LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door eeliane »

Het probleem in de gezondheidszorg is eigenlijk de onwetendheid van de mensen omtrent hun eigen gezondheid, waardoor ze soms verkeerd gebruik gaan maken van artsen. Werk zelf in de gezondheid zorg maar verbaas me steeds over de gewone mens die niets van zijn eigen lichaam begrijpt of weet.
Ze gaan zelfs naar de huisarts met de meest simpele vragen (en die kosten dan een hoop geld ja) , mochten ze eechter met deze vragen naar een specialist gaan ddan zijn de financiele gevolgen niet meer te over zien.
Laat mensen dus eerst de huisarts raadplegen, liefst telefonisch want de meeste kwaaltjes zijn met een goedkope telefonische oplossing te verhelpen, veel te duur/te veel verspilde tijd om specialist mee lastig te vallen.

HendrikJanT
Berichten: 75
Lid geworden op: 07 okt 2004 23:25

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HendrikJanT »

Eeliane, mooi gesproken!
Werk zelf eveens in de gezondheidszorg en ben tevens verbaasd hoe mensen denken hoe hun lichaam werkt. Het gros van de mensen heeft werkelijk totaal geen benul. Als deze mensen op eigen houtje een specialist moeten kiezen voor bv. "pijn in de buik" ben ik bang dat heel veel specialisten enorm hun tijd gaan verdoen. Een huisasrts als poortwachter scheelt niet alleen in de kosten, maar ook enorm veel tijd die specialsisten anders zouden verliezen (waardoor andere mensen nog langer op de wachtlijst moeten staan).

Predicador
Berichten: 139
Lid geworden op: 06 jun 2005 14:45

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door Predicador »

ben ik het mee eens... waarom moet een specialist op komen draven voor iets dat de huisarts, in feite ook een specialist (zelf specialist in kleinere kwalen en sociaal geneeskundige), wellicht kan oplossen en anders veel gerichter kan doorverwijzen.

Niet ieder pijntje op de borst is immers meteen iets voor een cardioloog.

els g.
Berichten: 25
Lid geworden op: 20 jun 2005 22:04

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door els g. »

Beste mensen,

Vergeten jullie misschien dat die bovenste beste huisarts tegenwoordig 26,70 euro per consult van 10 minuten kost? De specialist is, ook in Nederland, vaak goedkoper. Dit is al jaren zo. Alleen is de lobby van huisartsen via publikaties in de media erin geslaagd om iedereen ervan te overtuigen dat specialisten zo duur zijn. Nu, dat is niet zo. Ik weet alleen iets over de prijzen van VOOR 1 januari 2005, dus voordat de dbc's zijn geintroduceerd. Jaarkaart pediatrie 107 euro, jaarkaart orthopedie 25 euro, jaarkaart KNO 46 euro, korte kaart gynaecologie 57 euro. Mijn conclusie is dus dezelfde als de conclusie van HvdB: ga naar de huisarts voor de kleine dingen en voor de onduidelijke dingen. En de huisartsen hebben ook gestaakt om de poortwachtersfunctie te blijven behouden(om hun eigen inkomen veilig te stellen!). Die wilde de minister afschaffen, of hoogstens in stand houden via de ziektekostenverzekering, maar niet bij wet. Ik denk, dat dit niet veranderd is, dus dat de huisarts zijn poortwachtersfunctie NIET behouden heeft, maar dat de consequentie kan zijn dat je de kosten zelf moet betalen als je geen verwijzing hebt. Overigens maken veel huisartsen al geen briefje voor de verzekering meer, dus je kan meestal toch al zonder verwijsbriefje in het ziekenhuis terecht.

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

Niet ieder pijntje op de borst is immers meteen iets voor een cardioloog.
Hoe weet jij dat??????

In dit geval laat ik er liever een cardioloog naar luisteren. Die kan gelijk een ECG maken en kan hij gelijk bekijken of een echocardiogram nodig is of niet.

S.
Berichten: 2164
Lid geworden op: 22 mei 2005 23:52

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door S. »

Pijntje op de borst is een ruim begrip.
Dit kan zowel variëren van gekneusd ribje, ontsteking in borst tot kanker.
En dan is het wel knullig wanneer je je tijd ligt te voldoen vol met plakkers om een hartfilmpje te laten maken. :?
Geeft ook nog eens een hoop stress en extra kosten, al dat onnodige geklep naar al die specialisten.
Een soort 'poortwachter' zou dit mooi kunnen ondervangen.

