LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom spaarbeleg / sprintplan.
Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door Piet »

Vandaag is een uitspraak gepubliceerd van een zaak over het Sprintplan van Spaarbeleg.
De uitspraak is van 6 juni van de rechtbank Utrecht en is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BA8751

Dit is, over het algemeen genomen, de standaard uitspraak zoals in meerdere zaken gevonnist zal gaan worden:
Aandelenlease Sprintplan. Beoordeling vordering onder verwijzing naar reeds gegeven uitspraken. Geen nieuwe argumenten aangegeven voor ander oordeel. Schadeverdeling 60-40, geen reden om van uitgangspunt af te wijken.
De rechtbank Utrecht lijkt dus, net als de rechtbank Amsterdam in de Dexia zaken, standaard uitspraken te gaan gebruiken en hiermee ook de Sprintplan gedupeerden duidelijk te willen maken dat ook zij nu via deze uitspraken kunnen zien wat hun te wachten staat.
De rechtbank schrijft hierover:
2.2. Deze rechtbank heeft in verband met de SprintPlan-overeenkomsten in de afgelopen jaren reeds vonnis gewezen in een tweetal collectieve acties tegen Spaarbeleg, aanhangig gemaakt door de Gedupeerden SprintPlan (GeSp) (vonnis van 22 december 2004, NJ 2005/ 60) en door de Vereniging Consument & Geldzaken (vonnis van 4 januari 2006, NJ 2006/152), alsmede in diverse procedures die door individuele deelnemers aan het SprintPlan tegen Spaarbeleg zijn aangespannen. In deze vonnissen is bij de opsomming van de feiten steeds uitgebreid geciteerd uit het door Spaarbeleg aan de deelnemers van het SprintPlan verstrekte informatiemateriaal. De rechtbank acht de formulering van de voor de beoordeling relevante passages in dit informatiemateriaal inmiddels bekend en zal in dit vonnis niet opnieuw tot het citeren hiervan overgaan.

2.3. De rechtbank acht de vonnissen die zij in verband met de SprintPlan-overeenkomsten heeft gewezen en die (bijna) allemaal zijn gepubliceerd op (in ieder geval) rechtspraak.nl, eveneens inmiddels bekend bij de advocaten die namens hun cliënten tegen Spaarbeleg procederen. Voor zover de rechtbank van oordeel is dat op stellingen en verweren die in deze procedure worden aangevoerd, in één of meer van haar eerdere vonnissen reeds is beslist, zal zij bij de motivering van haar oordeel over deze stellingen en verweren volstaan met een verwijzing naar deze eerdere vonnissen.
Het is te hopen dat het gerechtshof Amsterdam in de 2 hoger beroepzaken die daar lopen de mening omtrent de Wck van deze rechtbank niet bevestigd.
Is dit wel zo dan weet zo’n beetje elke Sprintplan gedupeerde wat hij terugkrijgt, nl. 60% van zijn inleg.

Groeten,
Piet

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door Piet »

Weer een Sprintplan uitspraak door de rechtbank Utrecht
De uitspraak is van 25 juli 2007 en hier is de link:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BB0519

In deze situatie is de 60/40 verhouding omgedraaid en moet Spaarbeleg 40 % van de schade vergoeden.
Reden:
5.22. De rechtbank ziet in het inkomen en het opleidingsniveau van [eiseres] aanleiding om naar onderen af te wijken van het hiervoor weergegeven uitgangspunt voor de schadeverdeling. Het inkomen van [eiseres] is hoger dan gemiddeld evenals haar opleidingsniveau. Daar staat tegenover dat zij ten tijde van het afsluiten van het Sprintplan geen spaartegoeden had en aannemelijk is dat zij geen ervaring had met beleggen.
Dat betekent dat Spaarbeleg 40 % van de schade zal moeten dragen. De gevorderde hoofdsom zal derhalve voor een bedrag van EUR 2.722,80 worden toegewezen, te vermeerderen met rente zoals na te melden.


