background branding

Zonnepanelen van de toekomst

zonnepanelen-huis780.jpg

Miro Zeman, hoogleraar zonne-energie houdt zich aan de TU Delft bezig met het ontwikkelen van nieuwe, duurzame technologieën. In het filmpje laat hij enkele toepassingen zien.

Een belangrijk aspect van duurzaamheid is de manier waarop we energie opwekken. Zonnecellen zijn daar een goed, duurzaam voorbeeld van. Op de universiteit laat Zeman zijn studenten met de fiets energie opwekken, zodat ze kunnen voelen hoeveel energie een zonnepaneel levert. Hoe hard ze ook trappen, ze komen niet in de buurt van de opbrengst van een zonnepaneel.

90 procent van de wereldproductie van zonnepanelen zijn gebaseerd op hetzelfde type zonnecel. Maar er zijn enorme verschillen in de prestatie van deze zonnecellen. Consumenten kunnen panelen tegenkomen die 12 procent rendement opleveren, 15-17 procent (dat is gemiddeld) maar het kan ook rond de 20 procent zijn. Dat is het beste dat op dit moment verkrijgbaar is.

Een voorbeeld van nieuwe technologie zijn heel dunne zonnepanelen: wel 1000 keer dunner dan de panelen die nu gebruikelijk zijn. Daardoor zijn ook nieuwe toepassingen mogelijk: een zonnepaneel kan zo heel licht zijn en flexibel.

Een uitdaging voor de toekomst is technologieën volledig integreren in daken. Dus niet op de dakpannen, maar zonnepanelen als het dak zelf, en verwerkt in allerlei producten.

Bekijk op youtube.com