LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] frisia financiering

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
anoniem

frisia financiering

Ongelezen bericht door anoniem »

Kredietbemiddelaars schuwen koppelverkoop en sluwe trucs niet

7 maart 2003
Onderzoek van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) laat zien welke sluwe trucs krediet- en hypotheekbemiddelaars gebruiken om hun leningen en hypotheken aan de man te brengen. Valse of onvolledige informatie en koppelverkoop worden niet geschuwd. Beide verenigingen eisen dat de nieuwe Wet Financiële Dienstverlening bepaalt dat consumenten bij kredieten tenminste 24 uur voor tekenen heldere schriftelijke informatie in huis moeten hebben over het leenproduct. Bovendien moet het verbod op afsluitprovisie, dat al geldt voor kredieten, ook gaan gelden voor verzekeringen.



Consumenten worden overspoeld met reclame voor zogenaamde ‘goedkope’ leningen. Je hoeft de tv maar even aan te hebben of Rick Engelkes wil je overtuigen met Postkrediet in zee te gaan, Peter R. de Vries doet hetzelfde voor Crefinass Topkrediet en Edvard Niessing beweert dat Frisia Financieringen de laagste rente heeft.



De Consumentenbond en VEH namen de proef op de som met een oproep onder leden en mystery shopping en ondervonden dat schriftelijke informatie over de ‘goedkope’ leenproducten nauwelijks beschikbaar is. Je krijgt alleen mondeling informatie tijdens een afspraak en wordt dan gepusht om meteen te beslissen. De bemiddelaars gebruiken een groot aantal verraderlijke trucs om hun producten voordeliger te doen voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Zo wordt bij een tweede hypotheek uitgegaan van een rente die maar voor een jaar vast staat. De verkoper benadrukt de lagere maandlasten ten opzichte van een lopende lening, terwijl de langere looptijd (en daarmee een hogere totale last) wordt verzwegen. Ook wordt de lage rente vaak alleen gegeven als je ook een dure verzekering afneemt. In de Geldgids van vandaag en het Eigen Huis Magazine van april staan meer trucs waar de consument op bedacht moet zijn.



De Consumentenbond en VEH eisen van de overheid maatregelen om consumenten te wapenen tegen dergelijke trucs. Duidelijke schriftelijke informatie over het product, de risico’s, de periodieke last en de totale last over de hele looptijd moet tenminste 24 uur voor tekenen van de overeenkomst in bezit zijn van de consument. Afsluitprovisie, betaling van de totale provisie bij de aankoop van de verzekering, moet worden verboden en vervangen door gespreide betaling van provisie over de hele looptijd. Een verzekering kopen bij een krediet is nu veelal een voorwaarde voor het krijgen van de laagste rente (koppelverkoop), terwijl de consument zo’n verzekering vaak niet nodig heeft. Beide verenigingen willen dat deze eisen worden opgenomen in de nieuwe Wet Financiële Dienstverlening. Zij roepen de verzekeringsmaatschappijen en banken op om geen zaken te doen met bemiddelaars die zich van de genoemde sluwe trucs bedienen.

Gast

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Gast »

Hou eens op!

Koppelverkoop is strafbaar, en als een bedrijf haar handen vuilmaakt aan koppelverkoop is het bedrijf echt wel ten dode opgeschreven.

Geloof je die sensatieverhalen nou echt?

Je moet eerst meer weten over de inside-information of je huiswerk doen voordat je die sprookjes rondzwamt.

FA
Berichten: 25
Lid geworden op: 26 sep 2003 19:29

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door FA »

Sorry "Gast-Gast" maar je werkt bij DSB, en je hebt nog niet de kennis om in te zien dat ze zicht ECHT niet houden aan de wettelijke regels.

-adviseurs laten klanten BLANCO contracten ondertekenen
om ze later op kantoor MET de verzekeringskoopsommen uit te printen (en als de klant dan een copie contract krijgt, schrikt ie zich te pletter!)

- adviseurs van DSB zeggen dat de verzekeringen verplicht zijn (ongeacht de persoonlijke situtiatie van de klant ; inclusief lopende verzekeringen op de 1e hypotheek)
- 2e hypotheken worden geweigerd als een klant de verzekering (die in bepaalde omstandigheden wel verplicht kan worden gesteld) elders wil afsluiten! (EN DAT IS KOPPELVERKOOP!)

