LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Bananensoftijs met chocoladesaus

Ingrediënten

275 gr. rijpe bananen, 110 gr. fijne tafel suiker, 2 eetl. citroensap, 1 dl. slagroom, 2,5 dl. volle melk, 200 gr. pure chocolade, 100 gr. suiker, 10 ml. creme de menthe, poedersuiker, 2 bananen, sap van 1 citroen, 4 blaadjes munt.

Bereidingswijze

Pureer de bananen met de suiker en het citroensap. Roer de slagroom en de melk door de bananenpuree. Schakel de ijsmachine in op de stand "softijs" en giet de massa in de kom. Draai het tot ijs (of maak het in de diepvriezer). Verwarm voor de saus de chocolade, suiker en creme de menthe au-bain-marie op laag vuur tot het een gebonden saus is.
Plaats het ijs met plakjes bananen in kommetjes en giet de chocolade saus erdoorheen. Garneer met muntblaadjes.
Bananensoftijs met chocoladesaus

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Advocaattaart





1 biscuitbodem* ¼ liter slagroom
1 pak bokkepootjes wat suiker voor de slagroom
½ liter advocaat (Zwarte Kip) pure chocoladevlokken

Klop de slagroom, met suiker. Voeg daaraan de halve liter advocaat toe. Smeer een dunne laag van het advocaat/slagroommengsel op de biscuitbodem. Halveer de bokkepootjes en beleg de taart met de halve bokkepootjes (platte kant onder). Smeer daarna de rest van het advocaat/slagroommengsel op de taart en zorg ervoor dat de bokkepootjes geheel bedekt zijn. Zet de taart ten minste een hele nacht in de ijskast. De taart is klaar als de bokkepootjes helemaal zacht geworden zijn en niet meer als zodanig zijn terug te traceren. Bestrooi vóór het opdienen de taart met pure chocoladevlokken.


Tip: voor een leuke garnering kan je een een mal maken van karton en daar - bijvoorbeeld - een hart uit knippen. Houd de mal boven de taart en bestrooi het binnenste met witte vlokken en de rest met bruine vlokken.


* Kant en klare biscuitbodem of anders zelf maken:

voor een springvorm van 24 cm middellijn; achtstandenthermostaat 2 of 3 (circa 150/175 graden Celsius; 40 à 50 minuten)



150 gram bloem 1 eetlepel heet water
150 gram suiker zout
4 eieren poedersuiker
1 pakje vanillesuiker


Beboter alleen de bodem van de vorm en de onderste 2 cm van de opstaande rand zeer dun. Bestuif deze met poedersuiker. Splits de eieren. Roer de eidooiers met de suiker, de vanillesuiker, water en het zout tot een dikke luchtige en lichtgekleurde massa. Sla de eiwitten stijf. Verwarm de oven 10 minuten voor op de aangegeven thermostaatstand. Zeef de bloem bovenop de stijfgeslagen eiwitten, giet hierop de schuimige eidooiers en meng alle bestanddelen met een grote metalen lepel snel door elkaar. Vul de vorm met het deeg. Plaats de vorm zo op het rooster in de oven, dat het midden van de vorm wat hoogte betreft midden in de oven komt. Reken voor de baktijd 40 à 50 minuten. Het gebak is gaar, wanneer het midden bovenop veerkrachtig aanvoelt; de indruk van een vinger mag niet zichtbaar blijven.
Maak de rand van de vorm los en stort de taart op een taartrooster. Laat het gebak volkomen koud worden, waarna de bodem verder verwerkt kan worden.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
deel 4: tijmsiroop.


tijmsiroop :

Tijm is een overheerlijk keukenkruid maar heeft ook helende kwaliteiten. Onze Griekse en Romeinse voorvaderen maakten al gretig gebruik van dit kruid en de Egyptenaren gebruikten tijm als hoofdingrediënt bij het balsemen. De ontsmettende en antibacteriële werking werd toen al gewaardeerd en is tot vandaag nog een niet te onderschatten hulpbron in de strijd tegen meerdere kwalen .Wil U meer weten over tijm in de keuken : bekijk dan even het kruidenartikel ”tijm”in onze rubriek “keukenkruiden”.

