Zorgverzekeringen vergelijken: handvatten voor een lastig klusje

kerst_laptop_man_vrouw_123rf_780.jpg

Het is weer die tijd van het jaar: lekker bij de kachel zitten, familie opzoeken, cadeautjes uitwisselen, en... zorgverzekeringen vergelijken. Maar waar te beginnen? Radar helpt je op weg.

Je kunt elk jaar wisselen van zorgverzekering. Dat betekent niet dat je dat ook móét doen, maar het is op zijn minst het overwegen waard.

Van jaar tot jaar kan er van alles veranderen, zoals:

  • de inhoud van de basisverzekering: lees hier de inhoud van het basispakket 2016  en lees hier wat er in 2017 verandert.
  • je persoonlijke zorgbehoefte: heb je een ziekte of blessure opgelopen? Of ben je juist fitter geworden?
  • je bestedingsruimte: ben je meer of minder gaan verdienen?
  • de hoogte van het eigen risico: in 2017 onveranderd, namelijk 385 euro, net als in 2016.
  • de tarieven van verzekeraars: misschien is je polis duurder geworden.
  • de contracten van verzekeraars met zorgverleners: kun je via jouw maatschappij nog wel terecht bij hetzelfde ziekenhuis als vorig jaar?

Overstappen kan door dit alles veel geld schelen, dus loont het doorgaans de moeite om tijd in dit lastige klusje te steken. Mocht je toch nog wat extra motivatie nodig hebben, lees dan de column van Erica Verdegaal.

Prijsverschillen in de basisverzekering

Hoewel iedere basisverzekering dezelfde zorg vergoedt, kan de hoogte van de premie per verzekeraar verschillen. Bovendien zijn er ook drie soorten basisverzekering te kiezen. De verschillen zitten hem in mate van vrijheid die je hebt bij het kiezen van  ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen:

  • budgetpolis: beperkte zorgkeuze
  • naturapolis: ruime(re) zorgkeuze
  • restitutiepolis: vrije zorgkeuze

Hoe vrijer de keuze, des te hoger de premie.

Verwacht je in 2017 zorg nodig te hebben die niet gedekt wordt door de basisverzekering? Dan is het slim een aanvullende verzekering af te sluiten.

Eigen risico verhogen?

Je kunt je eigen risico ophogen met maximaal 500 euro, dus van 385 naar 885. Hierdoor daalt je premie, bij sommige verzekeraars tot ongeveer 300 euro.

Of dit voor jou verstandig is, is een afweging die je zelf moet maken.

Wat betekent het als je jouw eigen risico verhoogt naar 885 euro? Zorg.nu geeft een paar voorbeelden:

  • Als je zorgkosten maakt tot 385 euro - het eigen risico dat iedereen heeft - kun jij er 300 euro aftrekken: die korting had je al binnen.
  • Maak je kosten tot bijvoorbeeld 600 euro, dan betaal je dit zelf, maar doordat je 300 euro korting op je premie hebt, hou je nog steeds 85 euro over.
  • Maak je 885 euro aan kosten of meer, dan ben je 200 euro extra kwijt. In dat geval is het dus niet gunstig om een hoger eigen risico te hebben.

De zorgverzekeringskaart en vergelijkingswebsites

Er zijn zoveel verschillende verzekeraars en polissen dat het moeilijk is om het overzicht te bewaren.

Wat daarbij kan helpen:

  • de zorgverzekeringskaart, een instrument dat dit jaar werd geïntroduceerd.
  • vergelijkingswebsites. De Consumentenbond, Independer, Zorgkiezer en Zorgverzekering Informatie Centrum zijn voorbeelden van websites die je kunnen helpen om complexe verzekeringsproducten overzichtelijk naast elkaar te leggen.

Meer tips van columnisten en Zorg.nu

Meer steuntjes in de rug nodig? Of wil je je gewoon nog meer in het onderwerp verdiepen? Radars columnisten hebben al vaak over dit onderwerp geschreven. Lees bijvoorbeeld Erica Verdegaals tweeluik De beste zorgpolis voor een bodemprijs (deel 1  en deel 2). Deze stukken zijn weliswaar uit 2014, maar de meeste adviezen gelden elk jaar.

En ook Iris Böhm had de nodige vergelijkings- en overstaptips, zoals:

  • Neem de afgelopen drie jaar voor jezelf als uitgangspunt. Wat was je kwijt aan zorg, hoeveel eigen risico ging er doorheen, enzovoorts.
  • Reken bijvoorbeeld uit wat het je scheelt als je (bijvoorbeeld) een extra tandartsverzekering neemt. Bel je tandarts desnoods op om te vragen welk tarief zij hanteert voor de (half)jaarlijkse gebitscontrole. Het kan zomaar goedkoper zijn om geen aanvullende tandartsverzekering te nemen.
  • Door geen aanvullende verzekering te nemen kún je dus besparen. Maar wil je zo min mogelijk risico lopen, kies daar dan bewust voor (en betaal meer premie).

Een handig dossier over zorgverzekeringen vind je op de website van het AVROTROS-programma Zorg.nu.

Deadlines: 31 december en 31 januari

Als je wilt overstappen moet je je huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december opzeggen. Heb je nog (iets) meer tijd nodig om te bedenken wat dan je nieuwe verzekeraar moet worden? Dat is prima! De deadline voor het afsluiten van je zorgverzekering voor 2017 is 'pas' een maand later, dus op 31 januari. Maar voor een opgeruimd eindejaarsgevoel is het natuurlijk fijn als je dit allemaal niet te lang uitstelt en het in een moeite door regelt.

Hopelijk heb je daarbij iets aan bovenstaande handvatten. Fijne feestdagen!

Bron: Radar / Zorg.nu / Rijksoverheid