LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Een lening afgesloten of van plan dit te gaan doen? Bespreek het in dit topic.
Luuk06
Berichten: 10
Lid geworden op: 01 aug 2016 21:02

Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Ongelezen bericht door Luuk06 »

Hallo,

Onderstaand verhaal typte ik net. Misschien is het te langdradig (sorry)
De vraag is: Hoe kom ik van een Ohra DK af ??
Onderstaande tekst heb ik ook per post naar Tros Radar gestuurd.

Ergens in 2002/2003 was ik getrouwd. Mijn vrouw (nu ex.) wou graag een Doorlopend Krediet bij de Orha. Omdat er een tweeling aankwam en ook omdat mijn toenmalige vrouw beloofde dat er nooit een schuld zou ontstaan stemde ik uiteindelijk toe. Op basis van mijn salaris kon er een DK worden afgesloten. Ik geef direct toe dat dit van mij enorm stom was. (mede ook omdat mijn onderbuik indertijd protesteerde).
Al gauw bleek dat er geld nodig was en vervolgens zaten we na een periode aan de max. van de DK. Namelijk 11.000,-. De maandelijkse aflossing was en is 110,-.
Er brak een moeilijke tijd aan die in een scheiding uitmondde. Op 16 april 2010 ging ik (moest ik) alleen gaan wonen. Mijn ex had geen werk, ik wel. Ik was dus financieel zwaar de klos en werd veroordeeld jaren en jaren de volledige hypotheek en aflossing van de DK te betalen. Mijn ex bleef met de kinderen (3 kinderen) in het koophuis wonen. Inmiddels is er veel gebeurd waaronder dat ik meerdere keren mijn baan verloor. Hierdoor moest ik stoppen met het betalen van de hypotheek. Momenteel betaal ik niets meer aan die hypotheek. Mijn ex woont nog steeds in het koophuis en zit nog steeds in de bijstand. Wel betaal ik nog altijd die aflossing van de DK. (110,-). Ik heb een afspraak met mijn ex dat, zodra ik een baan heb, ik ook de volledige aflossing betaal. Zodra ik zonder werk zit betalen we beide de helft (dus ieder 55,-). Deze constructie gaat vaak mis waardoor we nu een kleine achterstand hebben van 110,-.
Zowel het koophuis alsook de Orha DK zijn nog onverdeeld. We zijn nog altijd beide eigenaar van het koophuis.
Inmiddels heb ik een vriendin die heeft aangeboden om de helft van het openstaande bedrag te betalen (5500,-). Voorwaarde is dan wel dat ik dan van die DK af ben. Ik heb dit de Ohra voorgelegd. Na lang wachten en een aantal telefoontjes kwam de beslissing van de Orha. Het antwoord was NEE.
De Ohra vindt het risico te groot omdat mijn ex geen werk heeft (ze zit in de bijstand). Zelf wil ik graag die DK splitsen en mijn 5500,- aflossen. De aflossing voor mijn ex zou dan 55,- pm zijn.
De DK zou dan hierna alleen op naam staan van mijn ex.

Omdat de Orha niet wil meewerken kom ik nooit van die schuld af. Mijn vriendin wil best helpen maar ze wil (begrijpelijk) niet ook het deel van mijn ex aflossen. Het probleem is dat de helft van de schuld (5500,-) van mijn ex is. Niemand zal dus zomaar het hele bedrag (11.000,-) aflossen (ikzelf ook niet). Het gevolg is dat ik met die schuld blijf zitten.

Ik heb momenteel een baan, mijn ex niet. Hoe je het ook went of keert. De Orha zal bij mij aankloppen zodra er een achterstand is. Mijn ex weet dit en buit dit uit. Ik trek het haast niet meer om maar steeds voor mijn ex te moeten betalen ! Dit gevoel wordt versterkt door het feit dat ik jaren de volledige hypotheek heb betaald terwijl mijn ex in het koophuis woonde. Ze weigerde om het huis te verkopen. Momenteel staat het huis wel te koop maar de buurt en locatie is niet goed en daarom wordt het niet verkocht. Daar komt bij dat mijn ex een handtekening moet zetten bij verkoop. Als puntje bij paaltje komt doet ze dat niet (verwacht ik).

