LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Effect merk op totaalprijs

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
lekkerkoken
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 jun 2009 23:19

Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door lekkerkoken »

Geachte specialisten,

Ik ben in de markt voor een nieuwe keuken. In het verleden ervaring opgedaan met een aantal Duitse merken uit het hogere segment. Op zich tevreden geweest over die merken al was er altijd wel iets op aan te merken. Dus nu wil ik eens verder kijken dan mijn neus lang is:
- kan de keuken door een meubelmaker worden gemaakt waardoor ik iets vrijer ben ik materiaalkeuze en wat flexibeler qua inrichting?
- heeft het zin naar een iets hoger segment te kijken onder de Duitse merken?
- heeft een (voor mij) iets minder voor de handliggend merk iets moois van eenzelfde kwaliteit maar waarmee ik substantieel bespaar?

Als ik het goed begrijp bestaat een keuken(prijs) uit vier componenten:
- De kastjes (stel EUR 10.000 bruto voor Siematic)
- De apparatuur (stel EUR 10.000 bruto voor Siemens)
- De bladen (stel EUR 7.500 bruto voor composiet)
- De montage (stel EUR 1500)

Dus dan kom ik op :
- kastjes 10k na korting (25%) = Eur 7500
- apparatuur 10 k na korting (45%) =EUR 5500
- bladen 7,5k na korting (25%) = EUR 5625
- Montage EUR 1500

Totaal: EUR 20.125

Dat is wat een Poggenpohl of Siematic ongeveer zal kosten volgens mijn gegevens tot nu toe. Nu stel dat ik voor Bulthaup zou willen gaan. In mijn optiek een segment hoger. Bij gelijke opstelling, apparatuur en werkbladen wat scheelt dat dan in prijs? Veel meer dan 1 of 2k kan dat toch niet zijn? En als ik naar een wat prijsvriendelijker alternatief kijk: Systemat of Schueller / Next-125, dan levert dat toch alleen voordeel op voor de kastjes? Dus dan wordt de keuken 1k of 2k goedkoper?

Het gaat hier overigens om een keuken met een rechte opstelling (met twee hoge kasten) van 4,5m + een eiland van 2,4m (120diep). De frontjes moeten mat wit (zijdeglans) gespoten zijn.

Hopelijk krijg ik wat tips i.p.v. elke keukenzaak af te moeten lopen. Er zijn er maar weinig die én Siematic én Poggenpohl én Bulthaup én Systemat én Next-125 verkopen. Tenzij ik niet goed kijk.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door kweenie »

Je hebt gelijk dat de overstap naar een ander (duurder of goedkoper) keukenmerk in principe alleen op de kastenprijs invloed hoeft te hebben, en dat het totaal prijsverschil dus relatief laag hoeft te zijn.

Maar als je op bv. Bulthaup valt en daarop wilt overstappen, dan zie je dat hun 'eigen' bladen ook wel erg mooi zijn, en goed op de kasten afgestemd. En dat bij sommige bladen de manier waarop de gootsteen in het blad is verwerkt ook wel erg net is. Dus dan loop je het 'risico' dat je ook een werkblad van dat merk wilt.


Of het zin heeft om naar een meubelmaker te gaan weet ik niet. Dat hangt volgens mij van je smaak af. Voor een strakke keuken moet het allemaal wel heel precies worden gezaagd, afgewerkt en gespoten, en dat lijkt me voor veel meubelmakers een te grote opgave. Je zult dan uiteindelijk toch bij een wat duurdere meubelmaker uitkomen.

