background branding

Zorgverzekeringskaart biedt hulp bij keuze polis

zorgverzekeringskaart-2.jpg

Zorgverzekeraars komen dit najaar met een 'zorgverzekeringskaart' bij elke basiszorgverzekering voor 2017. Dat moet het voor de consument eenvoudiger maken om te vergelijken en de juiste keuze te maken in het oerwoud van zorgpolissen.

Dat maakte Zorgverzekeraars Nederland donderdag bekend. Op de kaart staat vergelijkbare informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden van zorgverzekeringen. Het gaat onder meer om het eigen risico en zorgadvies en -bemiddeling.Bekijk een voorbeeld van de kaart, van (niet-bestaande!) zorgverzekeraar XYZ

Vergoedingen en keuzevrijheid

Voor de meest gebruikte zorgvormen bevat de kaart informatie over vergoedingen en keuzevrijheid. Die betreft de huisarts, medicijnen, fysiotherapie, ziekenhuizen, hulpmiddelen en wijkverpleging.

Aanzet tot duidelijkheid

Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, noemt de kaart 'een goede eerste aanzet naar meer duidelijkheid'. Zij is vooral benieuwd hoe consumenten de kaart straks gaan gebruiken en of ze het een handig instrument vinden. 'Het is goed dat er wat licht komt in het poliswoud. Want steeds meer mensen kunnen door de bomen het bos niet meer zien', aldus Veldman.

Gebrek betrouwbare informatie

De kaart is uiterlijk 19 november beschikbaar bij iedere basisverzekering die volgend jaar verkrijgbaar is. Consumentenorganisaties klagen al jaren over het gebrek aan betrouwbare informatie voor verzekerden om een zorgverzekeraar te kunnen kiezen.

Bron: ANP