Ingrediënten :

100 g verse tijm

200 g rietsuiker of kandijsuiker

6 dl water




tijm


Bereidingswijze :
Spoel de vers geplukte tijm met veel water. Laat de tijm vervolgens tien minuten koken in het water (ongeveer 6 dl) . Zeef het ingekookte tijmsap en giet over in een andere kookpot, doe er de suiker bij, laat opnieuw gedurende een kwartier inkoken tot er een siroopachtige emulsie overblijft. Giet de siroop in steriele flessen (voorverwarmd : om het barsten van de flessen te voorkomen). Sluit de flessen na het afkoelen en bewaar ze op een koele, donkere plaats (kelder – koelkast).

Deze siroop kan het ganse jaar bereid worden maar in september is tijm wel het meest aromatisch !

Hoe en waarvoor gebruiken ?

Tijmsiroop is overheerlijk om drinken en helpt uitstekend bij winterse kwaaltjes zoals ontsteking van de luchtwegen. Tijm bevat « thymol » , een prima ontsmettingsmiddel met antibacteriële eigenschappen .

Tijmsiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchitis door zijn bronchiënverwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, griep en keelpijn kan deze siroop verlichting brengen.

In de Middeleeuwen werd het gebruikt als « het » medicijn tegen kinkhoest bij kinderen en bij droge hoest.

Ook ons afweersysteem reageert prima op tijmpreparaten die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen.

Gebruik :
4 maal daags na de maaltijd een eetlepel tijmsiroop -dit bij de eerste symptomen van ziekte- kan helen en verlichten, ook kinderen mogen deze siroop gebruiken.

Hopelijk wordt de winter niet te streng en worden we gespaard van een ellendige, lange griepepidemie, maar zeg nu zelf, af en toe een landerig en loom gevoel dat ons toelaat een dagje te « luieren » is in de winter toch even op zijn plaats en met een lepel zelfgemaakte tijmsiroop in de buurt krijgen onze medebewoners misschien voldoende medelijden waarbij we ons even ongegeneerd kunnen laten verwennen !

Gezondheid !

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
deel 1: vlierbessensiroop.


Inleiding:
Herfst, kortere dagen, minder zonlicht, het vreet aan een mens, de energiebalans raakt uit evenwicht met als « catastrofale » gevolg : we worden ziek. Dat hoeft echter niet, de natuur reikt ons een hand en wil helpen met een overaanbod aan medicinale kruiden. Niet enkel onze smaakpapillen worden verwend met de vele heerlijke kruiden, bijna allen werken ook genezend. Enkele receptjes wil ik hierna prijsgeven - ik heb ze bijeengesprokkeld uit een oud met de handgeschreven kookboek van mijn oma zaliger, een ander van een vriend …. - stuk voor stuk zijn het pareltjes die helen en verlichten en ze smaken lekker !

Vlierbessensiroop :

In een vorig artikel kon u al uitgebreid kennismaken met de vlier (zie artikel de vlier : van bloem tot aperitief). De vlier kan echter voor veel andere doeleinden gebruikt worden o.a . zijn de rijpe bessen bruikbaar als lokaas bij de hengelaars die deze dit gebruiken om te vissen op kopvoorn . Onderstaand recept van de vlierbessiroop die ik U wil meegeven heeft een medicinale werking en zal zeker goed van pas komen om koning winter te trotseren.

Ingrediënten :

rijpe vlierbessen

suiker (kristal-, riet-, of kandijsuiker)

4 à 5 kruidnagels





Bereidingswijze :
Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen. Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef..

Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens in een verlakte kookpan samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Schep op het einde het schuim met een schuimspaan weg.

Giet de gelei over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats.

Hoe en waarvoor te gebruiken ?
De vlierbes heeft een reinigende en genezende werking. De immuniteit wordt versterkt, bij griep en verkoudheden verlicht het de ongemakken en versnelt het de genezing.

Ideale verhouding bij verkoudheid is : de helft vlierbessiroop en de helft water tot aan het kookpunt brengen en dit drankje zo heet mogelijk uitdrinken. Zo gaat men zweten waardoor de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Vlierbessiroop is ook lekker in een kopje thee.

