'Zwangere vrouwen zouden meer dan twee echo's vergoed moeten krijgen'

meerechos0609.jpg

Zwangere vrouwen zouden niet twee maar standaard vijf echo's moeten krijgen om afwijkingen bij het ongeboren kind beter te kunnen opsporen. Ook kunnen deze extra echo's een groeiachterstand en signalen van een dreigende vroeggeboorte aantonen. Dat kan sterfte rondom de zwangerschap tegengaan.

Eva Pajkrt, de nieuwe hoogleraar Verloskunde, bepleit de aanvullende echo's bij het AMC in Amsterdam vrijdag.

Vergoeding verzekering

Nu krijgen gezonde zwangere vrouwen twee echo's die de verzekeraar vergoedt: rond de tien weken om de duur van de zwangerschap goed vast te stellen en na twintig weken om orgaanafwijkingen op te sporen. Daarna kunnen gezonde zwangeren zelf nog kiezen voor een tussenecho, maar die moeten ze zelf betalen.

'Meer echo's om structurele afwijkingen op te sporen'

Pajkrt wil dat er ook altijd een echo wordt gemaakt na dertien weken om grote structurele afwijkingen op te sporen. Daarna zouden er nog twee echo's rond 28 en 34 weken moeten komen waarmee eventuele groeivertraging kan worden ontdekt. Vroeggeboorte en groeivertraging veroorzaken samen 75 procent van de sterfte van baby's rondom de bevalling.

Ook wil Pajkrt dat er standaard een baarmoedermeting komt bij de echo van twintig weken. Zo'n meting kan de kans op een spontane vroeggeboorte bepalen.

Beperkte extra kosten

Volgens de kersverse hoogleraar vallen de kosten van de uitbreiding mee: bijna 200 euro per zwangere. Volgens haar zullen de standaard vijf echo's ook nog de 'wildgroei' aan echo's tegengaan. Vrouwen willen die vaak tussendoor, omdat ze een bloeding hebben of ongerust zijn.

Bron: ANP