Je kijkt alleen naar uitstoot van CO2. Terwijl het bij consumeren van vegetatie natuurlijk gaat om CO2 die eerst opgenomen is door de plant. Je dient te kijken naar zowel opname als ook vrijkomen van CO2.Nijogeth schreef: ↑13 jul 2021 22:09De grootste CO2 uitstoten heb ik ook voor je opgezocht:
-consumeren van vegetatie door dieren en micro-organismen: 219 gigaton
- rechtstreeks vrijkomen uit vegetatie (ademhaling): 220 gigaton
- vrijkomen uit de oceaan: 332 gigaton
- verbranding van fossiele brandstoffen en wijziging van gebruik van het land: 29 gigaton
Of zoals Wikipedia het zo mooi uitlegt:
'Koolstofdioxide ontstaat bij diverse natuurlijke processen, onder andere bij savanne- en bosbranden, uitstoot door vulkanen, verteringsprocessen in natte oerwouden en mangroven, en komt vrij via CO2-uitwisseling met de zeeën en oceanen. De eenvoudigste manier om koolstofdioxide te produceren is echter de verbranding van koolstofhoudende stoffen, bijvoorbeeld houtskool en fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Dit proces is voor de mensheid een van de belangrijkste energiebronnen. De menselijke/industriële CO2-uitstoot is volgens de huidige wetenschappelijke inzichten bijna 6% van de totale aardse CO2-uitwisseling.[5] Deze 6 procent moet door het systeem worden opgenomen om de concentratie CO2 constant te houden.'
Opname/afgifte van CO2 vormt normaal een een evenwicht situatie, een verstoring aan een kant door extra uitstoot van 6% brengt de balans natuurlijk fors uit evenwicht.
Tevens laat je onbelicht, hoeveel de mens verstoort aan de andere kant van de balans: Door bijvoorbeeld het kappen van regenwouden wordt de capaciteit van de natuur om CO2 op te kunnen slaan beknot.