LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
annemiekje
Berichten: 36
Lid geworden op: 19 sep 2005 20:15

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door annemiekje »

Mathilde, nee ik werk niet op een SEH. Wel ben ik een van de regelmatige gebruikers. Doktersbezoek in het buitenland vergelijken met een splinter/snotneus/soortgelijke gevallen in Nederland en nog erger; in je eigen regio........ tja. In de meeste regio's waar er een HAP is, staat dit aangegeven op verkeersborden in desbetreffende stad/dorp en op plattegronden langs de weg. Is die niet aanwezig, dan is het een kwestie van even vragen. Er is altijd wel een kroegje, winkel oid en men helpt je zo op weg, vaak incl. routebeschrijving. :D

Maar er is nog een simpelere optie; de eigen huisarts. Programmeer dat nummer voor in de mobiel ( je weet immers maar nooit!) en je kunt overal je eigen praktijk bellen tijdens kantooruren. Men kan dan al vaak aangeven wat je eventueel zelf kunt doen om een probleem op te lossen, een receptje naar een apotheker faxen in de regio waar je vertoeft of aangeven dat men een bezoekje aan de SEH nodig acht. Indien nodig kan vanuit de eigen praktijk dan het ziekenhuis reeds gebeld worden om zo telefonisch door te verwijzen.

Veel dingen kunnen ook best een paar uurtjes wachten en als je dan iets overkomt tijdens een ochtendje winkelen, dan kan het wellicht goed volstaan met een bezoekje aan de eigen huisarts aan het einde van de dag. Voor jezelf als patiënt ook wel zo prettig, naar een arts kunnen die je kent. Dit ondervang je met zo'n telefoontje naar de eigen praktijk. Is een bezoekje aan een lokale huisarts/HAP nodig, dan weet elke persoon uit die regio je zo te vertellen waar deze zich bevind. Mensen zijn uiterst behulpzaam als het gaat om het aangeven waar een huisarts te vinden is.

Nu ga ik vast vloeken in de kerk, maar ik heb inderdaad na een ongelukje in Australië de lokale huisarts gebeld. Pas daarna zijn wij in overleg doorgegaan naar het ziekenhuis. Weet je, reisverzekeraars hebben standaardlijsten met daarop adres + telefoonnummers van álle zorgverleners (ha, tandarts, fysio, ziekenhuis, noem het maar op) in de regio waar je vakantie viert, ook waar het rondreizen betreft. Ideaal, kwestie van de lijst naslaan in tijdens van "oeps, verdorrie" tot "paniek", en even bellen. Deze lijsten kun je gewoon bij je reisbureau en/of verzekeraar opvragen, kwestie van printje draaien en er kan je tijdens je vakantie op dat gebied niets meer gebeuren. Er zijn zelfs reisverzekeraars die je een dergelijke optie bieden waarbij je zelfs geen rekening hoeft voor te schieten, wat willen we nog meer?


Er wordt hier gepost over nergens op mogen terugvallen, en weet ik niet wat. Maar ben ik nou gek of is de huisarts nog niet uitgestorven? De huisarts is de eerste aangewezen zorgverlener. Buiten kantooruren de dienstdoende huisarts of HAP. Wat is daar "nergens op mogen terugvallen" aan? Blijkt de zorgvraag meer hulp te vereisen of is er een conflict met bijv. de HAP, dan is het vroeg genoeg om een stap hoger te gaan. Maar om meteen maar zelf te besluiten welke trede er genomen moet worden???


Bot, wat een humor. Geen discussie voeren op inhoud en dus maar op een spelfout gaan zitten mieren.

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Waarom zo moeilijk doen ? Waarom niet gewoon de EHBO? Er horen toch overal goed bereikbare EHBO's te zijn? Moet ik in een vreemde stad bij een onbekende huisarts binnenvallen? Nou nee, daar zit die ook niet op te wachten. Een huisarts heeft meestal een vaste dagindeling. Het bellen van de eigen huisarts is een goed idee, maar die heeft ook geen telefoonogen, en als je zelf geblesseerd bent (hoe dan ook), dan gaat dat niet zo gemakkelijk. Wat ligt er tussen het ingeladen worden in een ambulance (omstanders bellen namelijk snel een ambulance, ook bij kleine ongelukken) en het zelf uitzoeken via je eigen mobiel en je eigen huisarts op afstand? Juist: de ouderwetse EHBO. Waarom niet? Dat is de perfecte oplossing.
Als de regering de EHBO heeft gemeend te moeten omvormen tot een SEH, dan hebben ze toch een foutje gemaakt. Ja, dat blijft mijn mening.

