100 euro boete omdat parkeerwacht denkt dat je elektrische auto niet aan het laden is

Andere onderwerpen over auto en vervoer
churchyards
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 sep 2022 23:00

100 euro boete omdat parkeerwacht denkt dat je elektrische auto niet aan het laden is

Ongelezen bericht door churchyards »

Zondag 11 september heb ik mijn elektrische auto geparkeerd aan de Kanaalkade in Alkmaar in een parkeervak met een laadpaal (van GreenFlux) omdat ik minder dan 30% stroom in m'n accu had. Ik startte het laden en ging de stad in. Ik checkte regelmatig op een app hoe ver het laden was gevorderd. Opladen van 30% tot 100% procent duurt best lang met een 11kW laadpaal, minimaal 3 uur. Het opladen werd gestart om 12:46 en was klaar om 15:48. Toen ik zag dat de accu vol was ging ik naar mijn auto en daar zag ik een 'Aankondiging van beschikking' onder mijn ruitenwisser, met een boetebedrag van 100 euro exclusief administratiekosten. De overtreding was dat het voertuig stond geparkeerd met een ander doel dan de aangegeven wijze. De aangegeven wijze stond op een bord bij de parkeerplaats, namelijk uitsluitend bestemd voor voertuigen die zichtbaar worden opgeladen. Het is moeilijk te zien of er daadwerkelijk wordt geladen: het dashboard staat uit, maar er brand wel een lampje op de laadpaal: blauw als er stroom door de kabel gaat. De overtreding werd geconstateerd om 14:39, maar dat is onmogelijk omdat het laden minimaal 3 uur duurt en dus pas klaar was om 15:48. Ik verwacht dat ik een beroep ga winnen, maar ik kan niet zeggen dat dit nu een fijne stimulans is voor mensen om over te stappen naar een elektrische auto!

Moneyman
Berichten: 30120
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: 100 euro boete omdat parkeerwacht denkt dat je elektrische auto niet aan het laden is

Ongelezen bericht door Moneyman »

Daar heeft de Hoge Raad zich heel recent over uitgelaten. Hier vind je het arrest, hier een samenvatting.
Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad laat het oordeel van het Hof in stand. Volgens de Hoge Raad maakt de omstandigheid dat de accu van een elektrische auto die is aangesloten op een laadpaal op enig moment niet (meer) wordt opgeladen, nog niet dat die auto is geparkeerd met een ander doel dan het opladen van de accu. Er is dan nog steeds parkeerbelasting verschuldigd.
Ergo: als er ter plekke geen sprake is van betaald parkeren, is de boete niet verschuldigd. Als er wél sprake is van betaald parkeren, en je hebt niet betaald, is de boete terecht.

De enige nuancering kan zijn dat er op jouw bord blijkbaar "zichtbaar" zou hebben gestaan. Dat lijkt me, met dit arrest in het achterhoofd, betwistbaar. De tweede nuancering is dat ik op de Kanaalkade geen laadpaal van Greenflux kan vinden, maar alleen in straten erom heen.

Seinhuis
Berichten: 2376
Lid geworden op: 20 dec 2020 17:18

Re: 100 euro boete omdat parkeerwacht denkt dat je elektrische auto niet aan het laden is

Ongelezen bericht door Seinhuis »

U kunt het beste contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf in verkeersboetes. De meeste bedrijven werken volgens no cure, no pay.

Kunt u de app achteraf uitlezen? Als de app aangeeft dat uw auto om die datum en om 14:39 aan het laden was, dan moet het makkelijker worden om het beroep te winnen.

HandigeHarrie
Berichten: 1377
Lid geworden op: 04 aug 2018 17:00

Re: 100 euro boete omdat parkeerwacht denkt dat je elektrische auto niet aan het laden is

Ongelezen bericht door HandigeHarrie »

Wellicht is het tijdstip dat het verschuldigde bedrag is afgeschreven, direct nadat het laden afgerond was? Dan kunt u de bankafschrijving gebruiken als bewijs ?

Plaats reactie