter is ramen dicht en airco uit – als het uit te houden is. Zet anders éérst de ramen even open. Om vervolgens de airco in te zetten als je op de snelweg bent', adviseert het platform.

Zet (overige) brandstofslurpers ook uit

Naast de airco heb je ook andere systemen in je auto die brandstof slurpen, waaronder de stoel-, stuur- en achterruitverwarming. Radar besteedde hier eerder al aandacht aan. Je kunt hier lezen hoeveel extra brandstof er wordt gebruik door je stoelverwarming, oplader en andere opties.

Gewicht en stroomlijn

Als er extra gewicht in je auto zit gebruik je ook meer brandstof door de hogere weerstand. Het zorgt daarnaast voor een minder goede stroomlijning. Heb je na de vakantie bijvoorbeeld nog even een dakkoffer op je auto zitten, haal die dan weg. Hetzelfde geldt voor een volle kofferbak. Je brandstofverbruik gaat overigens ook omlaag als je je auto bijna leeg rijdt (minder gewicht), met de nadruk op bijna. Stilstaan op weg wil niemand.

Pak de fiets

En uiteraard: als je fietst bespaar je ook geld én je levert fysieke inspanning, waardoor je ook aan wat extra beweging toekomt in je dagelijkse schema. Het is misschien een open deur, maar het levert wel de grootste besparing op. Je kunt ervoor kiezen om voor korte ritjes de fiets te pakken in plaats van de auto. Hier bespaar je zo’n 10 cent per kilometer mee.

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVara) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.

Bron: Pricewise / Milieu Centraal / ANWB