De toevoeging van kruidnagel aan de siroop heeft behalve zijn conserverende eigenschap ook nog het voordeel dat het antiseptisch werkt en zo ook bijdraagt tot de genezing van griep en verkoudheden.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
deel 2: mierikswortelsiroop.


Mierikswortelsiroop :

Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keuken werd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt .

Ingrediënten :

mierikswortel

kandij – of rietsuiker





Bereidingswijze :
Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe er suiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laat gedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop.
Pers de volgende dag het gezoete sap uit – met behulp van een zeef of neteldoek- en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast).
Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkel koude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langdurig gebruik.

Hoe en waarvoor te gebruiken ?
Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje bij bronchitis en hoest.
Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen - en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken.
Veelvuldig gebruik is wel af te raden gedurende de zwangerschap.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
deel 2: mierikswortelsiroop.


Mierikswortelsiroop :

Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keuken werd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt .

Ingrediënten :

mierikswortel

kandij – of rietsuiker





Bereidingswijze :
Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe er suiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laat gedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop.
Pers de volgende dag het gezoete sap uit – met behulp van een zeef of neteldoek- en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast).
Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkel koude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langdurig gebruik.

Hoe en waarvoor te gebruiken ?
Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje bij bronchitis en hoest.
Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen - en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken.
Veelvuldig gebruik is wel af te raden gedurende de zwangerschap.

deel 1: vlierbessensiroop

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Lievevrouwbedstro
(Asperula odorata)
Terug naar de
homepagina


Meimaand en Lievevrouwebedstro: een onafscheidelijk duo !

Ook zin om met een origineel aperitiefje uit de hoek te komen? Met Lievevrouwebedstro dat nu weelderig staat te bloeien zal het zeker lukken. De befaamde Maitrank heeft haar bestaan nl. aan Lievevrouwebedstro te danken. Terug in de tijd bij de Germaanse volkeren vinden we het drankje al terug, gemaakt in de maand mei werd het in overvloed gedronken. Zo dachten de Germanen hun lichaam opnieuw kracht te geven, dit een héél jaar lang.


Het Lievevrouwebedstro genoot ook faam als middel tegen boze geesten, zelfs tot in de wiegjes van baby’s werd het plantje gelegd om ze zo te behoeden voor tovenarij. In legendes werd zelfs gezegd dat het Lievevrouwebedstro als stro in de kribbe van het kindje ***** lag.
De blaadjes en bloempjes worden ook gedroogd in kruidenkussentjes gebruikt omwille van de specifieke geur. Ze verdrijven insecten en geven ons linnengoed een aangename geur, deze is wel minder uitgesproken als bij lavendel.
Ook als weervoorspeller was dit kruid populair nl. wanneer er regen op komst was ging het veel sterker geuren, vooral in oma’s linnenkast was dit perfect waarneembaar.

De plant
Lievevrouwebedstro is een winterharde (meerjarige-grondbedekkende) vaste plant behorende tot de familie van de “Sterbladigen” (Rubiaceae) met witte, stervormige bloemen en smalle groene bladeren in kransen van 6 of 8, wordt ongeveer 15 tot 20 cm groot. Zéér aromatisch, geurt het enkel na afsnijden en drogen. Bloeit in de vroege zomer, van maart tot juni. Zorg voor een schaduwrijke plaats (kruipend bosplantje), het is tevens een goede bodembedekker in de borders.

Opkweek
Het plantje wordt op een schaduwrijk plaatsje gezaaid in de late zomer, echter wel uitdunnen. Het langzaam kiemende plantje zal snel weelderig groeien dankzij de wortelscheuten die men ook kan scheuren en daarna uitplanten.

MAITRANK
Wat hebben we nodig?
Een fles witte wijn (Moezel, Elzas)
Suiker
Citroen
Eventueel een glas cognac

Hoe bereiden we ons drankje?
De in bloei staande plant wordt afgesneden en gedroogd Een handvol van deze gedroogde plant wordt met de fles witte wijn overgoten, suiker toevoegen naar smaak. Dit mengsel één nacht laten rusten in een kelder of op een andere koele plaats. Daarna zeven en citroen toevoegen.
Wil men het aperitief wat pittiger dan kan men een geutje cognac toevoegen.

