Zo voorkom je (onnodig) hoge rekeningen door parkeerapps

Parkeerapps.jpg

Geen ouderwets briefje achter de ruit maar na een paar keer klikken in een parkeer app kan jij nog ín je auto de parkeermeter activeren. Gemakkelijk is het wel, toch verloopt het stoppen van een parkeeractie niet altijd even vlekkeloos. Zo voorkom jij onnodig hoge rekeningen door het gebruik van parkeerapps.

Parkeerapps

In veel gemeenten kan je met een parkeerapp betaald parkeren. De apps zijn razend populair. Jouw auto kan je, zo lang als de parkeerplek het maximaal toelaat, gewoon laten staan. De parkeermeter op de app loopt immers gewoon door tot je deze zelf beëindigt. Je hoeft van tevoren dus niet in te schatten hoelang je weg zult zijn. Naast gemakzucht dus ook een belangrijke reden voor de consument om over te stappen op een parkeerapp. 

Er zit alleen één groot nadeel aan het gebruik van parkeerapps. Wie problemen ervaart tijdens het stoppen van een parkeeractie, kan veel geld kwijt zijn. Daarnaast betaal je soms extra servicekosten om gebruik te maken van een parkeerapp vanuit de aanbieder of vergeet je de parkeeractie te stoppen. Hoe voorkom je hoge rekeningen door jouw parkeerapp?

Vooraf aan de parkeeractie

  • Check altijd bij het starten van een parkeeractie of je in de juiste zone staat. Parkeermeters werken met een zone en een bijhorend nummer. Deze is zichtbaar op de paal boven de meter en moet overeenkomen met de zone waarbinnen jij een parkeeractie start. 
  • Bekijk vooraf hoelang de parkeeractie kan én mag duren. Sta je op een plek waar je maximaal een half uur mag parkeren? Dan schakelt de parkeerapp in veel gevallen automatisch uit en is het starten van een nieuwe parkeeractie in dezelfde zone niet mogelijk. 
  • Bij de meeste apps kun je kiezen voor een abonnement zodat je niet bij het starten van elke parkeeractie extra kosten moet betalen. Weeg voor jezelf af hoe vaak je de parkeerapp gebruikt en of dit je kosten kan besparen. 

Het beëindigen van de parkeeractie mislukt

Wanneer je de parkeerplek verlaat, moet je voordat je wegrijdt de parkeeractie beëindigen. Dit kan vaak in de parkeerapps. Toch gaat dit niet altijd goed, dit kan zijn door een technische fout van de app zelf óf omdat jij vergeet de parkeeractie te stoppen. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

  • Stel vooraf een eindtijd in als de app het toelaat.
  • Je kan in bepaalde apps ervoor kiezen een herinnering in te stellen van de parkeeractie. Dit vaak via SMS (tegen betaling), in de app of via e-mail. 

Herinnering instellen

De Consumentenbond nam eerder verschillende grote parkeerapps onder de loep. Bij deze apps is op de volgende manieren een herinnering voor een parkeeractie mogelijk:

  • APP-parking: gratis herinnering mogelijk via de app of via de mail. SMS herinnering mogelijk tegen betaling.
  • ANWB Parkeren/Yellowbrick: herinnering via de app en mail is gratis. SMS herinnering tegen betaling. Tegen betaling is een Smart Driver mogelijk.
  • EasyPark: eindtijd instellen van de parkeeractie is verplicht, al kan je de actie eerder beëindigen. Je krijgt een herinneringsbericht dat de parkeeractie wordt gestopt via de app. De app kan je waarschuwen als je wegrijdt zonder de parkeeractie te stoppen.  
  • Flitsmeister: stuurt je automatisch een herinnering van een parkeeractie als je wegrijdt van de parkeerplek. Het is niet mogelijk een eindtijd in te stellen en een herinnering is niet mogelijk. 
  • EasyPark voorheen Parkmobile: eindtijd instellen is mogelijk. Ook kan je een waarschuwing ontvangen als je wegrijdt van de parkeerplek zonder het stoppen van de actie. Je ontvangt een herinnering van de parkeeractie via de app, e-mail of SMS. In de app en e-mail is gratis. 
  • Rabo app: eindtijd instellen is mogelijk, een herinnering kan je ontvangen via de app. Je betaalt met je betaalpas.
  • Stadsparkeren: parkeer herinnering via de app en e-mail is gratis, via SMS kost het geld. Een eindtijd instellen is mogelijk en je kan een waarschuwing instellen als je wegrijdt. Je betaalt met je OV-chipkaart. 

Het instellen van een herrinering kan vaak via de app van de door jou gekozen aanbieder.

Parkeeractie stoppen

Weigert de parkeerapp de parkeeractie te stoppen? Dan kan je bij Yellowbrick/ANWB Parkeren, EasyPark, Flitsmeister, Rabo App, EasyPark, EasyPark voorheen Parkmobile, Stadsparkeren en APP/SMS Parkeren via de website van de aanbieder de parkeeractie toch stoppen. Vaak wordt er op de site daarnaast een telefoonnummer weergegeven wat je kan bellen om de parkeeractie te stoppen. 

Bron: De Consumentenbond