Radar

toggle menu

Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

Heb je ervaring met computers of met aanbieders van computers? Geef hier jouw mening.

Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door toscaa » 31 okt 2014 16:45

Hoi,

Ik heb september 2011 een Macbook Pro 15 Inch gekocht voor mijn opleiding. Tot heden had ik hier nooit geen problemen mee gehad, tot vorige week. Terwijl ik een serie op Netflix aan het kijken was, crashte mijn scherm in een keer. Het beeld werd in tweeen gedeeld door een zwarte balk en als ik rechts met mijn muis uit beeld ging kwam hij links weer in beeld, alsof je een tweede scherm aansluit. Ik heb hem geforceerd afgesloten omdat hij nergens meer op reageerde. Nadat ik hem weer opnieuw had opgestart ded hij het weer prima. Tot dat ik bezig ging in Illustrator en hij weer crashte. Elke keer als ik of veel programma's open had staan, met een groot programma zoals illustrator bezig was, of een serie keek op Netflix crashte die en als ik hem weer opnieuw opstartte deed hij het weer prima tot een bepaalde tijd.

Ik ben naar de Amac in Deventer geweest en heb het probleem voorgelegd en er werd mij vertelt dat het waarschijnlijk de grafische kaart was. Aangezien ik tentamenweek heb zei hij: zolang hij het blijft doen zou ik hem als ik jou was blijven gebruiken en alles veilig opslaan, maar waarschijnlijk begeeft hij het op een gegeven moment helemaal. Dit was vandaag dus het geval.

Ik heb Apple gebeld en heb een uur aan de telefoon gehangen met een zeer vriendelijke man die van alles heeft geprobeerd, maar ik kom gewoon echt niet in het systeem waardoor het waarschijnlijk een hardware fout is. Mijn computer is nu 3 jaar en een paar maanden oud, waardoor ik geen 'garantie' meer heb. Wel zei hij dat ik de consumentenwet eventueel nog kan gebruiken om te kijken of dat nog iets uithaalt (deze zorgt meestal voor 2 jaar garantie).

Ik ben op internet gaan zoeken en tot mijn schrik (of blijdschap, dat weet ik nog niet) kwam ik gigantisch veel fora tegen met hetzelfde probleem als mij, uit hetzelfde productiejaar als mij. Er werd dan ook vaak genoemd dat dit een mogelijke fabrieksfout van Macbook Pro's 15/17 inch uit 2011 is.

Naast het feit dat ik het belachelijk vindt dat ik zoveel heb betaald voor een product, wat niet door mijn toedoen (valschade bijvb.), nu naar 3 jaar totaal onbruikbaar is, ben ik heel erg benieuwd naar mijn rechten gezien het feit dat ik niet de enige ben met dit probleem..

Kan ik bijvoorbeeld deze fora als bewijsmateriaal gebruiken? En hoe en bij wie moet ik deze fora dan als bewijsmateriaal laten zien? Bij de Amac in Deventer? Bij Apple zelf? Bij de consumentenwet?

Het gaat om dit type:
15 Inch, begin 2011
Processor 2 GH2 Intel Core i7
Geheugen 4 GB 1333 MHz DPR3
Videokaart Intel Hd-video 3000 384 Mb

Alvast bedankt,
Met vriendelijk groet,
Tosca Abrahams

toscaa
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 31 okt 2014 16:28

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door MichielFRL » 31 okt 2014 17:07

De videokaart Intel Hd-video 3000 zit in de Intel i7 processor geïntegreerd.
Zal vrees ik een duur grapje worden om de CPU te laten vervangen.

De MacBook Pro is ouder dan 36 maanden en ik verwacht niet dat het je nog lukt om aanspraak te maken op non-conformiteit, maar het is altijd te proberen. Je moet in ieder geval terug naar de winkel waar je de MacBook Pro hebt gekocht.
MichielFRL
 
Berichten: 2309
Geregistreerd: 02 nov 2008 11:11

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door eezacque » 03 nov 2014 13:26

De MBP generatie uit 2011 met tweede videokaart lijkt last te hebben van een ontwerpfout, maar jouw laptop lijkt alleen de geintegreerde videokaart te hebben? Hoe dan ook, kijk voor meer informatie op https://discussions.apple.com/thread/47 ... 5&tstart=0, https://www.facebook.com/profile.php?id=498509366929187, https://www.change.org/p/timothy-d-cook ... cs-failure

Apple heeft een zekere reputatie als arrogant bedrijf dat zich niets aantrekt van de Nederlandse consumentenwetgeving, maar je kunt in elk geval proberen een beroep op conformiteit te doen. Hoewel je hiervoor bij de verkoper moet zijn, kan het geen kwaad het ook even via Apple te proberen. Verder kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, die willen nog wel 'ns actie ondernemen als klachten tegen een bedrijf zich opstapelen.
eezacque
 

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Martijn Wijnakker » 08 dec 2014 14:22

Na het ontstaan van mijn grafisch probleem met mijn MacBook Pro 15" (begin 2011) wat op internet gaan speuren naar de oorzaak. Tot mijn grote verbazing is het niet een gevalletje op zich.