Jij doet weliswaar goede suggesties om je te plooien naar het systeem, maar ik weiger.

hharteman
Berichten: 1250
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door hharteman »

Quote
---------------------------------------------------------------------------
Jij doet weliswaar goede suggesties om je te plooien naar het systeem, maar ik weiger.
---------------------------------------------------------------------------
Dan kost je dat in het nieuwe zorgsysteem geld en de maatschappij ook.

theadingelstad
Berichten: 13
Lid geworden op: 13 feb 2006 18:37

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door theadingelstad »

willen de mensen hier op 't forum ook niet vergeten dat huisartsen mensen zijn :shock: ..of zijn het toch werkmieren !? en ik dacht dat ook zij overbeladen zijn , nog niet zolang geleden volop in nieuws zijn geweest hierover en ook zij lopen risico's b.v. 'n man laat splinter verwijderen maar krijgt van schrik spontaan een beroerte....wordt dan ook alles meegerekend wat op een hartkamer thuishoort , of niet ?? :oops:

annemiekje
Berichten: 36
Lid geworden op: 19 sep 2005 20:15

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door annemiekje »

Mathilde, de EHBO is precies hetzelfde als de SEH, Den Haag heeft daar niets mee van doen. De regels zijn altijd al hetzelfde geweest, met die kanttekening dat ze nu noodgedwongen steeds meer aangescherpt worden. De reden? De patiënt die met de meest kleine pietluttige zaken zich bij de poort meldt ipv gewoon even na te denken en waar nodig de huisarts te bezoeken. Het is echter altijd al zo geweest dat de EHBO niet is voor luttele snotneuzen, griepjes, kleine hechtwondjes etc. maar voor acute blindedarmontstekingen, botbreuken etc.

De huisarts bellen als je geblesseerd belt gaat perfect hoor. Tenzij je aan 2 handen dusdanig geblesseerd bent dat het niet lukt. Dan moet er toch reeds iemand anders bellen en/of handelen, partner of omstander. De partner kent de eigen huisarts, de omstander de huisarts in de regio en/of kan informeren hoe en wat.

Een huisarts heeft een vaste indeling ja, wel zo verstandig met al die klagende klanten. ;) Echter, een huisarts heeft ook de directere zorg naast het gewone spreekuur. Indien nodig kun je ten alle tijden direct acuut terecht. Kwestie van bellen, aangeven wat er aan de hand is, langskomen, melden bij de balie/assistente en hupsa doorlopen maar. Kan het wat langer wachten maar is die dag wel zorg nodig, dan wordt er een plekje gemaakt voor een afspraak op diezelfde dag. Neem die inmiddels roemruchte splinter ;) . Bel je daar mee dan kun je bij verreweg de meeste praktijken binnen een uur terecht bij de assistente. Zij kunnen dit vaak best af en zijn nog makkelijker te bezoeken. Lukt het haar onverhoopt niet, dan wordt de huisarts er zo bijgeroepen. Hetzelfde geldt voor spoedgevallen thuis/buiten; de huisarts loopt dan gerust zo het spreekuur uit, pech voor diegenen die een afspraak hebben, maar de spoedgevallen gaan voor. Denk daarbij bijv. aan een hartstilstand waarbij de huisarts eerste hulp kan bieden voor een ambulance aanwezig is. En dan heb je nog het uitstervende groepje huisartsen die nog zelf de bevalling doen. Indien nodig wordt ook daarvoor tijdens een spreekuur de bevallende vrouw bezocht. Maar goed, dat is écht uitstervend.