Houd er ook rekening mee dat veel 'handwerk' keukens wel gebruik maken van de standaard ladesystemen, zodat je in de breedtes van laden waarschijnlijk niet meer keus hebt dan bij een gewoon merk. Misschien dat je dan beter voor een gewoon merk kunt kiezen waarbij de meerprijs voor maatwerkaanpassingen niet zo hoog is. Misschien een merk zoals Bax?

piepeloi
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 sep 2008 18:36

Re: Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door piepeloi »

Ik weet niet wat voor een voorstelling jij hebt bij meubelmakers , kweenie. Maar dat een meubelmaker een hele kluif zou hebben aan een strakke keuken :? ,hoe kom je daar bij ? Als dat zo zou zijn dan is het geen echte vakman. Dat een meubelmaker duurder zou zijn dan een siematic of bulthaupt is ook een fabel. Waarom zou een meubelmaker standaard laden moeten gebruiken ?? Dat is juist een voordeel van een meubelmaker dat hij alles op maat kan maken en al helemaal laden/korven. Misschien moet je eens gaan kijken bij een meubelmaker in zijn werkplaats.

zelfstandigste
Berichten: 1971
Lid geworden op: 16 jan 2007 22:45
Locatie: Belgie

Re: Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door zelfstandigste »

Maar dat een meubelmaker een hele kluif zou hebben aan een strakke keuken ,hoe kom je daar bij ? Als dat zo zou zijn dan is het geen echte vakman. Dat een meubelmaker duurder zou zijn dan een siematic of bulthaupt is ook een fabel. Waarom zou een meubelmaker standaard laden moeten gebruiken ?? Dat is juist een voordeel van een meubelmaker dat hij alles op maat kan maken en al helemaal laden/korven.
Een meubelmaker heeft voor een keuken een tiental geleiders en scharnieren nodig, een tiental m2 meubelpaneel en frontmateriaal.

Een fabriek als siematic monteert duizenden geleiders en scharnieren. Tientallen pallets met plaatmateriaal per dag, en stoomt er dan honderden keukens per week klaar. Dus wie zou er goedkoper beslag inkopen? en wie is er in manuren langer mee bezig?

Een meubelmaker heeft als ENIG grote voordeel dat deze de keuken als volledig maatproduct per klant kan maken, met grote vrije keuze in materialen.

Kortom een grote fabriek of een meubelmaker zijn NIET te vergelijken.

lekkerkoken
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 jun 2009 23:19

Re: Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door lekkerkoken »

Mijn ervaring tot nu toe : een meubelmaker heeft vele soorten fineer waar ik uit kan kiezen. Dat krijgt hij aangeleverd. Ik kan ook kiezen voor allerlei grepen incl. greeploos. Kan hij allemaal maken. Plinthoogte? Zeg het maar.

Een ander voordeel is dat de meubelmaker doet waar hij goed in is: meubels maken. De apparatuur laat hij graag door een ander verkopen en op Internet kun je shops vinden die meer dan 50% korting geven op Siemens apparatuur. Dat is meer dan de keukenshowrooms tot nu toe mij hebben kunnen bieden.

Toch ben ik nog steeds benieuwd. Neem de het bruto/netto voorbeeld Siematic/Poggenpohl kastjes: 10000 bruto / 7000 netto. Hoe verhoudt zich dat tot Bulthaup? Kastjes 25% duurder? Next-125 is 25% goedkoper?

De meubelmaker is volgens mijn gegevens ca. 40% duurder dan Siematic / Poggenpohl qua kastjes. Dat verdien je deels weer terug door scherp de apparatuur in te kopen (kun je misschien ook bij een normale keukenleverancier).

Uiteraard is het allemaal een beetje appels met peren vergelijken omdat de meubelmaker hier en daar wat andere materialen toepast.

fits
Berichten: 97
Lid geworden op: 14 feb 2008 20:56

Re: Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door fits »

[quote]Kortom een grote fabriek of een meubelmaker zijn NIET te vergelijken[quote]

tuurlijk wel: je kunt bij beiden een keuken kopen.