Groeten,
Piet

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door Piet »

Van de website van het Nederlands Juridisch Dagblad :

Aandelenlease-zaak: Turk met beperkte opleiding dient 20% schade SprintPlan van Aegon zelf te dragen

Van een onzer redacteuren © Het Juridisch Dagblad

donderdag, 6 september 2007

Aegon had moeten weten dat financiële last SprintPlan onevenredig zwaar was ten opzichte van het gezinsinkomen
SprintPlan-verhaal wordt bekend verondersteld. Ook in deze zaak komt de rechtbank tot het oordeel dat Spaarbeleg haar zorgplicht jegens gedupeerde heeft geschonden.
Centraal staat de vaststelling van de mate van eigen schuld, hier zeer beperkt aangenomen. De IBM-medewerker van Turkse afkomst en vanaf 1976 in Nederland werkzaam, was op het moment van afsluiten van het SprintPlan werkloos en genoot een WW-uitkering, zijn vrouw werkte niet.
Over schending zorgplicht oordeelt mr. A.P.A. Bisscheroux van rechtbank Utrecht als volgt:
'5.1. De rechtbank begrijpt – en de advocaat van [eiser] heeft dit desgevraagd ter comparitie bevestigd - dat [eiser] zijn vordering primair baseert op de stelling dat Spaarbeleg haar precontractuele zorgplicht ten opzichte van hem heeft geschonden, hetgeen kwalificeert als onrechtmatige daad, dat hij hierdoor schade heeft geleden en dat Spaarbeleg gehouden is deze schade te vergoeden. Ten aanzien van deze primaire vordering wordt als volgt overwogen.

5.2. Deze rechtbank heeft reeds in diverse uitspraken (onder meer 22 december 2004, NJF 2005/60; 4 januari 2006, NJF 2006/152; 24 januari 2007, LJN AZ7231) geoordeeld dat op Spaarbeleg een bijzondere zorgplicht rust, waarvan de omvang wordt bepaald door de resultante van twee verplichtingen, te weten het verstrekken van informatie aan en het inwinnen van informatie bij de potentiële deelnemer, en tevens dat Spaarbeleg aan de op haar, in het kader van deze zorgplicht, rustende verplichtingen niet heeft voldaan.
Zo heeft Spaarbeleg onvoldoende gewezen op het risico dat de opbrengst van het SprintPlan lager dan het totaal van de door deelnemer betaalde maandtermijnen, en zelfs nihil kon zijn. Spaarbeleg had, zeker nu zij ervoor heeft gekozen om het SprintPlan aan te bieden aan een breed, niet gesegmenteerd publiek, dienen te verifiëren of de deelnemer uit het door Spaarbeleg verstrekte informatiemateriaal het bestaan van dit risico had begrepen en of het SprintPlan wel beantwoordde aan de beleggingsdoelstelling van deze individuele deelnemer.

5.3. Ook in het onderhavige geval komt de rechtbank tot het oordeel dat Spaarbeleg haar zorgplicht jegens [eiser] heeft geschonden. Zoals reeds in eerdere vonnissen is geoordeeld, diende de potentiële deelnemer de informatie uit de verschillende toegezonden bescheiden te combineren en enkele denkstappen te maken om de risico’s geheel te kunnen doorgronden.
Spaarbeleg heeft niet bij [eiser] geverifieerd of hij al die denkstappen had gemaakt om het SprintPlan-product op haar merites te kunnen beoordelen en om te beoordelen of het SprintPlan wel beantwoordde aan de beleggingsdoelstelling van [eiser]. Hetgeen Spaarbeleg hierover verder heeft aangevoerd, kan niet tot een ander oordeel leiden.

Causaal verband

5.4. De rechtbank gaat voorbij aan de stelling van Spaarbeleg dat het causaal verband tussen de schending van de zorgplicht en de door [eiser] gestelde schade ontbreekt. [Eiser] heeft ter comparitie aangevoerd dat zijn doel met het SprintPlan was het opbouwen van een vermogen en dat de tussenpersoon, die hem het SprintPlan heeft aangeboden, hem had gegarandeerd dat hij na 5 jaar de garantiewaarde van Fl. 37.500,- uitgekeerd zou krijgen.
Hij heeft tevens aangevoerd dat hij nooit aan het SprintPlan begonnen zou zijn als hem duidelijk was geweest dat er aan het SprintPlan risico’s verbonden waren. De rechtbank is van oordeel dat [eiser] met deze verklaring voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat hij het SprintPlan niet zou hebben afgesloten als Spaarbeleg aan haar zorgplicht had voldaan.

