Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Heb je ervaring met computers of met aanbieders van computers? Geef hier jouw mening.
DezeGene
Berichten: 13
Lid geworden op: 09 jun 2017 14:53

Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door DezeGene » 28 mei 2018 13:18

Apple , behalve populair als ‘must have’, heeft ook een goede naam in de zorg vanwege het aanbod aan apps voor kinderen en mensen met een beperking of bijvoorbeeld dementie.
Ware het niet dat juist die must have factor een groot emotioneel en financieel risico oplevert voor een grote groep gebruikers met een (verstandelijke) beperking die deze producten zelf of door hun familie hebben aangeschaft.

Vanwege de grote ‘jat’ factor schroeft Apple de beveiliging met wachtwoorden etc. per update/upgrade dermate op dat vooral eerder aangeschafte en ingestelde iPad’s na een software upgrade onbruikbaar worden.

Voorbeeld.
Bewoner H krijgt een aantal jaren geleden een Ipad mini van familie.
Nichtje stelt hem in, icloud account, antwoorden op de verificatie vragen etc.
H helemaal happy, neemt hem overal mee heen, maakt honderden foto’s, de Ipad is een deel van zijn autistisch leven geworden.

Nu, een paar jaar later drukt bewoner, die sociaal emotioneel op een leeftijd van ongeveer 2 jaar functioneert en ook niet kan lezen, op het OK van een popup scherm.
Niet omdat hij het OK vindt wat het popup scherm aanbied, maar omdat het in de weg zit, dat moet eraf, ik wil mijn spelletje doen!
De Ipad begint aan zijn Journey of no return, een software upgrade.
Aan het einde van die upgrade word gevraagd om in te loggen met je apple id/icloud id en wachtwoord.
Het Activeringsslot, Jawel!

En die gegevens zijn niet meer bekend, ook zijn icloud id /email adres niet want die gebruikt H niet.
Beveiligingsvragen zoals: waar vloog je voor de eerste keer heen? Daar zijn de antwoorden niet van bekend, nichtje heeft dat niet bewaard, het is misschien wel ergens opgeschreven, maar onvindbaar, en H ontroostbaar.

Helpdesk bellen: op zich zeer behulpzaam, hebben ook begrip voor de situatie maar houden vrij stringent vast aan hun manier van opgedrongen eisen voor ontgrendelen van de Ipad.
Omdat de garantie al verlopen is, is ook het aankoopbewijs niet meer aanwezig.
De familie, al het personeel van de locatie en van zijn dagbesteding kunnen aantonen dat zij weten dat de Ipad van de H is, en ook als de Ipad opstart staat zijn foto prominent op het scherm.

De enige oplossing voor H was een nieuwe Ipad.
Gelukkig kon ik zijn meer dan 1000 foto’s redden, maar H is verdrietig omdat hij dit allemaal niet bevatten kan, en wij kunnen het hem ook niet goed uitleggen wat voor ons als begeleiding ook frustrerend is.

En dit is de tweede Ipad in een maand waar problemen zijn ontstaan. De andere heeft mij 6 uur telefoneren gekost om nog dermate gegevens aan te leveren dat men de Ipad ontgrendelde.

Zoals met alle apparatuur, lezen de meeste kopers de handleidingen niet, verdiepen zich niet in bv de redenen van wachtwoorden, 2 factor authenticatie, itouch en andere ingebouwde veiligheidsmaatregelen die er bij komen.
En zeker zijn zij zich vaak niet bewust wat men moet aantonen als het mis gaat.

Daar waar je met een Android tablet een factory reset kan uitvoeren om hem weer in de staat te krijgen zoals je hem gekocht hebt is dit bij een Ipad niet mogelijk, want de Ipad blijft gekoppeld aan de Apple ID met wachtwoord die gecontroleerd wordt via hun server.

Maar tijdens dat instellen komt het belang van het bewaren van de gegevens niet naar voren, het draait op dat moment om niets anders dan zo snel mogelijk ermee kunnen werken.
Ook bij de aankoop wordt je niet gewezen op hun manier van beveiligen/gijzelen van je apparaat niet benoemd.

We willen het beste voor onze bewoners, maar men kan niet verwachten dat familie of personeel ICT specialisten zijn.

Is dit alles? Nee.
Er is een functie waarmee je beperkingen instellen kan op een Ipad, zodat bv kinderen geen aankopen kunnen doen of bepaalde sites kunnen bezoeken.
Echter heb ik daarin nog geen functie kunnen vinden die het instellen van de itouch, veranderen van wachtwoorden en zelfs updaten/upgraden kan tegenhouden met de ‘beperkingscode’
Dus de eerder benoemde situatie kan zo weer gebeuren.