Thea; huisartsen zijn inderdaad druk bezet. Maar wat opper jij dan? Met zijn allen maar naar de SEH? Dat is het probleem niet oplossen maar een 2e probleem scheppen en de kosten omhoog gooien. Lijkt me voor niemand een oplossing. Huisartsen zijn er voor de 1e-lijns zorg en voor de kleine ongelukjes. Zij hebben bewust voor deze specialisatie gekozen en weten dat het er bij hoort. Ongetwijfeld dat ze het rustiger kunnen hebben als we als patiënten allemaal iets kritischer naar onze eigen zorgconsumptie kijken, maar de drukke huisarts is mijns inziens geen excuus om met kleine ongelukjes maar blind naar de SEH te gaan.

theadingelstad
Berichten: 13
Lid geworden op: 13 feb 2006 18:37

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door theadingelstad »

:) Goed antwoord annemiekje ! en ik heb zelfs een sugestie voor de toekomst , waarbij veel zelf opgelost KAN worden en waardoor we met z'n allen misschien straks toch nog beleg op ons brood mogen hebben :idea: Wat zou je ervan denken om op alle middelbare scholen , scholieren verplicht EHBO lessen te geven. Dat komt iedereen ten goede , want de kids kunnen pa en ma , broertje en zusje , buurvrouw of oom etc.....idem mensen op straat behulpzaam zijn , en zelfs levens redden , of advies geven . Daarna kunnen ze hun eigen kinderen 't ook leren en hoeft ook op school niet meer betaald te worden ( en 't schept nu in tijd van werkeloosheid ook nog 'ns werkgelegenheid !) En de kinderen krijgen erdoor ook nog meer 'n gevoel terug van waarde van zichzelf + respect voor 't leven en dat van anderen NOU !! :?:

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel »

Vergeten jullie niet dat de huisartsen na 17.00 uur niet meer beschikbaar zijn, maar men naar de huisartsenpost moet.
En dat je de huisartsenpost eerst moet bellen of je wel mag komen.
En dat een telefoon gesprek met de huisartsenpost langer duurt dan even langskomen en de splinter er uit laten trekken.

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door eeliane »

Dat telefoongesprekje is altijd nog stukken goedkoper dan de SEH (Spoed Eisende Hulp) de oude EHBO dus, wat u wilt...
Kijk zolang een ander maar voor de kosten opdraait kijken de mensen niet uit, zodra er echter een vette rekening op je mat kan vallen voor een dom SEH bezoek, dan gaan de mensen eens beter nadenken.
Wat te denken bij de zoregverzekeraars die die overbodige bezoekjes moeten gaan betalen, vandaag of morgen gaan ze er eens goed op letten en zij sommige de sigaar.

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel »

eeliane
Maar eeliane gaat toch niet uit maken of dat bezoekje wel of niet overbodig is.
Ik oordeel niet zo gauw, of iemand al dan niet overhaast naar de hulppost van een ziekenhuis gaat.

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel »

vogels
En jij bepaalt voor een ander, of de klacht van hem wel of niet spoedeisend is?

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel »

Je mag het laatste woord hebben hoor, maar lees voortaan het hele draadje, zodat je ziet hoe de autorit ter sprake is gekomen.
Maar er zullen altijd mensen blijven, die lezen te veel vinden, en dus zomaar reageren.

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel »

vogels
Waarom zeg ik dit, ik kan een schoolmeester die handenarbeid gaf en ook een splinter in zijn duim kreeg, zelf de spliter eruit getrokken, was er 1 van behandeld hardhout, hij lette er niet meer op en 2 dagen later lag hij in het ziekenhuis met bloed vergiftiging, deze splinter koste hem bijna zijn gehele arm, nu loopt hij met een litteken van af zijn oksel tot aan zijn duim.

Dit ook gelezen maar voor jouw geen reden om maar langs de eerste hulp te gaan.
Ik hoop voor jouw dat je het nooit overkomt.

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel »

Kijk hier is nog een hele rits mensen die zomaar naar de EHBO van een ziekenhuis gaan. Die weten het dus ook niet en gaan onnodig naar de EHBO volgens enkele forummers.