Schade

5.5. De stelling van Spaarbeleg dat het verlies van de maandelijks verrichte betalingen (zijnde de rente over de lening) niet als schade kan worden aangemerkt, is door de rechtbank in voorgaande vonnissen (waaronder 24 januari 2007, LJN AZ7231) steeds verworpen, omdat aannemelijk is dat de overeenkomst niet tot stand zou zijn gekomen als Spaarbeleg zich van haar zorgplicht had gekweten.
De rechtbank gaat aan die stelling ook nu voorbij. In het onderhavige geval heeft het SprintPlan wel in een uitkering geresulteerd. Dit bedrag wordt bij de vaststelling van de hoogte van de schade in mindering gebracht op de door [Eiser] betaalde maandtermijnen. De schade bedraagt mitsdien (EUR 6.807,00 -/- EUR 1.320,74 =) EUR 5.486,26.

Eigen schuld

5.6. In voorgaande vonnissen betreffende het SprintPlan heeft de rechtbank een beroep van Spaarbeleg op eigen schuld bij de deelnemer al verscheidene keren gehonoreerd (onder meer 18 oktober 2006, LJN AZ0660; 29 november 2006, LJN AZ3654).
De rechtbank heeft bij deze beslissingen steeds van belang geacht dat de deelnemer er bij oplettende bestudering van het informatiemateriaal niet zonder meer ervan uit had mogen gaan dat het SprintPlan als een spaarproduct kon worden gezien en dat hij/zij, bij twijfel, zich nader had dienen te informeren.

5.7. De eigen schuld die de deelnemer heeft aan het ontstaan van zijn of haar schade door geen nader onderzoek naar het product SprintPlan in te stellen alvorens de overeenkomst te sluiten, wordt door de rechtbank afgezet tegen de zorgplicht die op Spaarbeleg rustte.
Bij die beoordeling wordt vooropgesteld dat een financiële instelling als Spaarbeleg zich behoort te realiseren dat producten als de onderhavige - die breed in de markt zijn gezet om ook de onervaren beleggers te bewegen tot het beleggen in uiterst koersgevoelige producten - beleggers aantrekt die zich van de risico’s van beleggen onvoldoende bewust zijn en/of het zich, gezien hun vermogens- en /of inkomenspositie in relatie tot hun uitgavenpatroon, niet kunnen veroorloven in dergelijke risicovolle producten te beleggen en dat Spaarbeleg hiermee bij het sluiten van de overeenkomst rekening dient te houden.

5.8. Tegen deze achtergrond is de rechtbank van oordeel dat als uitgangspunt geldt dat de schade die een deelnemer als gevolg van een schending van de zorgplicht heeft geleden, voor een groter deel voor rekening dient te komen van Spaarbeleg dan voor rekening van de deelnemer.
Concreet betekent dit dat in beginsel 60% van de schade voor rekening van Spaarbeleg blijft. Bij het vaststellen van dit uitgangspunt heeft de rechtbank (samenvattend) rekening gehouden met het feit dat het SprintPlan, anders dan de meeste andere aandelenlease-producten, een voorziening behelst ter voorkoming van een restschuld, en daarom een lager risico kent, maar ook dat de informatie over de inhoud van het SprintPlan en de daaraan verbonden risico’s (door de versnipperde wijze van aanbieden hiervan) moeilijker te doorgronden is dan bij de meeste andere aandelenlease-producten het geval is.