Opgelet: ijskoud opdienen.

Geneeskrachtige eigenschappen
In de kruidengeneeskunde was en is dit kruid zéér populair, bij bloedsomloopstoornissen en tegen trombose. Thee van Lievevrouwebedstro helpt bij maagpijn, tegen slapeloosheid en stress, dit door het kalmerende effect is het zelfs een uitstekend slaapmiddel. Verder is het bloedzuiverend en galafdrijvend, het kan zelfs helpen tegen voorjaarsmoeheid.
Lukt het niet om te stoppen met roken, probeer dan kruidentabak met als hoofdbestanddeel, Lievevrouwebedstro, een prima hulpmiddel.

Nog een kleine tip voor een originele uitstap
In Aarlen vinden eind mei – begin juni de Maitrankfeesten plaats. Een mooie stoet met folkloristische dansen, samen met een inwijdingsplechtigheid bij het Broederschap van de Maitrank zorgen ervoor dat het aangenaam vertoeven is in deze stad. Uw smaakpapillen worden er uitstekend verwend met de befaamde Maitrank.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Pistache passievruchtenijs

Ingrediënten

1,25 dl. melk, 4 dl. room, 6 eierdooiers, 280 gr. witte basterdsuiker, pulp van 8 passievruchten, 1/3 kop pistachenootjes in stukjes, extra passievruchtenpulp (blik) ter garnering

Bereidingswijze

Breng melk en room bijna aan de kook. Eierdooiers en suiker met de mixer dik kloppen. Geleidelijk melk en room toevoegen. Weer in de pan doen. Al roerend op matig vuur verwarmen tot het mengsel een beetje indikt; niet laten koken. Doe het mengsel in een kom. Laten afkoelen, af en toe roeren. Houd 0,6 dl. passievruchtenpulp achter. Warm de rest op matig vuur 1-2 min. Van het vuur halen; zeven. Passievruchtensap en restje pulp aan het room-megsel toevoegen en 3-4 uur invriezen, tot het net bevroren is langs de randen. In een grote kom doen. Met mixer kloppen totdat het dik en romig is. Pistachestukjes toevoegen, goed mixen. Een nacht invriesen, tot het ijs stevig is.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Kaneelijs

Ingrediënten

3 dl room, 2 eidooiers, 70 g suiker, 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze

De room in een pan gieten en aan de kook brengen. De eidooiers met de suiker met een garde schuimig en dik roeren. De room die net kookt, al roerend voorzichtig door het ei-suikermengsel roeren en alles terug doen in de pan.
De massa al roerende verwarmen totdat het langzamerhand zo dik wordt als een dikgebonden saus. Het mag niet koken!
Het mengsel van het vuur halen en de kaneelpoeder er door roeren. De kaneelvla af laten koelen en roerend in een ijsbakje overbrengen,afsluiten met aluminiumfolie of plasticfolie en in de vriezer in laten vriezen. Mooier wordt het ijs als het in een ijsmachine tot kaneelijs wordt gedraaid.
Bananensoftijs met chocoladesaus

Bitterkoekjes roomijs

Mokka ijs

Pistache passievruchtenijs

Portijs

Yoghurtijs

Chocoladeijs

Dropijs

Kaneelijs

Kiwiijs

Vijgenijs

Bananenijs zonder suiker

Bramenijs

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Bananenijs zonder suiker

Ingrediënten

2 bananen, 200 ml slankroom, citroensap, 1 lepeltje honing

Bereidingswijze

Slankroom kloppen en bananen fijnprakken. Roer hierdoor het citroensap en de honing. Vervolgens alles omscheppen in de slankroom. Zet het minstens 4 uur in de vriezer zetten, heerlijk!

