LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gastouderleges

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5510
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Gastouderleges

Ongelezen bericht door Radar »

Ongeveer tachtig gemeenten in Nederland heffen gastouderleges. Van dat geld wordt de woning van de beginnende gastouder geïnspecteerd door de GGD. In sommige gemeenten moeten gastouders hiervoor een bedrag van 700 euro betalen, terwijl in andere gemeenten deze inspectie de gastouder helemaal niets kost. Hoe kan dit?

Maandag 11 maart in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Gastouderleges

Ongelezen bericht door sjohie »

Dat zal afhangen van de overeenkomst tussen gemeente A en GGD regio B, en daarnaast kan het heel goed zo zijn dat de "gratis" GGD inspectie in een gemeente, gevolgd wordt door een andere lege, die weer hoger is dan de gemeente waar de inspectie wel betaald moet worden. Dit soort dingen eerlijk vergelijken kan alleen als je de complete lege-/vergunningsdruk bekijkt voor het opzetten van een gastouder-onderneming, niet 1 klein onderdeeltje ervan.

zwabbertje
Berichten: 343
Lid geworden op: 01 sep 2010 00:10

Re: Gastouderleges

Ongelezen bericht door zwabbertje »

Op zich is het niet zo vreemd dat er leges betaald moeten worden. Iedere gemeente hanteert daarvoor zijn eigen tarieven. Dit is niet anders als je bijvoorbeeld een bouwvergunning aanvraagt, ook dan betaal je een (soms fors) bedrag aan leges. De gemeente verricht werkzaamheden (of laat die verrichten door de GGD) en dat kost nu eenmaal geld.

Kortom: alleen een vergelijking maken op basis van leges voor gastouderopvang zegt op zich niets, zoals ook de vorige poster al aangeeft.

eline37
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 mar 2013 09:52

Re: Gastouderleges

Ongelezen bericht door eline37 »

Dit soort zaken zijn de gastouders door de overheid opgelgd.
Het is goed dat gastouders in een veilige omgeving werken, het is goed dat het gecontroleerd wordt.
Maar het komt er nu op neer dat er steeds minder gastouders aan het werk gaan via een gastouderbureau, zij gaan weer zwart werken en er is totaal geen controle meer op.
We zijn weer terug bij af over een paar jaar.

Toen mijn kinderen klein waren was er geen kinderopvangtoeslag, wij moesten alles zelf betalen. Daar kwam de overheid met de kinderopvangtoeslag, iedereen die via een gastouderbureau de kinderen liet opvangen had recht op kinderopvangtoeslag. Daar werd veel misbruik van gemaakt dus er moesten meer regels komen. Gastouders moesten een diploma hebben met een pedagogische achtergrond, je weet wel een opleiding helpende zorg en welzijn in 6 weken afronden. Daarnaast moesten ze een EHBO certificaat hebben die voldeed aan de richtlijnen van het Oranje kruis, welke pot werd hier gespekt?

Daarna moesten alle gastouders aangemeld worden bij het landelijkregister kinderopvang, dit was gratis ( iedereen had natuurlijk kunnen bedenken dat dit niet zo bleef). Soms duurde het wel een half jaar voordat de GGD eens langs kwam voor de controle, maar ach de gastouders stonden gelijk in het landelijk register zonder dat de werk plek gecontroleerd was.


Nu worden er Leges gevraagd.
Als een gastouder als oppas aan huis werkt, dus bij de ouders thuis en deze mensen besluiten na een paar jaar dat zij geen oppas meer nodig hebben moet de gastouder, voordat zij bij een nieuwe gezin aan het werk mag, eerst weer aangemeld worden bij het landelijkregister. Dus weer nieuwe kosten.

Iedere gastouder heeft een proef tijd van twee maanden, dus als je als oppas aan huis aan het werk gaat en je bent aangemeld bij het landelijkregister kinderopvang, wat misschien wel €500,00 kost, kan het altijd zijn dat je binnen die twee maanden weggaat bij dat gezin. Dag €500,00.

Welk bedrijf of welke werknemer moet zoveel investeren om aan het werk te kunnen?

Wie wordt er wijzer van als de gastouderopvang stopt?

Hoeveel werkeloze komen erbij?

zwabbertje
Berichten: 343
Lid geworden op: 01 sep 2010 00:10

Re: Gastouderleges

Ongelezen bericht door zwabbertje »

Als ouders oppas aan huis wensen en dus het huis van de ouders als opvangplek geinspecteerd moet worden dan lijkt het me normaal dat de gastouder de kosten die hiervoor gemaakt moeten worden doorberekent aan die ouders. Ieder bedrijf of dienstverlener rekent zijn kosten door in de verkoopprijs dus waarom de gastouder niet?

KabTak47
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 feb 2015 09:50

Re: Gastouderleges

Ongelezen bericht door KabTak47 »

Alweer langere tijd geleden voelde onze jongste dochter zich niet -al-te-lekker- tijdens de CITO-toets. In die tijd had zij veel last van Asthma.
Maar goed, het schoolhoofd had ons al eerder het advies HAVO gegeven, dus we maakten ons niet al te veel zorgen. De uitslag van de toets verwees naar het LBO en het schoolhoofd veranderde plots van mening. Eigenwijs als we zijn ( we zijn beiden universitair afgestudeerd) haar toch maar bij de HAVO aangemeld. Om een lang verhaal kort te maken, zij heeft nu een universitaire titel psychologie en rondde tevens de HBO opleiding SPH af.
Hieruit moge blijken, dat de CITO toets en de daaraan verbonden adviezen niet (altijd) zaligmakend zijn.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Gastouderleges

Ongelezen bericht door kweenie »

Wat heeft dit verhaal met het topic te maken?

Aliraza521
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 jan 2016 10:22

Re: Gastouderleges

Ongelezen bericht door Aliraza521 »

wat misschien wel €500,00 kost, kan het altijd zijn dat je binnen die twee maanden weggaat bij dat gezin. Dag €500,00. ????

Gesloten