5.9. Voor de vaststelling van de mate van eigen schuld per concreet geval zijn daarnaast de specifieke omstandigheden van dat geval van belang, zoals:
- de omvang van de risico’s die de deelnemer heeft genomen;
- de leeftijd van de deelnemer bij het sluiten van de overeenkomst;
- de vermogens- en inkomenspositie van de deelnemer;
- de opleiding en/of (beleggings)ervaring van de deelnemer;
- de informatie die de deelnemer in het concrete geval over het SprintPlan heeft ontvangen;
- de rol van een eventuele tussenpersoon.
Deze omstandigheden zullen door de rechtbank, in onderlinge samenhang bezien en voor zover door partijen belicht, in ieder concreet geval worden gewogen.

5.10. Ten aanzien van [eiser] zijn de volgende omstandigheden gesteld. Hij is geboren op 3 december 1959 en was ten tijde van het afsluiten van het SprintPlan dus 41 jaar oud. Hij is in 1976 vanuit Turkije naar Nederland geëmigreerd en heeft hier 22 jaar gewerkt bij IBM als opzichter/magazijnmedewerker.
In Turkije heeft hij een lagere school opleiding voltooid, in Nederland heeft hij geen opleidingen meer gevolgd. Ten tijde van het afsluiten van het SprintPlan was hij werkloos en kreeg hij een WW-uitkering. Zijn echtgenote kreeg, behalve de heffingskorting, geen inkomen of uitkering.
Hun twee kinderen, van thans 25 en 22 jaar oud woonden nog thuis en hadden evenmin een inkomen. Zij bewoonden een huurwoning van EUR 400,- per maand. [Eiser] heeft gesteld dat hij bij het aangaan van het SprintPlan is afgegaan op de mededelingen van de tussenpersoon en dat hij de Brochure en Voorwaarden betreffende het SprintPlan niet heeft bestudeerd.

5.11. De rechtbank ziet in de bovenstaande omstandigheden - zoals die bestonden ten tijde van het afsluiten van de overeenkomst - aanleiding om ten gunste van [eiser] af te wijken van haar hiervoor onder rechtsoverweging 5.8. weergegeven uitgangspunt voor de schadeverdeling.
De rechtbank acht hierbij doorslaggevend dat de financiële last die [eiser] op zich heeft genomen met het aangaan van het SprintPlan onevenredig zwaar was ten opzichte van het gezinsinkomen, dat Spaarbeleg dit, indien zij aan haar zorgplicht had voldaan, had moeten inzien en hem deelname aan het SprintPlan had moeten ontraden.
De rechtbank ziet echter geen aanleiding de gehele schade voor rekening van Spaarbeleg te brengen, nu blijft staan dat ook op [eiser] de verantwoordelijkheid rust om bij het aangaan van een dergelijke financiële verplichting ook zelf af te wegen of hij bereid en staat was aan deze verplichting te voldoen en om zich te informeren over de risico’s die aan dit financiële product verbonden waren.
Dit laatste in ieder geval door het lezen van de hierover verstrekte informatie, hetgeen [eiser] niet heeft gedaan. De rechtbank acht een verdeling van de schade, waarbij 20% voor rekening van [eiser] blijft gegeven bovenstaande omstandigheden, redelijk. De rechtbank zal dan ook een bedrag toewijzen van EUR 4.389,00.'
LJN: BB2637, Rechtbank Utrecht, 224890/ HA ZA 07-176

http://juridischdagblad.nl/content/view/5587/53/

De volledige uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BB2637

http://www.platformaandelenlease.nl/Uitspraken/

Groeten,
Piet

mankon
Berichten: 112
Lid geworden op: 04 jan 2006 13:12

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door mankon »

Geen verkeerde uitspraak, dat geeft de burger weer een beetje moed.
Ik begrijp alleen niet waarom er bij staat , dat het om een turk gaat.
De persoon in kwestie woont hier n.b. 22 jaar.
Hoezo mensen in hokjes plaatsen.

peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door peewee »

Mankom,
Met de wettelijke rente bovenop die 80% schadevergoeding en de veroordeling van Spaarbeleg in de proceskosten, wordt dat toch een heel duur verhaal voor Spaarbeleg in deze zaak van de Nederturk.

mankon
Berichten: 112
Lid geworden op: 04 jan 2006 13:12

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door mankon »

