Zwaardere straffen voor ernstige verkeersovertredingen

verkeersongeluk072017.jpg

Daders van ernstige verkeersdelicten kunnen in de toekomst zwaarder worden bestraft. Het gaat om rijden onder invloed, doorrijden na een ongeluk, rijden zonder rijbewijs, maar ook gevaarlijk rijgedrag zonder ernstige gevolgen. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie werkt aan wetgeving die de hardere aanpak mogelijk moet maken.

Het voorstel regelt ook dat de politie meer opsporingsbevoegdheden krijgt als een bestuurder na een ongeval met gewonden of erger is doorgereden. Ook kunnen straks meer situaties worden bestraft waarin roekeloos wordt gereden dan nu nog het geval is, heeft Blok donderdag bekendgemaakt.

Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen

De nieuwe wetgeving is een reactie op onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de bestraffing van de verkeersdelicten en de verbeterpunten die deze onderzoekers hebben geconstateerd. Over het algemeen zijn de straffen adequaat, maar bij de verkeersdelicten die Blok zwaarder wil gaan bestraffen concludeerden de onderzoekers dat de straffen op dit moment geregeld te laag uitpakken.

'Strafgat' bij gevaarlijk rijgedrag

Bij gevaarlijk rijgedrag (zonder ernstige gevolgen) is de wettelijke maximale straf bijvoorbeeld twee maanden cel. Dat is te laag voor de ernstige zaken waar het soms om gaat. Minister Blok noemt dit in zijn reactie een 'strafgat'.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoe hoog de straffen gaan worden, is nog niet bekend. Dit wordt mede op basis van het onderzoek bekeken.

Bron: ANP