Predicador
Berichten: 139
Lid geworden op: 06 jun 2005 14:45

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door Predicador »

Ik bedoel maar... maar goed... als HvdB direct de thoraxchirurg of de cardioloog wil zien om het pijntje (tussenribspiertje ofzo) te behandelen... hij gaat zijn gang, zolang hij zelf maar de rekening betaalt :)

HendrikJanT
Berichten: 75
Lid geworden op: 07 okt 2004 23:25

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HendrikJanT »

Ik sluit mij bij bovenstaande geheel aan.
Ga vooral je gang zolang je het zelf maar betaalt.

Ik denk overigens NIET dat je veel specialisten zult vinden die de tijd en zin hebben om dit te doen. Dan kunnen ze namelijk hordes mensen linea recta weer doorverwijzen naar iemand anders omdat ze bij de verkeerde specialist zitten.

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

Ik denk overigens NIET dat je veel specialisten zult vinden die de tijd en zin hebben om dit te doen.
Er daar moeten we nou juist vanaf. Wie zijn nu de klanten in dit verhaal???

Natuurlijk ga je voor een gekneusde rib niet naar de cardioloog.
Dit gebeurd namelijk niet zonder dat je dat niet weet. Of je moet behoorlijk bezopen zijn.

Natuurlijk zal een cardioloog je weer naar een andere cardioloog sturen voor een test (er zijn namelijk vele vlakken in dit segment).
Natuurlijk zal je doorgestuurd worden naar de afdeling radiologie.

Het is hier een "Wat de boer niet kent vreet ie niet" forum.

In andere woorden "iets wat ik niet weet bestaat niet"!!

vvseverine
Berichten: 60
Lid geworden op: 23 feb 2005 15:43

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door vvseverine »

Ik ben het helmaal eens met HvdB. Ik heb als particulier verzekerde met een hoog eigen risico ook een aantal keren 27 euro voor een consult bij de huisarts betaald terwijl ik heel goed wist bij welke specialist ik moest zijn, wat uiteindelijk ook gebeurde. Heel erg bedankt voor de info dat je als particulier verzekerde direct naar de specialist kunt. Is mij toen ik uit het ziekenfonds moest, nooit duidelijk geworden uit de info van de verzekering.
Toen ik laatst op de tv hoorde dat een consuslt voor een ziekenfondsverzekerde 7 euro kost voelde ik mij behoorlijk afgezet.
Dat doet die huisarts natuurlijk omdat hij wel snapt dat iemand die de dokter zelf moet betalen wel probeert om hem te omzeilen. Dus een hoge consultprijs anders verdient hij te weinig aan die patient. Voor die ziekenfondspatient krijgt hij n.l. ook als hij niet komt 5 euro per maand.

Hoe zou dat worden met het nieuwe stelsel nu we een soort no claim premie krijgen. Krijgt de huisarts dan voor iedere verzekerde patient toch een vast bedrag ? Wie weet dat ? Als dat zo is vind ik helemaal dat de huisarts afgeschaft moet worden. Een soort intakearts lijkt mij meer dan voldoende. Ik heb namelijk helemaal geen zin om een soort verplicht abonnement op de huisarts te hebben. Die kosten gebruik ik liever voor de arts die mij echt kan helpen; de specialist of misschien wel een homeopaat

Ik heb wat dat betreft nog een ander probleem met die huisarts. Een telefonisch consult waarin je een herhalingsreceptje vraagt (Je krijgt nl ten hoogste voor een half jaar een medicijnrecept), kost wel 14 euro. Hij doet niets anders dan de apotheker die het mij later verschaft.

Mensen zouden inderdaad zelf moeten kunnen bepalen wiens hulp ze inroepen en wat mij betreft zou dat ook de apotheker kunnen zijn.

els g.
Berichten: 25
Lid geworden op: 20 jun 2005 22:04

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door els g. »

