Beleggen in groenfondsen met belastingvoordeel

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
witte angora
Berichten: 30802
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Beleggen in groenfondsen met belastingvoordeel

Ongelezen bericht door witte angora »

Op https://download.belastingdienst.nl/bel ... 01z3pl.pdf vind je een overzicht van alle fondsen die door de overheid zijn aangewezen als groenfonds. Als je daarin belegt kun je een aantal belastingvoordelen krijgen.

Nu blijkt dat naar verwachting per 1 juli 2024 ABN AMRO Groenbank B.V. zal ophouden als zelfstandige bank te bestaan en onderdeel wordt van ABN AMRO Bank N.V. . Zie: https://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/ ... index.html

In het geval van ING: 'Naar verwachting zal per 1 april 2024 ING Groenbank N.V. als juridische entiteit ophouden te bestaan. ING Groenbank wordt dan per 1 april 2024 onderdeel van ING Bank N.V., waardoor je spaartegoed bij ING Groenbank N.V. per gelijke datum over zal gaan naar ING Bank N.V'. Zie: https://www.ing.nl/particulier/sparen/g ... ardeposito

Wat gebeurt er nu precies? Blijven de groenfondsen op zich wel bestaan, maar onder het beheer van een andere juridische entiteit? Of houden de groenfondsen gewoon op te bestaan? Zo ja, waarom is dat dan, en hoe gaat het met de belastingvoordelen verder? Blijven de belastingvoordelen sowieso wel in stand? Het lijkt er op dat er de laatste jaren niet zo heel veel fondsen zijn toegevoegd, terwijl er volgens mij best wel veel projecten zijn die onder 'groene beleggingen' zouden kunnen vallen. Iemand met een glazen bol die wat meer inzicht kan geven?

Mk
Berichten: 990
Lid geworden op: 01 aug 2005 19:51

Re: Beleggen in groenfondsen met belastingvoordeel

Ongelezen bericht door Mk »

Ik zou zeggen lees de info van de ing in de link die je zelf meldt.

“De fiscale aspecten van dit product veranderen niet als ING Groenbank als juridische entiteit ophoudt te bestaan.”

Belangrijkste wijziging is denk ik de bescherming tegen faillissement als je ook al geld bij de ing hebt.. Nu heb je 2 x 100.000 euro ( groenbank en ing bank). Straks alleen 100.000 bij de ING.

witte angora
Berichten: 30802
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Beleggen in groenfondsen met belastingvoordeel

Ongelezen bericht door witte angora »

Klopt. Desalniettemin kun je je afvragen waarom beide banken hiervoor kiezen. De vraag of groene beleggingen überhaupt blijven bestaan gaat ook niet alleen om het moment dat beide Groenbanken op houden te bestaan. Het beëindigen van groene beleggingen zou ook op een later moment kunnen gebeuren, en dan is het helemaal niet zo gek dat beide banken nu al deze keuze maken.

Vandaar de wat algemenere vraag of iemand weet hoe de toekomst van groene beleggingen er uit gaat zien.

Lady1234
Berichten: 27129
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Beleggen in groenfondsen met belastingvoordeel

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Uw tweede en derde link gaan over deposito’s. Niet over beleggen.

Plaats reactie