LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Winstver3dubbelaar zou ook nu nog misleiden

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Winstver3dubbelaar zou ook nu nog misleiden

Ongelezen bericht door peewee »

De Erasmus Universiteit heeft anno 2012 een onderzoek gedaan met een aangepaste versie van de Wintver3dubbelaar. Het blijkt dat ook anno 2012 -na de diverse aanpassingen van de wetgeving- zo'n product nog steeds consumenten op het verkeerde been kan zetten.
Alleen rechters in Nederland zien hierin geen misleiding, de rest van Nederland wel. Zou de rechter misschien het spoor bijster zijn ? Of speelt gewoon het claimindammingsbeleid binnen de rechtspraak de hoofrol ?

Hieronder het artikel:

Misleiding bij financiële producten nog steeds mogelijk Onderzoek door Erasmus School of Economics
Consumenten kunnen nog steeds worden misleid bij financiële producten. Dit ondanks maatregelen van de overheid en bewustwordingscampagnes om hen te waarschuwen voor misleidende prospectussen. Dat is de conclusie van een kleinschalig onderzoek aan de Erasmus School of Economics, zoals dat vandaag verschijnt in ESB, het vakblad voor economen.

De aandelenlease-affaire en schandalen rond onder meer Bernard Madoff en DSB-bank hebben geleid tot bewustwordingscampagnes en de komst van de Wet op financieel toezicht. Onderzoekers prof.dr. Philip Hans Franses en masterstudent Siebe Versendaal van Erasmus School of Economics wilden nagaan of consumenten voldoende waren geschrokken om niet meer in misleidende teksten te trappen.

De econometristen hebben een aan de huidige tijd aangepaste versie van het Legio Lease-product (destijds "Winstverdriedubbelaar" geheten) voorgelegd aan 50 verschillende individuen. Daarbij bekeken ze welke variant van dit product de voorkeur van de respondenten had. Een essentieel aspect van het Legio Lease product-was dat in de prospectus woorden als ‘verlies’, ‘schuld’ en ‘dalende koersen’ werden vermeden. Ook werd de term ‘niet van toepassing’ gebruikt wanneer het eindsaldo voor een klant negatief uit zou komen.

Zorgvuldig formuleren
Inzichten uit de gedragseconomie suggereren dat mensen liever ‘niet van toepassing’ lezen in plaats van een negatief saldo in euro's. Dat laatste is ook precies het resultaat dat de Rotterdamse onderzoekers observeren bij de respondenten. Het is kennelijk nog steeds mogelijk om mensen te misleiden met zorgvuldig geformuleerde keuzeopties, op zo’n manier dat we door ons eigen keuzeproces worden verleid om zinvolle informatie liever niet te zien. Respondenten blijken wel een voorkeur te hebben voor een relatief veilige inleg en een lange looptijd, zoals wordt gepropageerd door bewustwordingscampagnes.

De conclusie van Franses en Versendaal is dat bewustwordingscampagnes nog steeds hard nodig zijn. Ze moeten misschien zelfs wel worden verbeterd door concreet en meer expliciet te maken hoe mensen keuzes maken.

Het volledige artikel in ESB te lezen.

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Winstver3dubbelaar zou ook nu nog misleiden

Ongelezen bericht door sjohie »

En wat toont dit precies aan? Dat consumenten onverminderd hebberig blijken te zijn? Overigens betreft dit een fictief product, dus het refereren aan Legio Lease is pure sensatiezucht van die onderzoekers, dat bedrijf heeft hier in zowel naam als product helemaal niks mee te maken..

Chris G
Berichten: 911
Lid geworden op: 21 aug 2003 14:13

Re: Winstver3dubbelaar zou ook nu nog misleiden

Ongelezen bericht door Chris G »

11 dec 2012, sjohie schreef:En wat toont dit precies aan? Dat consumenten onverminderd hebberig blijken te zijn? Overigens betreft dit een fictief product, dus het refereren aan Legio Lease is pure sensatiezucht van die onderzoekers, dat bedrijf heeft hier in zowel naam als product helemaal niks mee te maken..
Onbegrijpelijk dat er altijd wel figuren zijn die dit soort van gruwel producten weten te bagateliseren.

juwita
Berichten: 901
Lid geworden op: 01 aug 2008 13:46

Re: Winstver3dubbelaar zou ook nu nog misleiden

Ongelezen bericht door juwita »

@peewee,
De lakmoesproef voor de rechtspraak op het punt van misleiding komt pas echt aan de orde NADAT advocaten van gedupeerden de verkeerde/misleidende koersgrafiek in de folder van de Winstverdriedubbelaar in stelling gaan brengen. Zie je eigen bijdrage van 15 oktober jl.

Aan ambtshalve toepassing van het consumentenrecht hebben sommige rechters een broertje dood.

Gesloten