Het koophuis en DK zijn zaken die onoplosbaar lijken. (vooral ook door de onwrikbare houding van mijn ex)

Hoe moet ik deze situatie met de DK aanpakken ? Wat kan ik doen ? Ik wil (en kan) 5500,- aflossen maar de Orha wil vervolgens de DK daarna niet splitsen.


ik kijk uit naar uw antwoord,

met vriendelijke groet,

Luuk Potman

thecure
Berichten: 2708
Lid geworden op: 05 apr 2011 16:21

Re: Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Ongelezen bericht door thecure »

Luuk06 schreef:Hallo,

Onderstaand verhaal typte ik net. Misschien is het te langdradig (sorry)
De vraag is: Hoe kom ik van een Ohra DK af ??
Onderstaande tekst heb ik ook per post naar Tros Radar gestuurd.

Ergens in 2002/2003 was ik getrouwd. Mijn vrouw (nu ex.) wou graag een Doorlopend Krediet bij de Orha. Omdat er een tweeling aankwam en ook omdat mijn toenmalige vrouw beloofde dat er nooit een schuld zou ontstaan stemde ik uiteindelijk toe.
Dit snap ik niet, je sluit een lening af, en zij beloofd dat er geen schuld zou ontstaan??? Je hebt dan toch in een keer een grote schuld?

en helaas, beide partners zijn aansprakelijk voor de gehele schuld. kunnen ze het niet halen bij uw ex, dan komen ze bij u.

Maar buiten dit, u betaald voor de hypotheek, maar uw ex woont nog in het huis?? dat is natuurlijk wel erg krom.
Is er geen echtscheidingsconvenant waarin dit soort dingen zijn geregeld?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Ongelezen bericht door kweenie »

Het probleem is dat de helft van de schuld (5500,-) van mijn ex is.
Dat is de grote misvatting. Jullie zijn beiden verantwoordelijk voor de volledige schuld. Zolang de schuld niet wordt afgelost, kan de bank voor het volledige bedrag bij jullie allebei aankloppen. Aangezien jullie inkomens waarschijnlijk allebei te laag zijn om de schuld -of een substantieel deel van de schuld- over te nemen, zal de lening voorlopig op jullie beider naam blijven.

Los daarvan geldt dat jullie bij het uit elkaar gaan neem ik aan wel afspraken hebben gemaakt over jullie totale bezit/schulden, alimentatie en over de totale lasten? Daar is dit krediet natuurlijk maar één onderdeel van. Je kunt van tevoren bedenken dat een regeling waarbij jullie allebei een deel moeten overmaken niet gaat werken. Beter kun je afspreken dat het deel van je partner wordt verrekend met de alimentatie of dat zij dat geld aan jou moet overmaken. Dan loop je in elk geval niet het risico dat er hoge boetes en kosten komen als de termijnen niet tijdig worden betaald.

Het zou helemaal het handigste zijn als de schuld wel in zijn geheel kan worden overgenomen door je partner (of iemand anders) een dat er een afbetalingsregeling met je ex kan komen voor 'haar' deel.

Klaas Jan
Berichten: 1696
Lid geworden op: 29 apr 2014 15:28

Re: Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Ongelezen bericht door Klaas Jan »

Hallo Luuk, ik ben absoluut geen specialist in dit soort zaken. Maar als ik uw verhaal zo lees is het een kwestie van de zaken met uw ex snel regelen en af te handelen. U blijft momenteel op een ongewenste manier aan elkaar hangen. Een van de manieren is wellicht om zo snel mogelijk het huis te verkopen als geen van u beiden de lasten alleen kan/wenst op zich te nemen als alleen-eigenaar. Mocht er overwaarde zijn dan kunt u samen het doorlopend krediet aflossen.
Ik denk dat u het meest gebaat bent met ondersteuning door een jurist. Succes.