- adviseurs van DSB 'dwingen' de klant door letterlijk te zeggen 'de bank WIL dat de verzekering wordt afgesloten, anders gaat de 2e hypotheek niet door'


Heel normaal: de adviseurs bij DSB krijgen een mager basis salaris en worden op 'target' gezet om bijproducten (VERZEKERINGEN) te verkopen. Als ze veel verkopen kan hun inkomen bruto (afh. van leeftijd) oplopen van basis bijv 1500 euro naar 3500/4500/5500 of meer per maand)

Hoe meer ze verkopen, hoe meer ze verdienen. En adviseurs worden getraind om te VERKOPEN, niet om te adviseren!

Jim987

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Jim987 »

Beste FA,

Alhoewel ik zelf de pest heb aan DSB wil ik toch graag even reageren. Ik heb een hypotheek bij de ING, met nationale hypotheekgarantie, en ook daar was een overlijdensriscoverzekering verplicht.
Jij schrijft:
adviseurs van DSB zeggen dat de verzekeringen verplicht zijn
Nou, daar is toch niks mis mee? Pas als ze zouden zeggen dat het verplicht is BIJ DSB de verzekering af te sluiten, dan is het koppelverkoop.

Gast

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Gast »

Precies,

Krediet is het latijnse woord voor "vertrouwen". Je moet als geldverstrekker de zekerheid hebben dat het uitgeleende geld terugkomt.

Een beschermingsproduct (waar dan ook afgesloten) mag daarbij best een vereiste zijn FA.

Een verzekering kost dan wel geld? Maar WCP is toch een bescherming op inkomensterugval.

En met een ORV zorg je er wel voor dat de mensen die je achter laat niet met de restschuld laat blijven zitten.

Je kunt beter nog verzekerd zijn bij een hypothecair krediet dan dat je gedwongen wordt je onderpand te verkopen.

Jouw voorbeeld heeft dus niets met koppelverkoop te maken.

geen

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door geen »

Adviseurs laten geen blanco contracten tekenen, alle contracten komen tegenwoordig uit de laserprinter en dan kan je nooit zomaar maar ergens een handtekening zetten. bij voorbedrukte contracten was dat wel het geval maar tegenwoordig kan het niet meer omdat alle contracten geprint worden op blanco a4 papier

FA
Berichten: 25
Lid geworden op: 26 sep 2003 19:29

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door FA »

Gast-Gast,

Wat ik al eerder heb gezegd: Verkopers worden getraind om te verkopen en NIET om te adviseren! Ze krijgen een target mee en worden hier op afgerekend (of beloond). Het zal een adviseur van DSB een worst zijn wat de persoonlijke situatie van de klant is, met als uitzondering dat hij deze persoonlijke situatie tot het maximale zal uitbuiten om zijn/haar producten te verkopen!

M.b.t. het verplicht stellen van een verzekering. Alle banken in Nederland hebben de Gedragscode voor hypothecaire financieringen ondertekend (inclusief DSB). De gedragscode is geen wet, maar zou in de regel WEL door iedereen gerespecteerd moeten worden. In deze gedragscode staat aangegeven dat bij hypotgecaire verstrekking BOVEN 75% van de executiewaarde de kredietverstrekker een verzekering verplicht MAG stellen.

Wat doet DSB (voorbeeld)
gegevens:
tweeverdieners (jaarinkomen gezamelijk 100.000 euro)
leeftijd 45 jaar
beiden in goede gezondheid
executiewaarde woning: 200.000 euro
1e hypotheek saldo 50.000 euro (volledig afgedekt met een overlijdensrisicoverzekering voor beiden, volledige bedrag, volledige looptijd)
De aan te vragen 2e hypotheek bij DSB = 30.000 euro

In dit voorbeeld is de totale verstrekking ONDER de 75% executiewaarde!


Weet je wat DSB doet? De verzekering bij overlijden is VERPLICHT (niet persé bij DSB zelf af te sluiten, gezien het ook elders afgesloten mag worden). Het verplicht stellen van een overlijdensverzekering in dit concrete voorbeeld is KOPPELVERKOOP. Gezien de klant conform de gedragscode niet verplicht MAG worden gesteld een overlijdensverzekering af te sluiten. Gezien de totale verstrekking (1e hypotheek 50.000 + TE VERSTREKKEN 2e hypotheek 30.000) ruim onder 75% exectutiewaarde blijft !!! Dit is een gedragsregel die door DSB (maar ook door ABN, ING, Bouwfonds, Rabobank etc) is ondertekend!

