background branding

Afschaffen eigen risico fors duurder

eigenrisico2.jpg

De kosten van het eventueel afschaffen van het eigen risico in de zorg zullen fors hoger uitvallen dan eerder begroot: geen 3,7 miljard maar 4,5 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

De hogere kosten hebben te maken met de hogere zorguitgaven per persoon en de toename van het aantal verzekerden. Een andere factor is dat het eigen risico de komende jaren nog zou stijgen tot 450 euro per persoon in 2021, als het huidige beleid om de zorgkosten te drukken niet wordt voortgezet.

Verkiezingen

Het eigen risico kan bij de komende verkiezingen een rol gaan spelen. Zo willen SP, GroenLinks en 50PLUS het eigen risico afschaffen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.

De PVV stelde maandag voor het eigen risico volgend jaar al met 100 euro te verlagen, van 385 naar 285 euro.

Stijging zorgpremie

Enkele weken geleden berekende het ministerie van Volksgezondheid dat afschaffing van het eigen risico een stijging van de zorgpremie van zo'n 284 euro per persoon per jaar zou betekenen. Bij die berekening werd er nog vanuit gegaan dat afschaffing van het eigen risico nog geen 4 miljard zou kosten.

Bron: ANP