Tip van de helpdesk: kijk eens naar de Apple Configurator software waarmee je meerdere Ipads kunt beheren.
Leuk idee, maar dat werkt alleen maar via een andere Apple computer, met een Windows pc begin je niets.

Al met al: Apple zou zich in hun gebruikersgroepen die met een beperking leven meer mogen verdiepen.
Dat hun producten diefstal gevoelig zijn mag geen reden zijn om vormen van beveiliging in te voeren waardoor eigenaar zijn product niet meer gebruiken kan als deze activatie gegevens verliest.
Of een product gestolen wordt is de verantwoording van de gebruiker, dit is met andere apparatuur zoals Android tablets of Windows laptops exact hetzelfde. Echter bij deze laatsten kan je door de factory reset weer toegang krijgen tot je apparaat, al ben je dan wel je gegevens kwijt, niet je product.

Tot het moment dat dit verbetert raad ik een ieder aan, koop geen Apple en houd controle over uw bezit.
Laatst gewijzigd door Radar op 29 mei 2018 10:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel door Moderatie aangepast

angel1978
Berichten: 6459
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door angel1978 » 28 mei 2018 13:26

Daar waar je met een Android tablet een factory reset kan uitvoeren om hem weer in de staat te krijgen zoals je hem gekocht hebt is dit bij een Ipad niet mogelijk, want de Ipad blijft gekoppeld aan de Apple ID met wachtwoord die gecontroleerd wordt via hun server.
Dit is ook bij android niet meer mogelijk. Ook daar is het originele id met ww nodig om de telefoon of tablet opgestart te krijgen. Eenmaal aangeleverd kan net als bij Apple het basisaccount aangepast worden en een ander ingesteld. Dit is dus niet iets van Apple maar volgt alle hedendaagse apparaten.
Of een product gestolen wordt is de verantwoording van de gebruiker, dit is met andere apparatuur zoals Android tablets of Windows laptops exact hetzelfde. Echter bij deze laatsten kan je door de factory reset weer toegang krijgen tot je apparaat, al ben je dan wel je gegevens kwijt, niet je product.
Dit is dus niet waar. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Als deze niet zelf deze verantwoordelijkheid kan nemen, dan is het aan de begeleider(s) om dit te doen.

Icasheb
Berichten: 219
Lid geworden op: 27 nov 2017 15:35

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door Icasheb » 28 mei 2018 13:30

Even hard, maar apple is niet verantwoordelijk voor gebruikersnamen en wachtwoorden. Dat ligt bij de gebruiker zelf. Android heeft ook zoiets, maar dan met google. Android werkt alleen als er een google account aan gekoppelt is en Apple werkt alleen als er een icloud aan is gekoppelt.

Lady1234
Berichten: 11033
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door Lady1234 » 28 mei 2018 13:34

Misschien de gevers dan maar informeren dat ook de wachtwoorden en Apple Id meegegeven moeten worden op papier als ze zoiets schenken aan familie of zo.

Anders zou het wel heel makkelijk zijn om gestolen spullen zelf in gebruik te nemen.

mahadma
Berichten: 1920
Lid geworden op: 03 dec 2015 13:52

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door mahadma » 28 mei 2018 13:37

Ik stuur tegenwoordig mijn ww en namen enzo naar mezelf via de email en doe dat in het mapje met een andere naam.

Costnix
Berichten: 1087
Lid geworden op: 26 nov 2016 10:27

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door Costnix » 28 mei 2018 13:48

Ik heb alles gewoon in de sleeve van mijn iPad geschreven.
Ik ben op het punt gekomen, dan die hele privacy het aan mij. reet kan oxideren.

sjohie
Berichten: 8967
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door sjohie » 28 mei 2018 13:55

Je kan mensen ook een password-manager adviseren, in plaats van af te geven wat in principe gewoon goed veiligheidsbeleid is van een Apple.

fonsflons
Berichten: 1390
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door fonsflons » 28 mei 2018 14:05

Wat ik in het relaas niet geheel begrijp is waarom Apple zich moet inleven in mensen met een beperking. Het probleem lijkt mij te zitten bij de begeleiders, of mensen zonder beperking, die wachtwoorden instellen maar deze niet onthouden. Zoals hierboven te lezen is de beveiliging inderdaad heftig, maar eigenlijk is dat alleen goed.

Als beveiligingen door een simpele reset te omzeilen zijn ligt alle privacy op straat. Dan kan is het een fluitje van een cent om aan emails, persoonlijke gegevens, documenten en weet ik wat meer te komen. Je wilt niet weten hoeveel mensen belangrijke en gevoelige documenten achteloos opslaan.

Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, maar een tiental jaar geleden kon je met een simpele zoekfuntie 'belastingaangifte' of 'wachtwoorden' via een programma als limewire (wie kent het nog) binnen 5 minuten deze documenten van tientallen mensen. Compleet onbeveiligd en gedeeld in de map documenten welke vrolijk openstond richting het www.