Inmiddels is er in California een rechtzaak gestart.
http://www.onemorething.nl/2014/10/apple-aangeklaagd-om-gpu-problemen-2011-macbook-pro/

Nieuwsgierig naar de uitkomst van de zaak hoop ik dat het probleem door Apple erkent wordt en de juiste service geboden wordt.

Helaas ben ik zelf niet handig genoeg en mis ik de kennis om een vergelijkbare actie op te zetten.
Dit met de intentie Apple te bewegen om de consumenten, waar zij het van moeten hebben, tegemoet te komen in het herstellen van het probleem.

(Mogelijk heb ik ergens een petitie/actie gemist, ik hoor het dan graag.)
Groet,

Martijn WIjnakker
Martijn Wijnakker
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 08 dec 2014 13:59

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door berndv » 08 dec 2014 14:33

Martijn Wijnakker schreef:Dit met de intentie Apple te bewegen om de consumenten, waar zij het van moeten hebben, tegemoet te komen in het herstellen van het probleem.

Apple weet nog steeds niet van het bestaan van consumenten af. Met andere woorden, ze zijn te arrogant. Waarom? Omdat mensen hun producten toch wel af blijven nemen, hoeveel ontwerpfouten er ook in zitten.
berndv
 
Berichten: 5579
Geregistreerd: 29 dec 2005 12:10
Woonplaats: Het oosten(daar waar de wijzen vandaan kwamen)

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Alexander10 » 30 jan 2015 10:43

Hoi Toscaa,

Ook ik heb hetzelfde probleem. Mijn MacBook Pro 15 inch vertoont dezelfde kuren.

De MacBook is 2 jaar en 9 maanden. Ik heb hem bij de Media Markt gekocht, echter geeft deze maar 2 jaar garantie op Apple producten.

Omdat een kleine 2000,- wel erg veel is voor een apparaat van zo'n korte levensduur ben ik erg benieuwd wat jij hebt ondernomen en hoe je het opgelost hebt.

Ook ben ik benieuwd of hier nog andere gebruikers zijn die hetzelfde probleem hebben gehad en hoe zij dit tot een goed einde konden brengen.

Vr. gr. Alexander
Alexander10
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 30 jan 2015 10:31

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door ribakker » 09 feb 2015 11:52

Hoi Tosca,

Ik heb exact hetzelfde probleem. Ik heb mijn Macbook Pro in augustus 2011 gekocht bij Amac in Rotterdam (de winkel heette toen nog iFactors). Een paar dagen geleden liep de computer regelmatig vast en startte soms niet meer op. Later kwamen ook de strepen en vervormingen in het beeld erbij. De computer is nu helemaal niet meer bruikbaar.

Met de computer ben ik afgelopen zaterdag bij Amac in Rotterdam gegaan. In de winkel vertelde men dat ze de computer best wilden innemen en het wilden voorleggen aan Apple, maar ze gaven me weinig kans. Bij vergelijkbare cases (zij weten ook dat dit grote probleem speelt) wimpelde Apple de claim gewoon af. Ze vertelden dat ik beter telefonisch contact met Apple kon opnemen. Zij zouden mij een soort reparatienummer kunnen geven waarmee ik me weer bij de winkel zou kunnen melden. Een soort code waaruit blijkt dat Apple op voorhand al akkoord geeft de kosten voor de reparatie te willen dekken. Ik heb 47 minuten gebeld met een senior advisor van Apple en het heeft niets opgeleverd. Ik moest me volgens de senior advisor melden in de winkel (daar heb ik een koopovereenkomst mee) en hij moet mij service gaan verlenen.
Daarop ben ik diezelfde middag weer terug naar Amac gegaan. Daar is de computer ingenomen en ze gaan hun uiterste best doen. Ik heb ook een formulier getekend waarmee ik aangeef gebruik te willen maken van het Europese consumentenrecht. De 85 Euro onderzoekskosten zal ik vrijwel zeker moeten betalen. De medewerkers van Amac vertelden dat ze echt hun best gingen doen om de reparatie onder kosten van Apple te laten uitvoeren.

In het weekend en vanmorgen heb ik weer een hoop op internet gelezen over deze problemen. En ik zie het steeds somberder in. Ik ben bang dat Apple mijn claim van tafel veegt en dat ik 85 Euro armer ben en dat de computer het nog steeds niet doet.

