LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Extreem hoge maandlasten warmte-koudesysteem

Alle andere onderwerpen rondom jouw huis en tuin.
Radar
Site Admin
Berichten: 5510
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Extreem hoge maandlasten warmte-koudesysteem

Ongelezen bericht door Radar »

Het kan een van de meest energiezuinige systemen zijn om je huis te verwarmen, een warmtenet met warmte-koudeopslag. Sommige gebruikers klagen echter over matige verwarming en maandelijkse kosten die veel hoger zijn dan wanneer je een gasaansluiting had gehad. Er zitten zelfs mensen met een extra trui en een dekentje op de bank vanwege energiearmoede. Hoe zijn deze problemen ontstaan en wat kan er aan gedaan worden?

Bekijk het fragment van de uitzending van 18 november 2019 terug:

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... reem-hoog/

F J Goetheer
Berichten: 60
Lid geworden op: 06 sep 2003 13:02

Re: Extreem hoge maandlasten warmte-koudesysteem

Ongelezen bericht door F J Goetheer »

Sinds anderhalf jaar woon ik in een nieuwe heel goed geïsoleerde
woning. Door gebruik van zonnepanelen hebben we overschot op jaarbasis aan elektra.
Onze verwarming en warm water komt van een gas kombie ketel.

Heb vanaf begin dat we er wonen op diverse fora gevraagd of er al eens gedacht is een inductie verwarmingskachel te
ontwikkelen. Door de installateurs word negatief geregeerd. Mijns inziens als je een induktie plaat aan een radiator hangt word er al water verwarmt . Door elektrisch van de zonnepanelen. Kan toch nooit zo heel duur zijn?

Rendement wat minder maar als het water eenmaal op temperatuur is icm vloerverwarming moet dat eenvoudig te realiseren zijn.
En van het gas af helemaal. Ook voor douchen water verwarmen met inductie verwarming apparaat , simpel toch?

pluiss123
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 nov 2019 21:32

Re: Extreem hoge maandlasten warmte-koudesysteem

Ongelezen bericht door pluiss123 »

Als reactie op de uitzending van vanavond; wat jammer dat de mening van een enkele individu als meet gebruikt word als de meet voor ervaring van het warmte-koude systeem in de Sniep. Als bewoner in deze wijk kan ik beamen dat je hiermee bijzonder comfortabel kan wonen en met mij vele anderen. Zelfs energie neutraal als je dak een beetje gunstig ligt als het onze en je de panelen niet afzichtelijk vind. Ja, als je gas gewend ben, moet je even wennen. Genoemd verbruik is 30pct hoger dan wat ik zie; en ons huis staat altijd op 22 graden.
Is het duurder als gas? Natuurlijk, omdat een CV ketel nog altijd de goedkoopste manier is om je huis te verwarmen. De energie revolutie en idealen van emissie vrij zijn met WKO mogelijk, maar hier hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.

Ivo.w
Berichten: 1754
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Extreem hoge maandlasten warmte-koudesysteem

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Inductie verwarming is, in verhouding tot gas tamelijk inefficiënt. Er bestaan al lang elektrische cv-ketels, maar die zijn in gebruik gewoon niet aantrekkelijk (te duur).

Gas in een cv-ketel verbranden om warmte voor het huis te creëren levert een rendement op van zo'n 90%.
Gas in een elektriciteitscentrale verbranden en dan de elektriciteit gebruiken om via inductie of een weerstand te verwarmen, heeft een rendement van zo'n 50%.

Leuk dat u zonnepanelen heeft (heb ik ook), maar die produceren nauwelijks stroom op het moment dat u de meeste warmte nodig heeft. U heeft dus niets aan uw stroom overschot op dit vlak. Dat u denkt dat u er wél wat aan zou hebben, is vanwege de salderingsregeling. Elke kWh die u teruglevert aan het net mag u nu nog op een willekeurig moment weer gratis afnemen. Maar voor die gratis afgenomen kWh staat er wel ergens een elektriciteitscentrale te draaien. Het elektranet is immers geen enorme batterij.

Hou er tevens rekening mee, dat voor elke m3 gas die u nu verbruikt, u met de door u bedachte oplossing 8 tot 9 kWh elektriciteit nodig is.

Bij een warmtepomp liggen de verhoudingen anders. De warmtepomp produceert met 1kWh elektriciteit gemiddeld zo'n 3,5 tot 4 kWh warmte. Zowel in uitstoot als in energiekosten is dat 'voordeliger' dan een gasgestookte cv-ketel. Het totale thermische rendement van de elektriciteitscentrale en warmtepomp samen is dan immers 3,5*50%=175%. Grofweg twee keer zo hoog als de gasgestookte cv-ketel en dus ook twee keer zo schoon. In relatie tot de inductie verwarming zelfs 3,5 keer schoner en efficiënter. En dat laatste is zelfs wanneer alle stroom in Nederland groen geproduceerd wordt van groot belang. Namelijk voor de stabiliteit van ons elektra net. Grote verbruikers die in- en uitschakelen zorgen voor pieken en dalen in de stroomvoorziening. De productie moet dan navenant op- en afgeschakeld worden om stroomuitval te voorkomen. Die piek-capaciteit is duur en zal aan ons allen worden doorberekend.
Tevens moeten kabels en trafostations onnodig zwaar worden uitgevoerd wanneer we via inductie of weerstanden ons huis gaan verwarmen.

En als laatste: voor 10kW warmteproductie heeft een warmtepomp genoeg aan 3kW elektrische energie. De inductie--of weerstandsverwarming (elektrische cv-ketel) heeft daar echter 10kW voor nodig. Een gewone huisaansluiting (3*25A) levert maximaal 17kW. Met een elektrische cv-ketel zullen veel mensen over moeten naar een zwaardere huisaansluiting, wat 700 euro per jaar aan extra vastrecht kost.

Komkommertijd
Berichten: 5921
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Extreem hoge maandlasten warmte-koudesysteem

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Helaas vergeten vele 1 belangrijk punt;

Je moet een zuinig huis goed gebruiken!
Bij een ventilatie systeem met terugwin unit voor ventilatie een raam open zetten en verbruik steeg naar erg hoog!
Je moet een nieuwe woning leren gebruiken en de instructie moet beter worden.

Het zijn ook vaak gebruikers fouten van mensen die niet willen aanpassen aan het nieuwe huis die hardste klagen!

Ivo.w
Berichten: 1754
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Extreem hoge maandlasten warmte-koudesysteem

Ongelezen bericht door Ivo.w »

@komkommertijd: wat je daar schrijft klopt zeer zeker!

Bij een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning moet je ''s winters niet met open ramen ventileren.
En bij gebruik van lage temperatuur verwarmingssystemen moet je geen grote nachtverlaging toepassen. Het kost dan overdag teveel tijd om het huis weer op temperatuur te brengen, zeker als sprake is van vloerverwarming. Tegen de tijd dat de vloer dan weer opgewarmd is, heb je het zelf ijskoud.

Dit soort systemen vraagt dan ook zeker ander gedrag. Wie zijn gedrag aanpast, zit er heerlijk comfortabel bij.

Gesloten