'Zorgverzekeraar krijgt te veel macht'
Als het aan het Ministerie van Volksgezondheid ligt, bepaalt de zorgverzekeraar in de toekomst van welke hulpverlener de behandeling betaald wordt.
Als bijvoorbeeld een tandarts geen contract heeft met een bepaalde verzekeraar, moeten patiënten van de desbetreffende verzekeraar hun eigen behandeling betalen of een andere tandarts zoeken. Veel tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen zijn het daar niet mee eens. De afgelopen tijd verzamelden ze 95.000 handtekeningen van patiënten en zorgverleners. Deze zijn gebundeld in een petitie en dinsdagmiddag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.
In de Tweede Kamer wordt momenteel gesproken over het voorstel van Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over aanpassing van de Zorgverzekeringswet. In de aanpassing staat dat zorgverleners en zorgverzekeraars een contract met elkaar moeten hebben, anders wordt de behandeling niet vergoed door de basisverzekering. 'Op die manier krijgen zorgverzekeraars veel te veel macht', zegt een woordvoerster van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), een van de ondertekenaars van de petitie.
'Stel dat je tandarts, die je al jaren hebt, het niet eens is met de voorwaarden van de verzekeraar, dan wordt je behandeling niet meer vergoed', aldus de woordvoerster. Zorgverzekeraars beoordelen zorgverleners op onder meer kwaliteit en prijs. 'Stel dat er slechte zorg wordt geleverd, dan is het goed om de behandeling niet meer te vergoeden. Maar momenteel gaat het vooral over de prijs en wij vinden niet dat verzekeraars die mogen bepalen of afdwingen.'
Bron: ANP