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Inktvissaus

Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
2 personen.
30 kleine schoongemaakte inktvisjes
2 kleine of 1 grote ui
4 vleestomaten
1 kleine paprika
flinke scheut witte wijn
peterselie
oregano
basilicum
laurierblad
olijfolie



--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
Snijd de inktvisjes in kleine stukjes, pel en snipper de ui, snij de tomaten in blokjes (eventueel ontvellen en pitjes verwijderen) snij de paprika in kleine stukjes.
Fruit de uien en paprika enkele minuten in de olijfolie in een braadpan, voeg de tomaten, inktvis, oregano, basilicum, laurierblad en witte wijn toe. Laat dit ongeveer een half uur sudderen. Nier korter, want dan is de inktvis taai. Fijngehakte peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met versgemalen peper en zout. Lekker met pasta.
Eet smakelijk.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Aardappel uienschotel

Ingrediënten:
¾ kilogram aardappelen, 3 deciliter bier, 3 rode uien, boter, peper, 3 eetlepels bloem, peterselie.

Bereidingswijze:
Kook de aardappelen, maar zorg dat ze nog iets hard zijn. Snijd de uien in schijven en bak die in boter lichtbruin. Snijd de aardappelen in vrij dikke plakken en bak ze mee. Haal de aardappelen en de uien uit de pan. Verwarm 2 eetlepels boter tot lichtbruin, voeg roerend de bloem toe en laat dit samen even doorkoken. Voeg, van het vuur af, het bier toe. Zet de pan terug op het vuur, verwarm het tot een lichtgebonden saus en maak die op smaak af met peper en zout. Doe de aardappelschijven en de gebakken uischijven in de saus en warm ze door. Bestrooi het mengsel met fijngehakte peterselie.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Aardappel cordon bleu

Ingrediënten:
6 grote aardappelen van ongeveer gelijke grootte, zout, versgemalen peper, 200 gram Kernhem, 1 eetlepel grove mosterd, 150 gram ham, 4 eetlepels bloem, 2 eieren, 40 gram cornflakes, boter.

Bereidingswijze:
Snijd de aardappelen overlangs in 1 cm dikke plakken (bolle kantjes worden niet gebruikt), kook ze in weinig water met zout 5 minuten voor en giet ze dan af. Snijd de kaas in 1 cm dikke plakken en snijd deze op het formaat van de aardappelplakken bij. Wikkel om elke kaasplak een plak ham en leg die tussen 2 aardappelplakken; druk goed aan. Haal de pakketjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en de geplette cornflakes en bak ze in boter goudbruin.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Aardappelgoulash

Ingrediënten:
1 kilo aardappelen, 100 gram spek, 2 eetlepels olie, 1 ui, 1 groene paprika, 1 teentje knotlook, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 snuifje karwij, 1½ liter bouillon, 2 eetlepels tomatenpuree.

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in reepjes. Snijd het spek in kleine reepjes en bak die uit in olie. Snijd de paprika in reepjes, verwijder de zaadjes en voeg er het spek bij. Pel de ui, snipper hem en voeg er het spek bij. Doe de aardappelreepjes erbij en bet knoflookteentje. Kruid met paprika en karwij. Giet de bouillon er overheen en laat 20 min. sudderen. Voeg er voor het opdienen nog 2 eetlepels tomatenpuree aan toe.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Aardappelsoesjesrand met witlof

Ingrediënten:
400 g aardappelen, zout, 60 g boter, 3 eieren, peper, nootmuskaat, 75 g bloem, 100 g, geraspte belegen Goudse kaas, 8 kleine struikjes witlof,
2 eetlepels citroensap, 4 plakjes, gekookte ham, 1/8 l Bulgaarse yoghurt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze met
een pureestamper fijn of wrijf ze door een roerzeef. Roer 20 g van de boter, 1 ei, wat peper en een snufje nootmuskaat erdoor. Breng 1½ dl water
met de rest van de boter in een steelpan aan de kook. Roer in één keer de bloem erdoor en blijf op laag vuur roeren tot het deeg als een bal van de
pan loslaat. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Klop met een mixer één voor één de rest van de eieren erdoor, voeg pas
het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Blijf nog ca. 1 minuut kloppen tot het deeg mooi glanst. Klop het deeg, de aardappelpuree
en 50 g van de geraspte kaas door elkaar en schep het mengsel in een spuitzak met een glad mondstuk. Spuit het soezendeeg aan de rand van
een grote, lage ronde ovenschaal (doorsnede ca. 28 cm). Bak de soezenrand in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Maak
intussen de witlof schoon, verwijder desgewenst de bittere kernen. Kook de witlof in water met zout en het citroensap in ca. 20 minuten gaar. Laat
de witlof in een vergiet goed uitlekken. Snijd de ham in smalle reepjes. Roer de yoghurt, ham, zout en peper naar smaak door elkaar. Neem de
soezenrand uit de oven en leg de uitgelekte struikjes witlof in het midden van de rand. Schep het yoghurtmengsel over de witlof en bestrooi het
geheel met de rest van de geraspte kaas. Zet de schotel terug in de oven en laat de kaas in ca. 5 minuten iets smelten.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Bloemkool met gehaktsaus