Juist omdat de privacy steeds belangrijk is geworden, worden beveiligingen ook zwaarder. Als je dan instellingen maakt, maar deze vervolgens niet goed archiveerd gaat het inderdaad fout. Bij Apple hebben ze dit inderdaad goed dichtgetimmerd door ook diefstal onaantrekkelijk te maken.

NeoDutchio
Berichten: 6165
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door NeoDutchio » 28 mei 2018 14:44

Er komen meer topics voorbij van mensen die geestelijk niet in staat geacht worden met een dergelijk apparaat om te gaan. ‘Per ongeluk’ allerlei dingen kopen en klikken op knopjes die ineens voorbij komen.
Een Ipad is geen speelgoed. Iemand die emotioneel op een leeftijd van 2 jaar zit kan je hier niet mee laten spelen. Als begeleider zou u toch moeten weten dat voor een dergelijke doelgroep andere spellen/mogelijkheden zijn.
Iemand anders moet alles instellen en vergeet daarna alle gegevens. Of het nu mensen zijn met een beperking of niet, dit gebeurd bij iedereen. Daar kan dus ook geen onderscheid in gemaakt worden in de oplossing.

fonsflons
Berichten: 1390
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door fonsflons » 28 mei 2018 14:59

NeoDutchio schreef: Een Ipad is geen speelgoed. Iemand die emotioneel op een leeftijd van 2 jaar zit kan je hier niet mee laten spelen. Als begeleider zou u toch moeten weten dat voor een dergelijke doelgroep andere spellen/mogelijkheden zijn
Niet geheel mee eens. Mijn neefjes van die leeftijd (ok, iets ouder) zitten ook regelmatig op een ipad. Maar...daar is de vader de beheerder. Je maakt simpelweg een account aan als beheerder voor andere gebruikers, met daarin bepaalde bevoegdheden (die je dus weghaalt.) Geen creditcard gegevens, geen beheerderfuncties etc. Ja, ze kunnen er op spelen, nee, ze kunnen het apparaat niet onklaar maken of een topic op radar veroorzaken wegens online aankopen.

angel1978
Berichten: 6459
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door angel1978 » 28 mei 2018 15:12

dan nog zouden kinderen van die leeftijd ( en ook iets ouder ) niet zonder toezicht op een iPad moeten 'spelen'.
Een account speciaal hiervoor aanmaken zou dan ook niet nodig zijn.

Cro
Berichten: 644
Lid geworden op: 21 sep 2017 23:58

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door Cro » 28 mei 2018 15:18

Wat een afschuiven van alle eigen verantwoordelijkheid maar weer. Men zou blij moeten zijn Apple een redelijk streng beleid heeft tegen diefstal, bescherming van privé data en het zeer goede update beleid.

Nu snap ik volledig dat een patiënt hier niet verantwoordelijk voor kan zijn in alle gevallen, echter lijkt me daar juist een rol te liggen voor de familie of eventuele begeleiders om dit soort zaken goed voor elkaar te hebben, denk aan de gegevens correct bewaren en er voor zorgen dat de ipad altijd up-to-date is. Niet voor Apple. Maar nee het zal wel makkelijker zijn om Apple de schuld te geven.

fonsflons
Berichten: 1390
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door fonsflons » 28 mei 2018 15:45

angel1978 schreef:dan nog zouden kinderen van die leeftijd ( en ook iets ouder ) niet zonder toezicht op een iPad moeten 'spelen'.
Een account speciaal hiervoor aanmaken zou dan ook niet nodig zijn.
De tijd van blokjes door vormpjes duwen is vervangen door leren omgaan met touchscreens haha. Ik snap wat je bedoeld, maar ik moet wel zeggen dat een iPad (of tablet) ook leerzaam kan zijn voor deze leeftijden. Het is (in mijn ogen) niet allemaal slecht.

Persoonlijk ben ik ook van mening dat leren omgaan met technologie essentieel is voor een opvoeding. Dat is overigens wat anders dan met starende ogen 6 uur per dag gamen.

angel1978
Berichten: 6459
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door angel1978 » 28 mei 2018 15:47

Je mist mijn punt en de 3 essentiële woorden: niet zonder toezicht

Teunbosseman
Berichten: 4114
Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
Contacteer:

