LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] erfenis

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
hilbert11
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 sep 2008 00:08

erfenis

Ongelezen bericht door hilbert11 »

hallo

hoe moet ik beginnen afin oke

mijn pa is overleden hij woonde 26 jaar samen met een vrouw, zonder testament of iets.
wij de erfgename erven dus alles van hem.
nu is het zo dat de vrouw alles weggooit/weggeeft/ aan iedereen nadat haar 2 kinderen met aanhang het hebben uitgezocht. wat van hem was,o.a. kleding/gereedschap (alles)Alle post maakt ze open,(houd ook post achter) ook aan erven van Ik vertelde dat dat niet kan ,nu geeft ze als antwoordt "het komt toch bij mij binnen"
ik heb meerdere malen gezegd dat ik alles wil hebben desnoods als hun het hebben uitgezocht wat ze toch al gedaan hebben.
maar nee hoor het zit al in de zakken van max en is weg.
ze hebben een andere uitvaart verzekering gebeld/afgesloten terwijl de apparatuur werd uitgeschakeld.
wij zeiden dat dat niet klopte want hij had er een.ze heeft toch getekend.terwijl ze nergens beschreven staat.
nu wil ze dat wij die betalen van de erfenis,terwijl ze er zelf niet meer bij wil leggen(later).
het is heel ingewikkeld maar toch helder wie weet waar ik terecht kan?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: erfenis

Ongelezen bericht door kweenie »

Het lijkt me dat je in eerste instantie naar de notaris moet om bewijs te hebben wie de erfgenamen zijn.

Voor wat betreft de uitvaart zou de uitvaartverzorger volgens mij altijd ook moeten nagaan wie de erfgenamen zijn en wie er (eventueel volgens de wil van de overledene) mag zeggen hoe de uitvaart eruit komt te zien. Blijkbaar heeft hij dat hier niet gedaan, lijkt mij zeer slordig van hem.

Achterhouden van post mag niet, openen van post die niet aan haar gericht is is schenden van het briefgeheim en strafbaar. Ook als het naar iemand anders op haar adres is gestuurd.

Weggooien van zijn spullen is strikt genomen misschien diefstal, want het zijn nu de spullen van de erfgenamen van je vader. En dus niet van haar. Maar voor de spullen uit de gezamelijke huishouding ligt het misschien genuanceerder.

Misschien even een orriënterend gesprek met een advocaat vragen, om te zien wat je kunt doen?

hilbert11
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 sep 2008 00:08

Re: erfenis

Ongelezen bericht door hilbert11 »

bedankt

Bor Komorovski
Berichten: 1718
Lid geworden op: 05 jul 2006 10:13

Re: erfenis

Ongelezen bericht door Bor Komorovski »

Ik zou inderdaad eerst met een notaris of advocaat praten, maar volgens mij is de situatie wanneer iemand overlijdt en een partner en kinderen heeft als volgt.

Eerst moet worden uitgerekend, wat ieders aandeel in de nalatenschap is. Alle zaken uit de nalatenschap worden aan de langstlevende partner toegedeeld. Deze wordt dus eigenaar van alle vermogensbestanddelen.

De overbedeling, dat is het bedrag wat de langstlevende partner te veel krijgt, moet door de langstlevende partner in contanten schuldig worden gebleven aan de kinderen. Deze schuld is door de kinderen pas opeisbaar bij overlijden langstlevende partner. De langstlevende partner moet een rente betalen over deze schuld aan de kinderen, ook deze rente is pas opeisbaar bij overlijden langstlevende partner. Deze rente is wettelijk bepaald op de wettelijke rente minus 6 procent. Deze rente kan niet negatief zijn.

Wel zal de partner alle eventuele successierechten moeten voorschieten. Dit bedrag komt in mindering op de schuld aan de kinderen.

De kinderen hebben dus slechts een vordering gelijk aan hun erfdeel na belasting, met een symbolische rente. Bij de huidige rentestand is die vrijwel gelijk aan nul. Daarbij kan de echtgenoot alles opmaken en is de vordering pas bij zijn of haar dood opeisbaar. Ze mag met de spullen doen wat ze wil: ze verkopen, weggeven, vernielen, verbrassen, verwedden…. De kinderen kunnen daar niets tegen doen.

Als er dan niets meer is dan blijven ze dus achter met een waardeloze vordering. Immers, als iemand overlijdt krijgen de schuldeisers een vordering op de boedel en uiteindelijk op de erfgenamen, mits die dit accepteren. Immers, als dezelfde kinderen ook erfgenaam van de partner zijn dan vervalt de vordering omdat ze geen vordering op zichzelf kunnen hebben. En als er nog andere erfgenamen zijn zullen die waarschijnlijk de nalatenschap verwerpen als er meer schulden dan bezittingen in zitten.

Kortom, je kan hooguit bezwaar maken tegen de opening van de brieven, maar niet tegen het feit dat deze vrouw alle goederen van je vader bezit. Ze mag ze zelfs in principe gewoon weggeven of weggooien en daar is niks tegen te doen. Dat is geen diefstal of vernieling.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: erfenis

Ongelezen bericht door kweenie »

Dit is alleen van toepassing als de partners getrouwd zijn. Als je alleen samenwoont, dan ben je niet elkaars erfgenamen. In principe sta je dan als partner met lege handen. Wil je wel erven van elkaar, dan moet je een testament maken (of trouwen, natuurlijk).

kiz
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: erfenis

Ongelezen bericht door kiz »

M.i. woonde de vader ongehuwd samen zonder dat er formeel iets geregeld of vastgelegd is. Lijkt me dat de situatie dan toch anders ligt, formeel is de vrouw dan niet de langstlevende partner.

Byob
Berichten: 519
Lid geworden op: 17 okt 2006 10:54

Re: erfenis

Ongelezen bericht door Byob »

Met wat zoeken kwam ik op dit artikel:

http://www.bndestem.nl/algemeen/economi ... nwonen.ece

wat ik mij wel afvraag is hoe het met een huis zit, kan de overgebleven partner dan ook maarzo op straat gezet worden?

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: erfenis

Ongelezen bericht door marcel75 »

Probeer zsm een verklaring van erfrecht op te laten stellen en stel alvast de banken in kennis. De rekeningen zullen dan geblokkeerd worden.

Als er een eigen huis was, dan is de kans ook groot dat er een samenlevingscontract was waarin een zogenaamd verblijvingsbeding was opgenomen. Afhankelijk van de gekozen redactie van dat beding, verblijven alle gemeenschappelijke goederen aan de partner van je vader, oftewel zij is daar dan eigenaar van (bij een gezamenlijke woning, is zij dus eigenaar van de woning).

Uiteraard mag de partner van je vader niet zomaar zaken weggooien, post openen etc. Op het verduisteren van zaken uit een nalatenschap staat ook een sanctie; zij zal niets erven uit de nalatenschap van vader en u kunt aangifte doen.

Gesloten