Ik hoop dat men nu echt een keer inziet, dat de werkwijze van DSB wel koppelverkoop is! Immers, als ze je verplichten de verzekering af te sluiten (ondanks dat het niet hoeft gezien de gedragscode hypothecaire financieringen) dan maken ze zich WEL schuldig aan koppelverkoop. De klant is in dit concrete geval nl. helemaal NIET verplicht een verzekering af te sluiten !!!

Het punt is, een DSB verkoper zal nl. nooit dit punt aansnijden als hij bij een klant is. Het is nl. de bedoeling dat hij de klant een verzekering verkoopt!!! Want daar leeft hij/zij volledig van ! (provisies-inkomsten kunnen in de duizenden euro's per maand lopen).

groet

Gast

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Gast »

Als je een hypotheek afsluit ter grootte van 70% van de executiewaarde, dan eist de bank dat je een opstalverzekering afsluit. Is dat ook koppelverkoop?

Als je nationale hypotheekgarantie wilt, dan moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Is dat ook koppelverkoop?

De vraag is dus: is koppelverkoop verkeerd?

FA
Berichten: 25
Lid geworden op: 26 sep 2003 19:29

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door FA »

Dus je geeft nu eindelijk toe dat er wel sprake is van koppelverkoop bij DSB?

Koppelverkoop is: het verplicht moeten aangaan van een (extra) overeenkomst, zonder dat de betreffende instelling het recht heeft om dit te eisen.

Koppelverkoop is afhankelijk van de wet en regelgeving voor (bepaalde producten). Als je een auto koopt, moet je deze verzekeren (is een wettelijke richtlijn). Indien je een appartement bezit ben je verplicht gezamelijk binnen de VVE je opstalverzekering te regelen (wettelijke richtlijn).

Ik versta onder koppelverkoop dat een klant verplicht is om product A+B af te sluiten terwijl dit niet verplicht MAG worden gesteld!!! In geval van DSB -> wat ik al aangaf: in de gedragscode hypothecaire financieringen staat de 75% exectutiewaarde 'regel' aangegeven. DSB houdt zich daar NIET aan!!!

Dus DSB doet WEL aan koppelverkoop, want ze verplichten de klant(en) ongeacht de exectutiewaarde van de woning, om WEL een overlijdensverzekering af te sluiten (ook al is de verstrekking onder de 75%). Dit was mijn punt betreffende DSB. Het zijn en blijven echt de mafiosi onder de kredietverstrekkers!

groet,

Ralf

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Ralf »

Maar als je nou je D.K. of Hypotheek bij DSB kan afsluiten ZONDER deze extra verzekeringen (WCP ofzo) zitten er verder dan nog addertjes onder het gras, want ze hebben wel een hele voordelige rente !

Gast

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Gast »

dan gaat de rente over een paar maanden oplange termijn vanzelf stapsgewijs ophoog. De rente is en blijft immers variabel. Daarnaast zal er zelden een financiering worden verstrekt tegen die lage rente die je zou krijgen met de verzekeringen. Je valt zonder verzekeringen altijd in een hogere risicoklasse voor de bank dus krijg je automatisch een hogere rente. Het is namelijk een vanaf %. Heel spontaan geven je wel een laag % op aandringen van de klant en voor het boekje. Het bedrijf moet namelijk kunnen aantonen dat ze ook financieringen verstrekken zonder dat er sprake is van een verplichte verzekering /koppelverkoop(zoals sommigen het willen noemen)

The AKW

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door The AKW »

Die FA is helemaal door de war
Hij is boos op gast-gast
Maar hij heeft het tegen meerdere verschillende mensen

Gast

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Gast »

FA

Kijk,.... dit gebeurt er nou als ik niets invul bij 'Gebruikersnaam'

The AKW

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door The AKW »

Hierboven zie ik dat mensen het begrip koppelverkoop nog niet helemaal snappen. Zoals Fa dus....

Een hypotheekverstrekker mag klanten verplichten bepaalde verzekeringen erbij te nemen. Nu kan dat op 2 manieren:

1.) verplicht verstrekker verzekering bij eigen maaschappij (anders krijgt klant product niet): dat is wel koppelverkoop

2.) verplicht verstrekker verzekering, maar maakt het niet uit bij welke maatschappij: GEEN koppelverkoop

Bij DSB is er dus GEEN sprake van koppelverkoop, want je mag zelf weten waar je je verzekering afsluit als je een krediet/hypotheek afsluit.