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door Teunbosseman » 28 mei 2018 16:00

angel1978 schreef:
Daar waar je met een Android tablet een factory reset kan uitvoeren om hem weer in de staat te krijgen zoals je hem gekocht hebt is dit bij een Ipad niet mogelijk, want de Ipad blijft gekoppeld aan de Apple ID met wachtwoord die gecontroleerd wordt via hun server.
Dit is ook bij android niet meer mogelijk. Ook daar is het originele id met ww nodig om de telefoon of tablet opgestart te krijgen. Eenmaal aangeleverd kan net als bij Apple het basisaccount aangepast worden en een ander ingesteld. Dit is dus niet iets van Apple maar volgt alle hedendaagse apparaten.
Of een product gestolen wordt is de verantwoording van de gebruiker, dit is met andere apparatuur zoals Android tablets of Windows laptops exact hetzelfde. Echter bij deze laatsten kan je door de factory reset weer toegang krijgen tot je apparaat, al ben je dan wel je gegevens kwijt, niet je product.
Dit is dus niet waar. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Als deze niet zelf deze verantwoordelijkheid kan nemen, dan is het aan de begeleider(s) om dit te doen.

Nope niet waar. Bij een factory reset wis je alle gegevens, dus ook je google account , facebook account etc etc. Alleen kun je wel degelijk het toestel gebruiken. Wil je apps vanuit de playstore downloaden, dan zul je je eigen google account moeten gebruiken.

angel1978
Berichten: 6459
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door angel1978 » 28 mei 2018 16:08

Probeer het eens met een redelijk recent toestel.
Je zal zien dat er wordt gevraagd om een google-account. Bij de check zal deze aangeven ( mits anders dan het basisaccount waarop dit toestel geregistreerd is ) dat er een ander basisaccount staat geregistreerd en dat deze gebruikt moet worden ( elk ander account wordt geweigerd ). Overslaan van registratie werkt ook niet.
Net een hele serie android-toestellen kunnen afschrijven omdat de originele eigenaar niet meer gevonden kan worden en dus het basisaccount niet meer te activeren is.

Hier ook enkele mensen met hetzelfde probleem met een Samsung:

https://gathering.tweakers.net/forum/li ... es/1797929

fonsflons
Berichten: 1390
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door fonsflons » 28 mei 2018 16:47

angel1978 schreef:Je mist mijn punt en de 3 essentiële woorden: niet zonder toezicht
Nee hoor, die Pa zit echt niet altijd mee te kijken als zijn zoontjes Minecraft aan het spelen zijn. Die zijn op hun 5e handiger met een iPad dan je denkt :mrgreen:

angel1978
Berichten: 6459
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door angel1978 » 28 mei 2018 20:54

fonsflons schreef:
angel1978 schreef:Je mist mijn punt en de 3 essentiële woorden: niet zonder toezicht
Nee hoor, die Pa zit echt niet altijd mee te kijken als zijn zoontjes Minecraft aan het spelen zijn. Die zijn op hun 5e handiger met een iPad dan je denkt :mrgreen:
Dan is het dus idd een slecht plan om kids een iPad in handen te geven op die leeftijd.

newmikey
Berichten: 4423
Lid geworden op: 04 jul 2007 15:03

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door newmikey » 28 mei 2018 22:04

DezeGene schreef: Beveiligingsvragen zoals: waar vloog je voor de eerste keer heen? Daar zijn de antwoorden niet van bekend, nichtje heeft dat niet bewaard, het is misschien wel ergens opgeschreven, maar onvindbaar...
En ik denk dat daar dan ook de essentie ligt en niet bij de fabrikant/leverancier van hard- en software.

fonsflons
Berichten: 1390
Lid geworden op: 10 okt 2017 19:20

Re: Ontgrendelen iPad niet mogelijk

Ongelezen bericht door fonsflons » 28 mei 2018 22:25

angel1978 schreef:
fonsflons schreef:
angel1978 schreef:Je mist mijn punt en de 3 essentiële woorden: niet zonder toezicht
Nee hoor, die Pa zit echt niet altijd mee te kijken als zijn zoontjes Minecraft aan het spelen zijn. Die zijn op hun 5e handiger met een iPad dan je denkt :mrgreen:
Dan is het dus idd een slecht plan om kids een iPad in handen te geven op die leeftijd.

Die snap ik niet. Een spelletje op een tablet is naar mijn mening niet onverantwoord of slecht voor kinderen. Ik persoonlijk zie er wel het nut van in om kinderen bekend te maken met technologie aangezien onze complete samenleving hierop draait. Zoals ik eerder aanhaalde is er natuurlijk een verschil tussen een spelletje spelen op een tablet, of uren per dag lam achter dat ding hangen.

En een kind van 5 kan dat over het algemeen al prima zonder begeleiding. Mijn neefjes in ieder geval wel. Je moet echter wel zorgen dat zodra ze leren typen bepaalde sites zoals youtube verboden terrein zijn, tenzij je erg gedisciplineerde kids hebt. Anders vliegen de geslachtsdelen over het scherm ,want het zijn natuulijk wel onderzoekers op die leeftijd. :lol:

Plaats reactie