background branding

Zorgfonds PFZW gaat duurzamer beleggen

sparen_02.jpg

Na ambtenarenpensioenfonds ABP kondigt ook Zorg en Welzijn (PFZW) een verduurzaming van zijn beleggingsportefeuille aan.

Het zorgfonds verkoopt komende jaren zijn belangen in bedrijven met een relatief hoge uitstoot van koolstofdioxide. De totale CO2-voetafdruk van PFZW moet hierdoor in 2020 met de de helft zijn afgenomen.

Steenkoolbedrijven

De nieuwe aanpak betekent onder meer dat steenkoolbedrijven grotendeels uit de beleggingsportefeuille zullen verdwijnen. In totaal wordt waarschijnlijk afscheid genomen van ongeveer 250 bedrijven.

Wens van eigen deelnemers

Het pensioenfonds zegt met het omgooien van zijn beleggingsbeleid gehoor te geven aan een belangrijke wens van de eigen deelnemers. Ook stelt PFZW dat bedrijven die een grotere belasting zijn voor het milieu dan hun concurrenten op termijn een slechte belegging zullen blijken.

Klimaatprobleem

Het fonds, dat het pensioen regelt van ruim 2,5 miljoen Nederlanders, wil komende jaren tevens 20 tot 25 miljard euro steken in nieuwe beleggingen die direct bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Ook wil PFZW meer het gesprek aangaan met ondernemingen waarin wordt belegd.

Bron: ANP