GroenLinks wil macht zorgverzekeraar beperken

GroenLinks vindt dat de macht van zorgverzekeraars moet worden beperkt. Dat staat in een dinsdag gepresenteerde initiatiefnota van het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.

'Je ziet nu dat de macht van zorgverzekeraars ten koste gaat van goede zorg en ten koste gaat van eerlijke keuzes voor verzekerden. Het is tijd voor een nieuw evenwicht tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars', aldus Ellemeet.

Marketingbudget halveren

Ze wil dat bereiken door onder meer het aantal polissen terug te brengen tot twee en het marketingbudget van zorgverzekeraars in drie jaar te halveren. Volgens het Kamerlid is voor heel veel mensen op dit moment onduidelijk wat de verschillen tussen de polissen zijn.

Geen korting meer voor hoog eigen risico

Ellemeet wil 'de solidariteit' terug in het zorgstelsel. Daarom moet er een eind komen aan de budgetpolis en wil ze ook dat het straks niet meer mogelijk is om te kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie.

Goede zorg boven prijs

Ook vindt ze dat de positie van artsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen moet worden versterkt ten opzichte van de zorgverzekeraars. Hierdoor moet goede zorg en niet de prijs centraal komen te staan.

Bron: ANP