Zonnepanelen-heffing: zoveel ga jij betalen

Zonnepanelen.jpg

Vandebron laat klanten met zonnepanelen voortaan betalen voor het terugleveren van stroom. Met deze zogenaamde zonnepanelen-heffing wil de energieleverancier de kosten voor terugleveren eerlijker gaan verdelen. Hoeveel ga jij hierdoor betalen? Radar zet het op een rijtje. 

Maar eerst, wat houdt de heffing in?

Door het groeiende aantal zonnepanelen en de overbelasting van het stroomnet, stijgen de kosten van energiebedrijven. Dat werkt als volgt: klanten leveren allemaal op hetzelfde moment terug, namelijk als de zon schijnt. Dit is vaak midden op de dag en dan is de vraag naar stroom meestal laag. Hierdoor wordt er meer energie opgewekt dan er gebruikt wordt en raakt het stroomnet overbelast. De stroomprijzen dalen dan of worden negatief, wat energiebedrijven met extra kosten opzadelt. 

Eerder verrekenden energiemaatschappijen deze kosten met het stroomtarief voor iedereen. Ook mensen zonder zonnepanelen betaalden hier dus aan mee. Vandebron gaat de kosten nu alleen verdelen onder klanten met panelen. 

Hoe hoog is de zonnepanelen-heffing?

Hoeveel jij als zonnepaneel-eigenaar moet betalen, hangt af van hoeveel stroom je teruglevert aan het net. Hoe meer kilowattuur (kWh) stroom je levert per jaar, hoe hoger het bedrag dat je per maand moet betalen. Vandebron heeft hier zes schalen voor opgesteld:

Bekijk op flo.uri.sh

Ben je klant bij Vandebron en heb je geen zonnepanelen? Dan ben je straks juist zo’n 20 euro per maand goedkoper uit. 

Wanneer gaat de heffing in?

De zonnepanelen-heffing geldt per direct voor nieuwe klanten. Heb je een variabel contract bij Vandebron? Dan betaal je het extra bedrag vanaf 1 oktober 2023. 

Voor klanten met een lopend vast contract verandert er voorlopig niks. Zij behouden hun contractvoorwaarden zolang hun contract loopt. Pas als je contract verlengd wordt, moet je het teruglevertarief gaan betalen. 

Overweeg je om zonnepanelen te nemen? Dan betaal je de heffing vanaf het moment dat je zonnepanelen actief zijn. Het teruglevertarief geldt niet voor mensen met een dynamisch contract. De vergoeding voor teruglevering is voor hen altijd gelijk aan de inkoopprijs op dat moment. 

Wat als je meer of minder teruglevert dan verwacht?

Als je een nieuw energiecontract afsluit, schat de energiemaatschappij in hoeveel stroom jij jaarlijks teruglevert. Blijkt aan het eind van het jaar dat je meer hebt teruggeleverd? Dan had je elke maand meer moeten betalen en wordt dit verschil verwerkt in de jaarafrekening. Andersom: als je minder teruglevert, krijgt je aan het eind van het jaar geld terug. 

Radar heeft een nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van onze nieuwste artikelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox. Inschrijven kan hier