Beste vvseverine,

ik wil graag enige punten rechtzetten uit uw reactie. Als particulier kun je nl. niet zomaar naar een specialist: wel volgens de wet, maar meestal niet volgens je polisvoorwaarden. Vaak zijn maar enkele specialismen uitgezonderd van de eis dat er een verwijzing moet zijn: vaak de oogarts, en soms de KNO-arts. Dit betekent dat je dus wel zelf een afspraak kan proberen te maken (maar vaak lukt dit niet, omdat het ziekenhuis vooraf de verwijzing wil hebben), maar dat je dan meestal zelf de rekening moet betalen. En de rekening is sinds de invoering van de dbc's niet mis (zie de kranteartikelen met als onderwerp "spookrekeningen van ziekenhuizen").
Verder krijgt de huisarts momentele een abonnementstarief van 75 euro per patient per jaar, en hij krijgt extra geld voor speciale verrichtingen, en de huisartsenpost wordt ook per consult (ca. 75 euro !!) betaald. Het akkoord waarvoor de huisartsen gestaakt hebben is bepaald op 52 euro en 9 euro per consult. (was vOOr de staking 45 euro en 7 euro per consult). Dit is en mooie mix denk ik, maar als je nooit gaat heeft de huisarts toch een mooi inkomen aan een patient. Sommige huisarten, met praktijken met "gezonde patienten", zullen hierdoor proberen meer patienten te werven.
Het tarief voor herhalingsrecepten is echt idioot. Ik heb hiertegen verschillende keren geprotesteerd, maar het probleem is dat de (particuliere) zorgverzekeraar dit zo heeft afgesproken, en ook al ben je dan niet verzekerd voor huisartsenzorg, je moet dit tarief toch betalen. Overigens zijn de particuliere tarieven MAXIMUMtarieven, dus uw huisarts zou best minder mogen rekenen als hij een beetje schappelijk is. In mijn woonplaats is het zelfs zo, dat je een herhalingsrecept via de apotheek kan regelen, maar dat de huisarts dan toch een rekening stuurt voor een half consult. Het is voordeliger om herhalingsrecepten tijdens een consult aan te vragen, dan mag er niets extra's gerkend worden (i.t.t. de opmerkingen elders op dit forum van Erik Groen). Ook rekenen de huisartsen teveel voor een injectie. Hiervoor mag nl. maximaal het vaccinatietarief (is gelijk aan een half consult bedrag) gerekend worden, maar in de praktijk staan de computersystemen zo afgesteld, dat altijd het hele tarief gedeclareerd wordt: ook als de inenting door de assistente toegediend wordt. De zorgverzekeraars treden hiertegen niet op. De verzekerden moeten zelf protesteren tegen deze buitensporige tarieven.

michelle81
Berichten: 6
Lid geworden op: 06 aug 2005 23:07

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door michelle81 »

1 dingetje is nog steeds niet duidelijk, ookal is dit al een keer "uitgelegd"... Waar moet je heen als je niet weet wat je hebt? en dan hoef ik geen antwoord, als 'voor een scheve bek moet je naar een orthodontist', want dat kan ik zelf ook wel bedenken. maar als je een tumor hebt, staat dat er echt niet met grote letters op. en reken maar dat iemand deze diagnose niet zelf kan stellen! het antwoord van HvdB raakt wat mij betreft kant noch wal...

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door eeliane »

Inderdaad, er zijn ook gewoon mensen die WEL weten wat ze mankeren of die donders goed weten dat ze iets hebben dat absoluut niet bij de specialist thuishoort. Waar moeten die heen?? Die hebben t lef (dus de beleefdheid) niet om bij de specialist met een zere teen op de stoep te gaan staan.
Wat een gezwam nog steeds zeg, werk zelf in ziekenhuis en moet er niet aan denken, al die onnozelen aan de balie te hebben. Lekker eerst naar de huisarts die de ECHTE zieken doorstuurt. Onze spreekuren puilen uit en er kunnen echt geen volgens-mij-iets-verkeerds-gegeten-diarree-gevallen langs de kanker specialisten of een simpele hoofdpijn langs de neuroog!
Hoestje?? Longspecialist? Achterlijk idee, houd er mee op.

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

eeliane


Geplaatst op 15 Aug 2005 19:48 door eeliane
Inderdaad, er zijn ook gewoon mensen die WEL weten wat ze mankeren of die donders goed weten dat ze iets hebben dat absoluut niet bij de specialist thuishoort. Waar moeten die heen?? Die hebben t lef (dus de beleefdheid) niet om bij de specialist met een zere teen op de stoep te gaan staan.
Wat een gezwam nog steeds zeg, werk zelf in ziekenhuis en moet er niet aan denken, al die onnozelen aan de balie te hebben. Lekker eerst naar de huisarts die de ECHTE zieken doorstuurt. Onze spreekuren puilen uit en er kunnen echt geen volgens-mij-iets-verkeerds-gegeten-diarree-gevallen langs de kanker specialisten of een simpele hoofdpijn langs de neuroog!
Hoestje?? Longspecialist? Achterlijk idee, houd er mee op.
Ik heb het idee dat jij er niet aan moet denken om een keer te werken zeker.
Ben jij als telefoniste de rechter van het ziekenhuis??? We spreken over de gezondheid van de patient hoor en niet over onnozelen.
Met deze attitude moet jij gelijk ontslagen worden.