Dat zeker en Nederturk, of niet nu de rest van de GEDUPEERDEN nog even uitbetalen en klaar is Kees.
Na +/- 4 jaar procederen is dat toch niet teveel gevraagd?!

mankon
Berichten: 112
Lid geworden op: 04 jan 2006 13:12

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door mankon »

Aan de ene kant positief, dat deze toch wel belangrijke uitspraak op een forum als deze te lezen is.
Aan de andere kant stoort het mij mateloos, dat er op de site van sprintplanclaim zeer weinig aandacht aan wordt geschonken.
Ook middels het ledenblad worden wij een beetje van de dommen gehouden.
Tja dat Aegon goochelde met de naam...
Ze zijn ook zeer goed in het goochelen met eurotjes, dus wat dat betreft....

peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door peewee »

Mankom,

Kun je mij uitleggen waarom Consument & Geldzaken informatie zou moeten verschaffen over een individuele rechtszaak, in een zaakl die Consument & Geldzaken zelf helemaal niet voert en waarin VCG in het geheel geen inzicht heeft in de processtukken ?

mankon
Berichten: 112
Lid geworden op: 04 jan 2006 13:12

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door mankon »

Misschien omdat leden 23 euro betalen (ok is om over heen te komen) en graag op de hoogte gehouden willen worden van de ontwikkelingen. Die er blijkbaar meer dan voldoende zijn.
Het klopt in mijn ogen niet, dat wij nieuwtjes via een forum te lezen krijgen en dat wij nogmaals door zo een vereniging van de dommen worden gehouden.
Geen reactie op de vele uitspraak uitstellen etc.
Maar goed,dit is mijn bescheiden mening.

Trix159
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 okt 2007 02:47

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door Trix159 »

Hallo,

Ook ik heb een paar jaar gelden zo'n Sprintplan afgesloten met een drastisch gevolg na afloop. Nu hoorde ik van allemaal uitspraken door de rechtbank en ben dus even gaan zoeken. Is het echt zo dat wij dadelijk eventueel geld zouden kunnen claimen? En wat moet je hiervoor dan doen? Kan iemand mij dit vertellen?
BVD.

ad
Berichten: 194
Lid geworden op: 05 jul 2003 22:11

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door ad »

Trix,

Aanmelden bij de Vereniging voor Consument & Geldzaken is een optie.
kijk op: www.sprintplanclaim.nl

Maar wanneer en ook in welke mate dat geld terug komt blijft nog even de vraag.

dejonga
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 dec 2006 22:50

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door dejonga »

Op 31/03/2004 liep mijn Sprintplan af Saldo 0, nadat ik 5 jaar fl 200 had ingelegd. Garantie waarde was fl. 27000. Maar op 31/03/2004 was de aflossing lening SP € 13341,13 + betaling eindvordering € 272,28 , aan mij uit te betalen 0.
Dit geld was bestemd voor de kinderen om bij te kunnen dragen aan de studiekosten. Ik ben in 2004 er alleen voor komen te staan en had/heb het geld hard nodig omdat mijn ex niets wenst te betalen.
Ik heb ook een brief geschreven en op 8 december 2006 kreeg ik bericht dat ze samenwerken met tussenpersonen en niet aansprakelijk zijn voor deze tussen personen!
Heeft het nog zin om actie te ondernemen???

mankon
Berichten: 112
Lid geworden op: 04 jan 2006 13:12

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door mankon »

Absoluut doen,
Zie bovengenoemde website!
De rechtszaak is inmiddels een groot gedeelte gevorderd en aanmelding bij Sprintclaim.nl kan nog steeds & kost slechts 23 eurotjes p/j.
Dit kan er ook nog wel bij toch?
Succes!

mankon
Berichten: 112
Lid geworden op: 04 jan 2006 13:12

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door mankon »

Herstel: sprintclaim moet zijn sprintplanclaim.nl

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door Piet »

Op 28 november 2007 heeft de rechtbank Utrecht een uitspraak gedaan in een Sprintplan zaak.
De rechtbank Utrecht trekt zich gelukkig nog steeds niets aan van de ongelukkige uitspraak van het Hof Amsterdam over het Sprintplan.
Utrecht blijft de lijn volgen van gemiddeld 60 % van het betaalde geld terugbetalen door Spaarbeleg (Aegon).
Ook in deze zaak werd 40 % voor eigen rekening gesteld en Spaarbeleg moet 60 % van de inleg terugbetalen.