Luuk06
Berichten: 10
Lid geworden op: 01 aug 2016 21:02

Re: Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Ongelezen bericht door Luuk06 »

thecure, dank voor je reactie

Ja opeens inderdaad wel een schuld. Dit heeft alles te maken met de komst van een tweeling en alle hectiek en uitgaven eromheen.
En ook het vertrouwen dat ik dacht te moeten hebben in mijn ex. Haar belofte dat ze zou gaan werken en dat die schuld afgelost zou worden
maar nee, dit gebeurde niet
Nee, ik betaal nu geen hypotheek meer (wel jaren gedaan). Er is vast gelegd in het convenant dat het huis spoedig verkocht zal worden.
Maar......dit is nog steeds niet gebeurd. Mijn ex houdt dit tegen. Begrijp me goed. Mijn ex is iemand waarmee nooit een gesprek mogelijk is. Live wil ze niet praten. Aan de telefoon legt ze de haak erop als het gesprek over iets gaat dat ze niet wil. er is dus geen gespreksplatform. Dit is al sinds 2010 zo. ik heb me hier allang bij neergelegd. Dat dit krom is is zeker waar (je bent niet de eerste die dit zegt)

kweenie, dank voor je reactie:
Ik betaal geen alimentatie. Vroeger was dit 30 euro...nu niks meer. De rede hiervan is dat ik de hele hypotheek moest betalen. Dit was zoveel dat er geen ruimte meer was voor alimentatie. Er is momenteel niets om te verrekenen.
dat mijn partner de hele schuld overneemt is een idee. Die aflossing regeling met mijn ex moet er dan ook komen. Mijn ex is een heel gesloten mens en wil absoluut niet communiceren. Dit maakt het heel moeilijk samen afspraken te maken. Daar komt bij dat het voor mijn vriendin een hele stap is om een hele schuld over te nemen. Misschien is er een gang naar de rechter/advocaat nodig om mijn ex tot een aflossingsregeling te dwingen. Ook deze gang naar de rechter kost veel geld (en dat heb ik niet)
Toch is jou optie een idee...ik zal dit eens in de groep gooien

Klaas Jan, dank voor je reactie:
Goed idee, een jurist. Ik was ook al van plan dit te gaan onderzoeken
"zaken snel regelen, afspraken maken" Dit wil ik al vanaf 2010. Maar begrijp me goed: Mijn ex wil niets. legt de haak op de telefoon als het gesprek haar niet aanstaat. Ik mis een platform om te communiceren. Op emails reageert ze niet...ik kan het van de daken roepen maar er wordt niet geluisterd. Snap je....dit is tergend maar ik heb hiermee leren leven. Gevolg is wel dat het koophuis en Dk nog steeds niet verdeeld zijn.
Ons koophuis staat inmiddels te koop. Maar de makelaar is waardeloos en het huis is qua onderhoudt en wijk ook moeilijk verkoopbaar. ik wil een andere makelaar en de vraagprijs verlagen. Maar je snapt het al: Mijn ex wil dit niet. En wat moet ik dan doen ???...Er zijn 2 handtekeningen nodig om een huis te verkopen en/of een andere makelaar. Als m'n ex (die ook eigenaar is) niet meewerkt sta ik machteloos.
Maar ach....dit gaat over geld. Vlak na de scheiding heb ik ook moeten vechten voor de kinderen (die mijn ex vasthield), dat was het aller moeilijkste (voor mij). Inmiddels zijn ze oud genoeg om zelf te beslissen. Mijn dochter woont inmiddels bij mij...mijn zoontjes komen elk weekend bij mij.

Moneyman
Berichten: 30102
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Ongelezen bericht door Moneyman »

Misschien heb je iets aan deze uitspraak:
http://taxlive.nl/-/vrouw-moet-woning-v ... van-schuld

Luuk06
Berichten: 10
Lid geworden op: 01 aug 2016 21:02

Re: Ohra DK (hoe verder na scheiding ?)

Ongelezen bericht door Luuk06 »

Dank Moneyman
Klopt, mijn situatie is dezelfde. Ik zal eens een vrijblijvend gesprek aangaan met een advocaat om de haalbaarheid van de gang naar een rechter te bespreken. Nadeel hiervan is dat een advocaat geldt kost. Ik werk momenteel dus ik zal niets vergoedt krijgen. (tja...en er ligt geen geld op de plank momenteel bij mij)...

prima deze reacties van jullie. Bij mij borrelt er weer wat strijdlust op....

Gesloten