background branding

Zware pijnstillers makkelijk mee via vervalst recept

Het controlesysteem van apothekers faalt. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om zware pijnstillers, zoals Oxycodon en Tramadol, te verkrijgen met een vervalst doktersrecept. 15 keer gaat Radar langs bij apotheken verspreid door het land en alle keren is het raak: we krijgen extreem zware pijnstillers mee, waarvan één zelfs vermeld staat in de Opiumwet en dus harddrugs genoemd kan worden.

Het nagemaakte recept bevatte bewust een aantal fouten. Toch werden de medicijnen op één dag bij zes verschillende apothekers gewoon meegegeven. Af en toe werden vragen gesteld bij het opmerkelijke recept en het feit dat de huisarts, noch de patiënt, bekend waren bij de apotheek. Maar dit heeft geen enkele keer geleid tot weigering om de medicijnen mee te geven.

Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, zegt daarover: 'Bij een recept dat niet aan alle regels voldoet, van een onbekende voorschrijver en van een onbekende patiënt aan de balie, mogen de medicijnen niet meegegeven worden.'

Politiek: 'Snel maatregelen treffen'

D66, de VVD en de PVV hebben laten weten dat er snel maatregelen getroffen moeten worden. Alle drie de partijen gaan de minister en de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen dit probleem te onderzoeken en op te lossen.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en Zorgverzekeraars Nederland zeggen in een verklaring dat de programmamakers laakbaar en buiten alle proporties gehandeld hebben. Zij zeggen dat Nederland een goed functionerend systeem heeft wat betreft patiënt veilige medicijnverstrekking, maar weigeren in te gaan op de inhoud van de reportage.

Apothekers: vervalste recepten zijn groot probleem

Alle 15 apothekers die Radar heeft bezocht, zijn benaderd. De algemene teneur bij hen is dat het vervalste recept een groot probleem is en dat zij niet goed weten wat ze er aan kunnen doen. Ze proberen er scherper op te zijn in de toekomst en vinden het jammer dat de KNMP niet in de uitzending reageert namens hun.

Bekijk de reacties van KNMP, Zorgverzekeraars Nederland en IGZ via de links hieronder.

Forumreacties

26
  • Door Radar

Het controlesysteem van apothekers faalt. Radar gaat met een vervalst doktersrecept langs een groot aantal apotheken verspreid over Nederland. En alle keren is het raak. We krijgen extreem zware pijnstillers mee, waarvan één zelfs gezien wordt als harddrugs. Het is kinderlijk eenvoudig. In Radar de details én de beelden. Maandag 15 mei in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/15-05-2017/

  • Door Drambuie

Ik hoop wel dat alle apotheken het "begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel" gehouden hebben. Ze zullen het zeker in rekening gebracht hebben! 😉

  • Door hänschen klein

Zònder de uitzending gezien te hebben: krijgen criminelen nu les daarin hoe je een ondernemer kan bedriegen ... van Radar? Misschien moest de apothekersvereniging met een kort geding deze uitzending nog verbieden.