De uitspraak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BB8827

Groeten,
Piet

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door Piet »

Op 21 november 2007 heeft de rechtbank Utrecht weer een goede uitspraak gedaan in een Sprintplan zaak.
De rechtbank schrijft o.a. :
Deze rechtbank heeft in haar vonnis van 18 oktober 2006, LJN AZ0660, geoordeeld dat zij schending van de zorgplicht door Spaarbeleg niet langer zal kwalificeren als een toerekenbare tekortkoming, doch enkel als een onrechtmatige daad. De rechtbank heeft dit oordeel nadien in diverse andere vonnissen met betrekking tot het SprintPlan herhaald. De rechtbank ziet geen aanleiding om nu anders te oordelen.
5.14. Tegen deze achtergrond is de rechtbank van oordeel dat als uitgangspunt geldt dat de schade die een deelnemer als gevolg van een schending van de zorgplicht heeft geleden, voor een groter deel voor rekening dient te komen van Spaarbeleg dan voor rekening van de deelnemer. Concreet betekent dit dat in beginsel 60% van de schade voor rekening van Spaarbeleg blijft.
Met name de leeftijd, opleidingsniveau en inkomenspositie van [eiser] leidt tot aanname van een geringere mate van eigen schuld bij [eiser], waardoor 25% van de schade voor rekening van [eiser] dient te blijven. De vordering van [eiser] is dan ook toewijsbaar voor 75% van de geleden schade, dus 75% van EUR 11.760,00 = EUR 8.820,00.
De uitspraak is hier te lezen
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BB9328

Groeten,
Piet

M.Sonneveldt
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 mar 2008 13:07

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door M.Sonneveldt »

Mosterd na de maaltijd? Wij hebben ook zeer slechte ervaring met Aegon.Hadden verschillende "spaarmogelijkheden". Is niet veel meer over van ons spaargeld.
Van 1-3-'99 tot 2004 SprintPlan. Maandbedrag f 200,=/€ 90,76, totaal f 12.000,=/€ 5445,36. Waarde per 31-3-'04: € 13.613,41. Na aftrek geleend bedrag € 13.613,41: Resultaat € 0,00
Garantiewaarde was f 27.000,=.
Zijn 8-11-'04 bij de Geschillencommissie geweest. Afgevaardigde van de consumentenbond had niet veel in te brengen. We hebben de indruk dat hij aan de kant van Aegon stond. Zij hadden 2 juristen gestuurd. Uitspraak: klacht ongegrond. Ergste: uitspraak = bindend advies, waartegen dus geen beroep kan worden aangetekend!
Dag spaargeld...Denk dat deze zaak nu afgesloten is?
Heb geen vertrouwen dat ons Koersplan nog goed komt.

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door Piet »

Op 20 februari heeft de rechtbank Utrecht 2 tussenvonnissen gewezen in Sprintplan zaken.
De rechtbank heeft kennis genomen van de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam over de zaak tussen GeSp en Aegon en betrekt nu deze uitspraak in de beoordeling van de eigen Sprintplan zaken.
De rechtbank Utrecht schrijft hierover:
2. De beoordeling

2,1. In zijn arrest van 15 november 2007 in de zaak van Spaarbeleg tegen de Stichting Gedupeerden Spaarconstructie (GeSp) (LJN-nummer;BB7971), heeft het Gerechtshof Amsterdam onder meer geoordeeld dat -kort gezegd- de Sprintplan-overeenkomsten tot stand zijn gekomen doordat de persoon die het verlangen had zo'n overeenkomst aan te gaan een ingevuld inschrijfformulier aan Spaarbeleg heeft doen toekomen (aan te merken als aanbod tot het aangaan van een Sprintplan-overeenkomst) en doordat Spaarbeleg het in dat formulier uitgesproken verlangen vervolgens heeft gehonoreerd en aan die persoon (de deelnenemer) een door haar ondertekend certificaat heeft doen toekomen (aanvaarding van het aanbod).