Financieel adviseur

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door Financieel adviseur »

Meneer of mevrouw Fa,

Waarom verdraai je de boel iedere keer? :(

Ik heb jouw discussies gevolgd in diverse fora, iedere keer zie ik gewoon dat mensen jou de juiste uitleg geven over koppelverkoop. Je trekt je er gewoon niets van aan en je gaat in een ander forum weer verder met dezelfde discussie.

Fa, je hebt gewoon niet gelijk betreft die koppel-verkoop. Wordt het niet eens tijd om een naar een hypotheekadviseur van de Rabo, ABN of Postbank te stappen en het hem/haar eens te vragen?

FA
Berichten: 25
Lid geworden op: 26 sep 2003 19:29

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door FA »

wat ik probeer aan te geven is dat er een hypothecaire gedragscode bestaat waaraan een bank zich moet houden

Er zijn twee vormen van koppelverkoop:

1)

Indien een bank je verplicht een verzekering af te sluiten indien je hypotheek onder 75% van de executiewaarde blijft, is dit een ongeoorloofde verplichting.

Een bank mag dan (!) helemaal NIET een verzekering verplicht stellen. Dit staat in de gedragscode!

Dus als een bank het WEL doet in dit voorbeeld is het KOPPELVERKOOP. Immers de bank verplicht je product A (hypotheek) gezamenlijk te sluiten met product B (verzekering). Het maakt in dit geval niet uit of de bank je een keuzevrijheid geeft m.b.t. product B. Immers de stelregel is dat het verplicht moeten aangaan van een extra product zonder dat hier een noodzaak of regel voor bestaat, niet is toegestaan.

Nogmaals, de gedragscode hypothecaire financieringen sluit het verplicht aangaan van een andere overeenkomst dan de hoofdovereenkomst (hypotheek) volledig uit indien de totale verstrekking ONDER 75% executiewaarde blijft.

2) Indien in dit voorbeeld de verstrekking WEL boven de 75% van de executiewaarde komt, dan MAG een bank een (levens) verzekering die gekoppeld wordt aan de hypotheek verplicht stellen.

Indien een bank je vrij laat om dit waar dan ook af te sluiten, is dit een correcte handelswijze. Indien de bank je NIET de keuze laat om het product (B) elders af te sluiten valt dit ook onder koppelverkoop.

Er zijn in dit geval (uitgaande van het aangaan van een financiering) twee mogelijkheden van koppelverkoop

groet

geen specialist

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door geen specialist »

Is het bedrijf ' de nederlandse geldmeesters' bij iemand bekend?Vooralsnog zijn er geen klachten te vinden, terwijl ook zij spectaculair lage maandlasten bij een hypotheek aanbieden. Ik weet nog niet bij welke geldverstrekker, maar zij zeggen dat ze de hypotheek bij een dochter van Fortis onderbrengen...
Zij bieden voor een bedrag van 260000 euro, 650 bruto aan rente en 123 euro voor levensverzekering/kapitaalopbouw; samen 553 netto. Dit is ruim 200 euro minder dan alleen de rente bij een hypotheek van de hypotheekshop. Al zou de hele 123 euro verspeeld worden, dan nog is het ruim goedkoper dan bij een ' reguliere' hypotheek....
Onzin?! Graag lees ik jullie reacties.

aflossing

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door aflossing »

Al zou de hele 123 euro verspeeld worden, dan nog is het ruim goedkoper dan bij een ' reguliere' hypotheek....
Hou er even rekening mee dat je aan het beinde van de looptijd nog even 260000 euri moet afrekenen!

geen specialist

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door geen specialist »

tuurlijk hou ik daar rekening mee, maar met 800 euro netto bij de hypotheekshop los ik ook niks af!!!!!

aflossing

Re: frisia financiering

Ongelezen bericht door aflossing »

De door U geschetste situatie heeft dus een rente van 3%. Dit kan 3 dingen betekenen: 1. ze zijn gek (niet waarschijnlijk); 2. variable (dag)rente welke immer door hun kan worden aangepast; 3. rente is alleen voor het eerste jaar en wordt dan aangepast naar de marktrente die zij dan ook bepalen.
Wellicht behalen ze ook nog hun provisie door een eenmalige koopsom arbeidsongeschiktheid/werkloosheid te koppelen/verkopen. Hier worden hoge provisies op gegeven waarbij Cardiff met 30-40% aan de top staat.

M.a.w. verdomd goed de kleine letters, voorwaarden etc. doornemen!

Gesloten