background branding

Zo werkt testen als je ongevaccineerd op vakantie wilt vanaf 1 oktober

06052021testen.jpg

Wie op vakantie wil, moet testen. Maandenlang was het nodig om een negatieve PCR-test op te halen voordat je op reis kon gaan. Gevaccineerden hoeven zich al niet meer te laten testen, maar mensen die niet gevaccineerd zijn nog wel. Vanaf 1 oktober verandert er iets voor die groep mensen. Het laten testen op corona blijft namelijk niet gratis.

Oorspronkelijk zou het gratis laten testen van 1 juli tot 31 augustus duren, maar daar kwam nog een maand extra bij. Dit komt omdat op 31 augustus nog niet iedereen die zich wilde vaccineren, daar ook de mogelijkheid voor had gekregen. 

Vaccineren of betalen

Vanaf 1 oktober komt daar dus verandering in. Voor testafspraken na 1 oktober betaal je nu zelf de kosten. Let op, dit gaat alleen om testen voor reizen naar het buitenland. Als je wilt Testen voor Toegang voor bijvoorbeeld een uitgaansgelegenheid of theater, blijft dat nog gratis.

Een test voordat je op vakantie gaat kan flinke kosten opleveren, hoewel ze variëren per aanbieder. Bij spoedtest.nl en travelclinic kost het respectievelijk 79,95 en 95 euro voor een PCR-test. Coronalab daarentegen vraagt 69 euro voor een PCR-test en 39 euro voor een sneltest. 

Waar en waar naartoe?

Enkele aanbieders zijn al beschreven, maar je kunt bij alle commerciële aanbieders van coronatesten een test laten doen. Testen voor Toegang zou eventueel ook kunnen, maar daar zitten ‘haken en ogen aan’,  volgens woordvoerder Annerijn Vink van het ministerie van Volksgezondheid. 

‘Ten eerste is dat niet de bedoeling en ten tweede weet je daar niet welke test je krijgt, antigeen of PCR. Sommige landen vragen bijvoorbeeld wel specifiek om een PCR-test, terwijl bij Testen voor Toegang een mix wordt gebruikt van de testen. Ook weet je dan niet precies wanneer je de uitslag krijgt.’

Bijna alle landen in Europa vragen een coronabewijs bij aankomst. Het maakt niet uit of dat een test- of een vaccinatiebewijs is. Maar het gaat niet altijd om alle inwoners van ons land. Zo is er in België alleen een bewijs nodig voor reizigers uit Flevoland, Friesland en Zuid-Holland, als die langer dan 48 uur blijven. In andere landen zoals Frankrijk hebben alle Nederlanders een geldig bewijs nodig. Via de site van de ANWB kan je zien waar je welk bewijs nodig hebt.

Bron: RTL Nieuws​​​​​​​