HendrikJanT
Berichten: 75
Lid geworden op: 07 okt 2004 23:25

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HendrikJanT »

:evil: Ik heb het idee dat de boodschappen in dit stukje forum steeds persoonlijker worden. Ik zou zeggen speel de bal en niet op de man! :evil:

Wie gaat de rekening van HvdB nou betalen? Ik wil daar nog steeds wel antwoord op.
Gaat HvdB die zelf cash overmaken? Of sluit je daar dan een "luxe" verzekering op af als je geen zin hebt om eerst naar de huisarts te gaan? Hoe zien jullie dat?

els g.
Berichten: 25
Lid geworden op: 20 jun 2005 22:04

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door els g. »

Beste Michelle81,
Je vraagt : "waar ga je heen als je niet weet wat je hebt?". Het antwoord is natuurlijk -DE HUISARTS-, want de huisarts zou het misschien wel kunnen weten. Ik denk dat ook HvdB het hiermee eens is. Maar er zijn van de andere kant zoveel dingen die de huisarts NIET weet!. Het nadeel van heel veel huisartsen is, dat zij een patient niet doorverwijzen als zij het NIET weten. En daar zit hem nou net de kneep, dat is de fout. Als een huisarts het niet weet EN de klacht is ernstig, dan moet de huisarts zijn patient doorverwijzen.

els g.
Berichten: 25
Lid geworden op: 20 jun 2005 22:04

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door els g. »

Geplaatst op 16 Aug 2005 17:21 door HendrikJanT  
Wie gaat de rekening van HvdB nou betalen? Ik wil daar nog steeds wel antwoord op.
Als uit het gesprek van patient met specialist blijkt dat er niets aan de hand is, volgt er alleen een rekening voor het consult specialist. Deze rekening zou door de patient, die geen verwijzing heeft, zelf betaald moeten worden. Als er meer aan de hand is, worden er onderzoeken gedaan en zijn er wellicht vervolgconsulten. De verzekering zal de rekening betalen onder aftrek van de prijs van het eerste consult. Er bestaat geen gevaar dat veel patienten dit zullen doen, omdat de patient 255 euro eigen risico minimaal heeft.

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door eeliane »

Waarom zou ik niet willen werken, wat een onnozel opmerking! IK werk me namelijk een slag in de rondte voor mensen die ECHT iets mankeren en die door de HUISARTS zijn door gestuurd. Over kanker maak ik geen geintjes of onnozle opmerkingen, met deze ziekte heb je snel hulp nodig en niet een wachtlijst van honderden voor je waarvan de helft een minimale huisartsen-klacht schijnen te hebben.
Ga eerst zelf eens in de gezondheidszorg kijken voordat je een grote mond opentrekt!!
En laat iedereen die voor niets naar een specialist gaat de rekening maar eens zelf betalen, kijken hoe snel ze er dan nog heen rennen. Liever naar de huisarts dan toch maar?!

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door HvdB »

Goh eeliane, jij als secretresse kan aan een telefoontje horen of iemand iets mankeert?

Wat een onzin wordt er hier verkondigd.

We moeten de gezondheidszorg grondig reorganiseren.

Mensen die in de top zitten te niksen zouden nog maar maximaal 15.000 euro per maand mogen verdienen.

Huisarts alleen nog maar bij twijfel gevallen consulteren. Dus geen vaste bijdragen meer. (Besparingen van miljoenen dus.)

Chirurgen zouden zelf uit moeten kunnen maken hoeveel uur ze willen werken en hoeveel ze willen verdienen.

Alle subsidies eruit.

Loon naar prestatie.

Rasputin1
Berichten: 125
Lid geworden op: 10 aug 2005 19:53

Re: De poortwachtersfuctie van een huisarts.

Ongelezen bericht door Rasputin1 »

HvdB: Mocht jij ooit iets mankeren raad ik je ook een specialist aan:
een veterinair specialist.
Verder doet het me goed dat jij net zoveel verstand hebt van gezondheidszorg als van aandelenlease. :lol: :lol: :lol:

Gesloten