ABP gaat verantwoorder beleggen

abp_01.jpg

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) neemt zijn omvangrijke beleggingsportefeuille op de schop. De lat voor verantwoord beleggen gaat, mede omdat deelnemers dat wensen, omhoog.

Het nieuwe beleggingsbeleid omvat onder meer een verlaging van de 'CO2-afdruk' van de hele portefeuille met 25 procent in de jaren tot 2020.

Beleggingen verdubbeld

Beleggingen die bijdragen aan een betere en schonere toekomst moeten in dat jaar verdubbeld zijn naar 58 miljard euro. De drie thema's voor de komende jaren zijn veiligheid, onderwijs en 'economische structuurversterkingen', waaronder een verbetering van de communicatie-infrastructuur en een verduurzaming van de energiesector.

350 miljoen extra geïnvesteerd

Concreet zal er in 2020 350 miljoen extra zijn geïnvesteerd in schoolgebouwen en nog eens 150 miljoen euro extra in 'onderwijsgerelateerde infrastructuur'. Bovendien gaan beleggingen in communicatie-infrastructuur met 500 miljoen euro omhoog en nemen de belangen in hernieuwbare energie met 5 miljard euro toe.

Nieuw beleid

Het aantal beleggingstitels, het totaal van aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten, zal als gevolg van het nieuwe beleid afnemen. Het werd niet direct duidelijk of er meer sectoren of bedrijven aan de uitsluitingslijst van het ABP zullen worden toegevoegd. Daarop prijken nu vooral producenten van clusterwapens en landen waartegen VN wapenembargo's instelde.

Bron: ANP