2.2. In vervolg hierop heeft het Gerechtshof vastgesteld dat het 'welkomstpakket' met Informatie betreffende het Sprintplan, dat (veelal) door Spaarbeleg gelijktijdig met het certificaat aan de deelnemer is toegezonden, door de deelnemer is ontvangen nadat de Sprintplan-Overeenkomst reeds tot stand gekomen was.
De inhoud van het welkomstpakket dient daarom buiten beschouwing te worden gelaten bij de beoordeling van wat de deelnemer op het moment van het aangaan van de Sprintplan-overeenkomst wist of kon weten over de aard en werking van het Sprintplan.
Het Gerechtshof heeft dan ook slechts de vóór het sluiten van de overeenkomst aan de deelnemers verstrekte brochure betreffende het Sprintplan en de op de achterzijde van het inschrijfformulier afgedrukte samenvatting van de algemene voorwaarden in dat verband in zijn oordeel betrokken.

23. Door [X] zijn twee Sprintplan-overeenkomston gesloten. In de
onderhavige zaak staat niet vast dat [X] voorafgaand aan het tot stand komen van de eerste Sprintplan-overeenkomst een brochure heeft ontvangen en wordt betwist dat [X] op enig moment een welkomstpakket heeft ontvangen. Door Spaarbeleg zijn geen samenvattingen van de algemene voorwaarden overgelegd.
Gezien het recente arrest van het Gerechtshof Amsterdam zal do rechtbank Spaarbeleg in de gelegenheid stellen om (desgewenst) bij akte alsnog de op de achterzijde van de inschrijfformulieren afgedrukte samenvattingen van de algemene. voorwaarden in het geding te brengen, eventueel met een korte toelichting op die productie.
Vervolgens zal [X] in de gelegenheid worden gesteld om bij antwoordakte -kort- op de akte van Spaarbeleg te reageren.
De rechtbank wijst er nadrukkelijk op dat partijen zich in hun akte hiertoe dienen te beperken en dat hen geen gelegenheid wordt geboden om nieuwe of aanvullende stellingen in te nemen.

2.4. Iedere verdere beslissing wordt aangehouden.
De volledige vonnissen zijn hier te lezen:
http://www.platformaandelenlease.nl/Uit ... 022008.htm
http://www.platformaandelenlease.nl/Uit ... 2008-1.htm

Groeten,
Piet

peewee
Berichten: 2195
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door peewee »

Voor de SprintPlan-gedupeerden een goede ontwikkeling dat de Rechtbank het ENIG positieve punt uit het eerdere arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 15 november 2007 in de GESP-zaak overneemt.

Het betreft wel een punt dat eerder door dezelfde Rechtbank in een vonnis van januari 2006 in de rechtszaak van Consument & Geldzaken tegen Aegon/Spaarbeleg was afgewezen. Met enig cynisme kan men zeggen dat blijkbaar de wind in januari 2006 iets anders waaide dan in maart 2008.

De rechtbank heeft wel iets van een kat die achter z'n eigen staart aanrent. Papegaaiengedrag zo valt het ook te kwalificeren.

Al met al begint de hele aanpak door de rechterlijke macht in Nederland van de aandelenlease-affaire langzamerhand wat lachwekkende trekjes te vertonen. Lachwekkend als het alemaal niet zo tragisch was. Alle zwakheden van de Nederlandse rechtsbedeling komen aan het licht. Of eigenlijk moet men zeggen dat hele afwikkeling van de aandelenlease-affaire vanaf 2003 een soort paniekvoetbal is binnen de rechterlijke macht, deels veroorzaakt door de Haagse politiek waarbinnen achtereenvolgende CDA-ministers van Justitie allergisch zijn voor alles wat met ''claimcultuur'' ( aka Amerikaanse toestanden) te maken heeft en al jarenlang de ogen sluiten voor de bestaande maatschappelijke realiteit dat burgers die belazerd worden dit gewoon niet meer pikken. Verder dient uiteraard niet vergeten te worden dat de noodzaak tot het moeten voeren van tienduizenden rechtszaken bij talloze rechtbanken her en der in Nederland ook het gevolg is van de halsstarrige opstelling van de leasebanken waaronder Aegon.

