ZZP versus de Belastingdienst

Een paar weken geleden besteedde TROS Radar aandacht aan zzp’ers in de zorg die geen verklaring ‘winst uit onderneming’ (VAR-wuo) meer kregen van de Belastingdienst. Zonder deze verklaring mogen de zzp’ers niet werken, en veel van hen kwamen dan ook thuis te zitten.

Minister Asscher en staatssecretaris Wiebes hebben inmiddels de Kamervragen betreffende dit onderwerp beantwoord.Lees de antwoorden op de Kamervragen (pdf)

ZZP Nederland daagt de Belastingdienst als de politiek niet snel een oplossing biedt voor ZZP'ers zonder VAR-verklaring.

Forumreacties

6
  • Door Radar

Een paar weken geleden besteedde TROS Radar aandacht aan zzp’ers in de zorg die geen verklaring ‘winst uit onderneming’ (VAR-wuo) meer kregen van de Belastingdienst. Zonder deze verklaring mogen de zzp’ers niet werken, en veel van hen kwamen dan ook thuis te zitten. Stichting ZZP Nederland is in de studio. En hoe kijkt de minister hier tegenaan? Maandag 14 april in Radar, om 20:30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door de krab

Met verbazing heb ik gisteren uitzending over ZZP-ers gezien. Ik ben zelf zzp-er en moet me houden aan verschillende richtlijnen zoals het hebben van minstens DRIE VERSCHILLENDE opdrachtgevers. Daar is bij de voorbeelden in de zorg weinig van te zien. Wel zielige beelden van te verzorgen kinderen, hetgeen NIETS met de belastingrichtlijnen voor een VAR-wuo te maken heeft. Ik snap dan ook niet wat die zgn. vertegenwoordiger van de zzp-er kwam doen. De regels van de belasting zijn helder en elke zzp-er moet zich daar aan houden. Waarom moet ik minstens 3 opdrachtgevers hebben en de zzp-er in de zorg NIET. Dat is meten met 2 maten ,vind ik.

  • Door José Roelofs

Het is wel degelijk mogelijk om als zzp´er in de zorg te werken , in tegenstelling tot wat er wordt aangegeven. Ik neem deel aan de Pilot zorgkantoren en werk niet meer via bemiddeling/instelling. Wanneer de Pilot met betrekking tot AWBZ-Zin uitgebreid zou worden en de goede van de kwade pgb- bemiddelingsbureaus worden gescheiden ligt de weg vrij voor alle zelfstandigen in de zorg..... Ik ben het er met de belastingdienst tot dusverre mee eens dat aan het eind van de maand je urenbriefje inleveren en dan wachten op de uitbetaling door de instelling/bemiddelingsbureau, weinig met zelfstandig ondernemerschap te maken heeft. Maar of dit typisch alleen iets in de zorg is?