Naast dat "Kweenie" vind dat meubelmakers duurder zijn zegt ze iets waar onze vermoedelijke meubelmaker het niet mee eens is:
[quote]Voor een strakke keuken moet het allemaal wel heel precies worden gezaagd, afgewerkt en gespoten, en dat lijkt me voor veel meubelmakers een te grote opgave.[quote]

Daarmee schopt ze de vermoedelijke meubelmaker (piepeloi) tegen het verkeerde been en/of voet.
Dat vind ik wel interessant waarom ze (kweenie) zo afgeeft op de vakman: meubelmaker. Heeft ze slechte ervaringen of zijn het echt prutsers?

zelfstandigste
Berichten: 1971
Lid geworden op: 16 jan 2007 22:45
Locatie: Belgie

Re: Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door zelfstandigste »

tuurlijk wel: je kunt bij beiden een keuken kopen.
Hoop dat dit grappig bedoeld is :?

zo niet; heb ik nog een paar mooie vergelijkingen:

Skoda en Maybach, leveren beide een auto......
Banketbakker en de Lidl verkopen beide gevulde koeken......
De B6 uit veendam of PSV, ze voetballen allemaal.......
Een supertech draagbare radio of een Bose 123 systeem, geven beide geluid....
Een kolibrie en een zeearend zijn beide vogels........
Wouter Bos en Geert Wilders zijn beide partijleiders........
Een kip en Amsterdam, hebben beide een IJ-tunnel......
Baumatic en Miele verkopen beide een gaskookplaat.........
Een foetus en van den Hoogeband, ze zwemmen allebei.........

ik sla door; stop er mee........welterusten.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Effect merk op totaalprijs

Ongelezen bericht door kweenie »

Piepeloi, om van de technologie en souplesse van moderne ladegeleidersystemen te kunnen profiteren, is het verstandig om die ladesystemen 'kant en klaar' te kopen. En dat is iets wat veel keukenmakers ook doen, al heb ik de indruk dat jij dat geen echte meubelmakers zult vinden... Het is niet voor niets dat die systemen door bv. Blum als geheel worden verkocht.

Als meubelmaker kun je natuurlijk ook die lades zelf in elkaar gaan zetten en 'losse' geleidesystemen monteren, maar veel 'handwerk' keukenmakers doen dat niet.

En naar mijn mening zit veel van de schoonheid van een 'strakke' keuken in de afwerking. Zoals bv. de manier waarop de randen van de fronten zijn afgewerkt. Dan kun je wel, zoals lekkerkoken aangeeft, platen van allerlei soorten fineer aangeleverd krijgen, maar als dat vervolgens door de meubelmaker op maar moet worden gezaagd, dan zal de rand ook op een bepaalde manier net, strak en naar jou wens moeten (kunnen) worden afgewerkt. Bij een meubelmaker betwijfel ik of de afwerking van gezaagd fineer platen zou worden zoals ik zou willen.

Ik denk dat je dan voor uiteindelijk uitkomt bij niet de goedkoopste meubelmakers, en dat je dus voor de prijs niet naar de meubelmaker zou hoeven te gaan. Er zijn natuurlijk wel andere redenen om naar een meubelmaker te gaan (zeker als je anders Siematic zou overwegen...).

Overigens liggen volgens mij de prijzen van Bulthaup en Poggenpohl niet heel erg uit elkaar. En of je op de apparatuur veel bespaart hangt ook af van welke apparatuur je wilt. Wil je bv. apparatuur van Miele, dan zijn de prijzen via internet nagenoeg gelijk aan de prijs die je bij een normale keukenwinkel kunt krijgen. Voor Siemens kun je via internet wellicht iets goedkoper uit zijn (misschien omdat er veel parallelimport is?). In jou voorbeeld zou je dan wellicht 1000 euro in aanschafprijs kunnen besparen. Dan moet het nog wel worden bezorgd en geïnstalleerd. Dat wil de meubelmaker natuurlijk ook wel doen, net als een normale keukemnwinkel, maar die rekent dat ook weer door in de prijs. Of je dan onder de streep zo heel veel goedkoper uit bent, vraag ik mij af. Zeker als er na verloop van tijd iets met een van de apparaten zou mankeren.

Gesloten