Ingrediënten:
1 bloemkool, 300 g gehakt, 1 ui, 25 g boter/margarine, oregano, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels bloem, ¼ l bouillon
Bereiding:
Kook de bloemkool in 15 min. gaar. Fruit intussen de gesnipperde ui in de boter en bak het gehakt rul in dezelfde pan. Voeg de tomatenpuree,
oregano en bouillon toe. Laat de saus nog 10 min. sudderen. Laat de bloemkool uitlekken, schep het in een schaal en schenk de saus erover.
Serveer het gerecht met aardappelen.
Voedingswaarde p.p.: 1137 kiloJoules (271 calorieën), 18 g eiwit, 18 g vet, 9 g koolhydraten

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Chinese kool kool met spekjes en uien

Ingrediënten:
1 kg Chinese kool, zout, 100 g blokjes bacon, 1 eetlepel boter of margarine, 2 uien, 1 teentje knoflook, peper
Bereiding:
Was de kool en snijd het in repen. Snijd de uien in ringen en pers de knoflook. Kook de kool in een bodem water met zout net gaar in 15 minuten.
Laat de kool uitlekken. Bak de bacon in de boter bruin. Voeg de uien en knoflook toe. Fruit het mengsel goudbruin en schep het door de kool.
Maak het gerecht op smaak met peper en serveer het met aardappelen.
Voedingswaarde p.p.: 646 kiloJoules (154 calorieën), 7 g eiwit, 12 g vet, 6 g koolhydraten

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Flensjes met blauwe kaas

Ingrediënten:
200 g bloem, zout, eieren, 4 dl melk, boter/margarine, 200 g tomaten, 100 g blauwe kaas, 50 g walnoten, 50 g geraspte kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop een glad beslag van de bloem, het zout, de eieren en de melk. Bak hiervan 8 flensjes in de boter. Kruis de
tomaten in en dompel ze enkele tellen in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Verwijder de korst van de kaas en verbrokkel deze.
Hak de walnoten grof. Schep de tomaten, kaas en walnoten door elkaar. Schep steeds een flinke lepel vulling in het midden van een flensje en rol
het op. Leg de flensjes in een ingevette ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover. Bak de flensjes 15 minuten in het midden van de oven tot de
kaas gesmolten is en de flensjes goed warm zijn.

legio

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door legio »

***, zoek een ander forum.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Wijntip: Boland Noble Late harvest
Ingrediënten voor 4 personen:

500 gr. aardbeien
cake
1 nectarine
1 stervrucht
4 litchies
4 physalis
4 takjes rode aalbessen
frambozencoulis
abrikozencoulis
4 takjes munt
blauwe suikerbolletjes
gedroogde peperkoek


Bereiding:
gedroogde peperkoek fijn wrijven
8 rondelletjes van cake uitsteken
frambozencoulis
verse of diepvries frambozen koken met wat suiker en een weinig water
pureren en afkoelen
abrikozencoulis
verse abrikozen of conserven koken met wat suiker en een weinig water
pureren en afkoelen
litchies half pellen
halveer de aardbeien
snijd de nectarine in partjes
snijd de stervrucht in plakjes
Afwerking:

leg een plakje cake in het midden van het bord
schik rondom de halve aardbeien
spuit een dotje slagroom op de cake
versier met een physalis en een takje munt
bedek half met een tweede plakje cake
giet de twee coulis rondom de aardbeien
versier met de overige vruchten

Gesloten