Duizenden schaatsers naar Eerste Hulp
Gepubliceerd op woensdag 01 maart 2006
Jaarlijks komen er 3.200 schaatsers op de spoedeisende afdeling van een ziekenhuis terecht.
Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Consument en Veiligheid woensdag heeft gepubliceerd.
Ook al vallen er bij schaatsen geen doden, het aantal dat een blessure oploopt is best fors. In vrijwel alle gevallen wordt de blessure veroorzaakt door een valpartij (91 procent), in tegenstelling tot andere sporten waar het vaak om overbelasting van bepaalde spieren of pezen gaat. Het schaatsen zelf levert nauwelijks blessures op omdat de glijdende beweging een geringe schokbelasting op het lichaam veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen.
Soorten letsel
De meeste gevallen schaatsers lopen letsel aan de armen op (57 procent); 21 procent heeft een polsfractuur. Hoofd- (20 procent) en beenletsel (19 procent) komen bij een vijfde van de slachtoffers voor. Het percentage arm- en hoofdletsel is hoog vergeleken met dat bij letsels door sportongevallen; in het algemeen loopt zo’n 40 procent armletsel en 11 procent hoofdletsel op. Naast vallen snijdt vier procent van de schaatsslachtoffers zich aan de schaats.
Onder de schaatsslachtoffers bevinden zich evenveel mannen als vrouwen. Bijna een kwart van de ongevallen komt voor bij kinderen van 10 tot en met 14 jaar. Elk jaar worden gemiddeld 200 van de 3.200 schaatsers met letsel opgenomen in het ziekenhuis.
Hoewel je dit soort blessures niet goed kunt voorkomen zijn er wel factoren die het aantal valpartijen kunnen verminderen, zoals zorgen voor een goede conditie en techniek, en een goed zittend paar schaatsen.

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Waarom vindt iedereen het OK, dat er geen gewone EHBO beschikbaar is? Het zou toch van veel meer beschaving getuigen als er op diverse plaatsen borden staan die naar een EHBO verwijzen?

Kijk eens naar Duitsland, Frankrijk. Daar zie je dat volop. Als ik daar ben als toerist, zie ik die bordjes en vind dat prettig. Ik vind het prettig om te weten waar ik terecht kan als mij een ongelukje overkomt. Bijv. een diepe snee, een verstuikte voet, een diepe schaafwond. En die Eerste Hulp Posten zijn voor iedereen handig. Waarom kan dat in Nederland niet? Waarom komt iedereen altijd met hetzelfde verhaal over die NAAM (what's in a name?) en de hoge kosten.
Die hoge kosten is overigens pas sinds 1-1-2005, toen de dbc's werden ingevoerd. Daarvoor kwam het neer op enkele tientjes. Het was afhankelijk van wat er gebeurde. Maar een splinter kostte hooguit 30 euro.
In grote winkelcentra moet er op zijn minst een verbandpost zijn, die echter tevens de gelegenheid geeft om mensen die zich onwel voelen even te laten herstellen.

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door eeliane »

Sprokkel als jouw handenarbeid leraar een beetje slim was geweest was hij met deze splinter naar de huisarts gegaan, of in het geval nadat hij deze eruit trok, even de wond moeten laten controleren door een huisarts, zodat hij in ieder geval voldoende gereinigd/uitgespoeld zou worden en eventueel een tetanus injectie.
Ontsteken kan een wond altijd maar om een grote splinter er zelf uit te halen tja en vervolgens de wond niet goed te reinigen (beetje betadine en een pleistertje zeker?) dat helpt dus ook niet, vandaar die ontsteking natuurlijk.
De vraag hier is niet OF hij naar de eerste hulp moest gaan OF zelf doen maar OF hij naar de huisarts moest gaan OF naar de eerste hulp op het moment dat het gebeurde.
Huisarts was in dit geval genoeg geweest, en als DEZE het niet vertrouwt stuurt hij je naar de eerste hulp!
Vrag me af of iedereen wel weet wat er in een dbc zit???

sprokkel
Berichten: 887
Lid geworden op: 26 mar 2004 09:28

Re: Splinter verwijderen op de EHBO =€268,00!!!

Ongelezen bericht door sprokkel »

eeliane
Het is maar goed dat niet iedereen even slim is als eeliane, dan lijkt iedereen zo op elkaar, en dan wordt de wereld pas echt saai.
Net zoals al die schaatsers, die lijken ook allemaal op elkaar, gingen ook allemaal naar de EHBO.

Gesloten