Ik overweeg om dit te gaan overdragen aan mij rechtsbijstandverzekering. Mogelijk dat zij iets voor me kunnen betekenen. Een laptop van 1800 Euro hoort toch niet na iets meer dan drie jaar kapot te kunnen gaan?!
ribakker
 
Berichten: 12
Geregistreerd: 09 feb 2015 11:44

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door wlp » 17 feb 2015 15:28

Zelfde probleem hier met mijn Macbook Pro early 2011, een computer van bijna 2400 euro na 3,5 jaar onbruikbaar. Misschien onnodig om te vermelden maar ben een voorzichtig mens, ben zuinig op mijn spullen omdat ik weet hoe hard ik ervoor moet werken aan mijn toedoen heeft het niet gelegen. Na eerdere ervaringen met Apple vrees ik echter het ergste. Mijn 2006 Macbook pro heeft in de eerste jaren alles kapot gehad wat er maar kapot kon gaan en telkens beroept Apple zich op een garantietermijn van 1 jaar (indertijd nog 1 jaar) omdat je geen Applecare hebt afgesloten deze computer heb ik door alle reparaties 2x betaald.

Apple die iets - dat klaarblijkelijk het probleem van velen is die een Macbook van deze serie hebben - maakt buiten de garantieperiode... ik moet het nog meemaken. Geweldige service totdat je de deur uitloopt en nog beter wanneer je het belachelijk dure Applecare hebt aangeschaft. Maar anders dan dat mag je het lekker zelf uitzoeken. Ben een mac gebruiker van het eerste uur (sinds 1996) maar ben bang dat wanneer hier niets aan gedaan wordt ik Applegebruiker-af ben.

Het meest frustrerende is dat je met je klacht nergens heen kan, het internet loopt ervan over maar kennelijk zegt dat niets... men blijft je afwimpelen terwijl ondertussen toch behoorlijk duidelijk is dat Apple een foutief product heeft afgeleverd. Mocht ik ervoor kiezen de reparatie te laten uitvoeren dan zal ik het oude bord graag laten onderzoeken door mensen die me kunnen helpen bewijzen dat het aan het product te wijten is > ken je iemand, laat het me weten :wink: .

Bij mij heeft overigens ook de Airport card het een jaar geleden begeven, hoe is mij een raadsel aangezien deze achter het display geplaatst is maar dat is waarschijnlijk een ander onderwerp :?
wlp
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 17 feb 2015 15:12

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door wlp » 20 feb 2015 02:30

De gebeden zijn dan toch verhoord:

http://www.nu.nl/gadgets/3996327/apple- ... reren.html

Tijd voor een vreugde dansje!
wlp
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 17 feb 2015 15:12

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Julie4444 » 20 feb 2015 12:07

wlp schreef:Ben een mac gebruiker van het eerste uur (sinds 1996) maar ben bang dat wanneer hier niets aan gedaan wordt ik Applegebruiker-af ben.

Lijkt me een goede zaak. Windows heeft een betere prijs-kwaliteitverhouding.
Dat Apple geen fatsoenlijke garantie geeft is al langer bekend.
Julie4444
 
Berichten: 4891
Geregistreerd: 04 jul 2014 13:36

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Jeroen12 » 22 feb 2015 12:54

Dag iedereen, hier op het forum. Ik ben op zoek naar een MacBook pro, maar twijfel nog tussen 13 of 15 inch. Eerst dacht ik de 15 inch 2.5 GHz met twee videokaarten te pakken, maar ik krijg schrik van die overhitting ( videokaarten) en loskomen van soldeerpunten. Overal zie ik dat er problemen zijn met het model 2011 en 2013, maar niet van het model van 2014. Het is niet dat ik mijn laptop gebruik voor gaming of zware videobewerking. Maar ik vindt het prijsverschil tussen het model 15 inch 2,2 GHz (+ 512 Gb ) en 2,5 GHz te klein.
Weet iemand of de MacBook pro 15 inch 2,5 GHz model 2014 ook problemen heeft met overhitting of andere defecten?
Vriendelijke groeten.
Jeroen12
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 22 feb 2015 12:33

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Julie4444 » 22 feb 2015 18:41

Jeroen12 schreef:Weet iemand of de MacBook pro 15 inch 2,5 GHz model 2014 ook problemen heeft met overhitting of andere defecten?

Lijkt me dat je dit beter kunt googlen.

Als algemene regel moet je wel even beseffen dat macbooks erg lastig servicable zijn, dus dat als er een onderdeel defect raakt, je waarschijnlijk het apparaat kan afschrijven, of erg veel aan een reparatie kwijt bent.