kozijnenboer
Berichten: 12
Lid geworden op: 18 mei 2007 13:09

Re: Standaard uitspraken over Sprintplan door rechtbank Utrecht

Ongelezen bericht door kozijnenboer »

wat mij vooral opvalt is de niets ontziende arrogantie waarin de financiële dienstverlening zicht gemanoeuvreerd heeft. Het gaat alleen maar om de platte winst, ongeacht hoe het bereikt wordt. Aegon staat daar zeker niet alleen in. Zo'n beetje alle financiële dienstverleners hebben wel een smet op hun reputatie. De Rabobank hevelt vrolijk spaartegoeden van een spaar/beleggingshypotheek over van het spaar gedeelte naar het beleggingsgedeelte zonder de eigenaren daar van op de hoogte te stellen. Bankpasjes en transacties worden met het jaar duurder, terwijl de kosten van bankverkeer lager worden. Postbank verlaagde structureel hun rente van de spaarrekeningen terwijl het bankwezen dit verhoogde. Ze hoopten dat de 'oudjes' dit niet zouden merken en dat leverde weer wat miljoenen op. Ik geloof dat de plus rekening een percentage heeft van 0.5 procent
Daarnaast zijn er ook nog de woekerrente polissen, die steeds meer de kop op steken, en kan uitgroeien tot een tweede mega schandaal.

De rol van de politiek is ook dubieus, alhoewel ik deze wel kan beredeneren. Bijna alle financiële dienstverleners gaan de fout in, en maken hun financiële producten onnodig ingewikkeld, en handelen vaak in strijd met de wet. Toch zijn deze dienstverleners nodig voor de economie, het toverwoord in de huidige tijd.
Dit is ook het dilemma waar de rechtelijke macht voor staat. Ze willen de collectieve claims gewoon niet honoreren, want ze weten dat dan de door en door corrupte en verrotte kern van de financiële dienstverlening bloot komt te liggen. Liever een paar honderdduizend mensen hun spaarcenten kwijt dan een deuk in de economie.

Dit geld ook voor de politiek. Als Bos ooit nog eens een keer een baantje wil krijgen als een financieel adviseur in een raad van bestuur, mag hij nooit de kant kiezen van de opgelichte burgers.
Hij belemmert dan zijn verdere carrière.

Het motto wie zijn billen brandt moet maar op de blaren zitten geldt al lang niet meer voor de elite. Zij misbruiken bedrijven en instelling al lang niet meer meer om een solide financieel product te maken, maar bekonkelen op golfbanen hoe ze de consument weer een poot kunnen uitdraaien en hun ego, samen met hun bankrekening kunnen laten stijgen.
De politiek en de rechterlijke macht zijn zachte heelmeesters, en kijken de andere kant uit.
Ze durven harde klappen niet uit te delen die bedrijven, die nu frauderen hard moeten treffen, zodat ze wankelen op hun fundamenten. Alleen dan pas zal de volgende CEO niet meer zo lichtzinnig op de golfbaan blaten dat hij een een megaplan heeft om effe te scoren, maar plaatsmaken voor iemand die echt een financieel product op de markt wil brengen waar zowel aanbieder als gebruiker wat aan heeft.

Ik heb er een hard hoofd in of wij, gedupeerde, ooit nog onze centen terug zien. Niemand durft de stappen te nemen die de financiële dienstverlening nodig heeft om hun weer op het rechte spoor te zetten. De financiële bedrijven zetten hun hakken in het zand (logisch) en de rechterlijke macht, als de politieke spelen verstoppertje.
De consument is weer eens de pineut, en mag de kosten dragen van het in stand houden van de economie.

Gesloten