Tenzij je de OS specifiek ergens voor wenst te gebruiken is het misschien handig ook andere apparaten te overwegen, afhankelijk van waar je het apparaat voor wil gaan gebruiken.
Julie4444
 
Berichten: 4891
Geregistreerd: 04 jul 2014 13:36

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door bprosman » 22 feb 2015 19:15

maar ik krijg schrik van die overhitting ( videokaarten) en loskomen van soldeerpunten. Overal zie ik dat er problemen zijn met het model 2011 en 2013

Dat heeft te maken met het loodvrij solderen wat onze "millieuvrienden" voor ons bedacht hebben. De eerste jaren was dit procede nog niet echt 100% onder controle en traden er problemen op, niet alleen Apple had hier last van maar ook Microsoft (Xbox RROD) , Sony en andere fabrikanten. Tegenwoordig hebben ze dat process aardig onder controle en hoor je niet zoveel problemen meer.
bprosman
 
Berichten: 9664
Geregistreerd: 04 sep 2011 18:39

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Jeroen12 » 22 feb 2015 19:34

Bedankt voor de snelle reacties. Ik had het misschien beter niet geweten( overhitting). Te veel googlen is ook weer niet goed. Soms zijn er dingen die je beter niet weet en dan kun je ook niet gaan twijfelen.
Het zal waarschijnlijk toch de 15 inch 2.5 GHz worden, gaming en zware videobewerking zit er toch niet in. Beter te zwaar in begin, dan te licht na een jaar.
Jeroen12
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 22 feb 2015 12:33

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Julie4444 » 22 feb 2015 23:19

Jeroen12 schreef:Het zal waarschijnlijk toch de 15 inch 2.5 GHz worden, gaming en zware videobewerking zit er toch niet in. Beter te zwaar in begin, dan te licht na een jaar.

Waar wil je het apparaat voor gebruiken?
Julie4444
 
Berichten: 4891
Geregistreerd: 04 jul 2014 13:36

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Jeroen12 » 22 feb 2015 23:33

Vooral voor reken-software en plannen te bekijken in PDF en AutoCad, films bekijken op eenzame avonden en op internet te zitten.
Ik wil gewoon eens een MacBook hebben, na iPod, iphone, iPad air ( in die volgorde). Gebeten door de Apple-microbe.
Jeroen12
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 22 feb 2015 12:33

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Julie4444 » 22 feb 2015 23:42

Jeroen12 schreef:Vooral voor reken-software en plannen te bekijken in PDF en AutoCad, films bekijken op eenzame avonden en op internet te zitten.
Ik wil gewoon eens een MacBook hebben, na iPod, iphone, iPad air ( in die volgorde). Gebeten door de Apple-microbe.

Tenzij autocadgebruik één der meest prominente bezigheden zal zijn (en dan bedoel ik ook 3D modellering e.d. met de aanname dat iOS daar beter voor geschikt is, ook al is de software ook beschikbaar voor windows) lijkt me dat een flinke verspilling van geld, tbh. De overige dingen kun je prima op een (vele malen goedkoper) windows device, en dan heb je doorgaans nog betere garantie en betere servicability ook.

Je moet het natuurlijk zelf weten hoor, maar voor standaard consumentengebruik zijn macbooks zwaar, en dan ook zwaar, over-priced, terwijl je er nauwelijks service voor terugkrijgt.
Julie4444
 
Berichten: 4891
Geregistreerd: 04 jul 2014 13:36

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door ribakker » 26 feb 2015 10:01

Mijn Macbook Pro is overigens gerepareerd. Ik heb hem bij Amac in Rotterdam ingeleverd en binnen drie weken weer teruggekregen. Het logic board is vervangen en de kosten (kleine 700 Euro) heb ik niet hoeven betalen. Mijn laptop was toch al bijna 3,5 jaar oud. Ik ben natuurlijk erg blij :)
ribakker
 
Berichten: 12
Geregistreerd: 09 feb 2015 11:44

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door JoepBrouwer » 11 apr 2015 19:55

Hoe heb jij dit geregeld Ribakker? Ik heb precies het zelfde probleem met mijn macbook..
JoepBrouwer
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 11 apr 2015 19:54

RE: Macbook Pro 15 inch graphic/grafisch/videokaart kapot

door Nick12 » 04 mei 2015 23:06

Macbooks die gemaakt zijn tussen 2011 en 2013 kunnen in aanmerking komen voor het gratis reparatieprogramma van Apple. Je kunt hiervoor naar een Apple store of Apple Authorised Service provider. Zie deze link: https://www.apple.com/nl/support/macboo ... deoissues/ :)
Nick12
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 10 okt 2011 00:48

Volgende
Geef de vorige berichten weer
Sorteer op

Keer terug naar Computers