LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] privacy huisarts

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
Walter van V
Berichten: 1995
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Walter van V »

Huisartsen verwijzen patiënten in 4% van alle contacten door naar andere hulpverleners
bron RIVM.

dus 1 op de 25 patienten wordt ergens voor doorverwezen.. vind ik nogal meevallen, en lijkt mij zeker de term ""doorverwijsstation"" niet waardig..

Het wordt tijd dat mensen voordat men hier onzin plaatst, eerst eens onderzoek doet of wat men denkt wel strookt met de realiteit.....

Overigens wel grappig: de ene die anti huisarts propageert vindt dat de huisarts teveel doorverwijst, een ander (Mathilde??) vind dat de huisarts te weinig doorverwijst, en dat de huisarts te veel zelf wilt doen.....

Overigens gaan we inmiddels wel heel erg off-topic, vragensteller had het over privacy bij de huisarts! en nergens anders over..

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Terug on topic. We hadden het idd over de privacy van het medisch dossier bij de huisarts. Is de assistente mede-behandelaar? Ik zou toch denken van niet. Ik vind dat een assistente alleen het verpleegkundig dossier van een patient mag inzien. In een dossier moet onderscheid worden gemaakt tussen een medisch en een verpleegkundig gedeelte. Een assistente heeft onvoldoende opleiding om over ziektes mee te kunnen denken. Ze heeft misschien wel een 3-jarige opleiding achter de rug, maar die opleiding is op ZEER LAAG NIVEAU, aangezien er allerlei basiskennis op gebied van de biologie en scheikunde ontbreekt bij zo'n juffrouw. Immers een assistente heeft niet eens een VWO-diploma kunnen halen.
We mogen het in Nederland niet zover laten komen dat wij de medische zorg over gaan laten aan assistentes. Dat is beslist onverantwoord. Ook in gewone huisartspraktijken gaat van alles mis. Hopelijk wordt dat binnenkort onderzocht en gepubliceerd. Er zijn genoeg goed opgeleide huisartsen: waar komt toch dat sprookje vandaan dat de assistente nodig zou zijn om alle zeurders op te vangen? Vroeger waren die er heus ook al. Ik vermoed dat dit aantal juist is afgenomen door de grotere medische kennis onder de bevolking. De huisartsen moeten hun praktijken gewoon verkleinen en de patienten moeten niet accepteren dat ze voor medische huisartsenhulp genoegen moeten nemen met een assistente, omdat "de dokter het toch zo druk heeft".

We zouden gewoon zo slim moeten zijn om als burgers zelf voor een nieuwe huisarts in ons dorp te zorgen: via advertenties in huisartsentijdschriften (eventueel in Belgie). Niemand kan namelijk de vestiging van een huisarts verbieden. Ook is er geen contract met een zorgverzekeraar nodig. Zelfs is het mogelijk om een huisarts als particulier een contract aan te bieden (dat voorziet in aanvulling van evt. tekorten in de opstartfase van de nieuwe praktijk).

dolphy
Berichten: 104
Lid geworden op: 14 feb 2007 18:58

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door dolphy »

Ooit was een buurmeisje van me huisartsassistente (inderdaad geen enkele fatsoenlijke opleiding). Ze las o.a. de privé post van de desbtereffende huisarts. En vertelde mij verder vol 'trots' wie wat had...!!!

Ik woon hier op een piepklein dorp, ook hier worden de assistentes 'van de straat geraapt'. Het moet wel heel goedkoop blijven ...
Ook hier ontbreekt de nodige opleiding. Terwijl ze ook de apotheek aan huis beheren.

Ja ja, de huisarts(en) hebben het druk. De twee hier op dit gat werken beiden partime. Na 4.30 uur is er niemand meer te bereiken, want dan zit de werkdag erop. En dan hebben ze nog het riante inkomen van die apotheek aan huis. Niemand met enige kennis hier omtrent, dat doen die 'goedkope' jonge meisjes.

Goede gezondheidszorg hier in dit land. Daar betalen we dan voor! :!:

Walter van V
Berichten: 1995
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Walter van V »

@dolphy: zo te lezen is er bij u in het dorp veel mis met de huisartsen.. Maar ook voldoende basis voor een klacht daarover bij IGZ, maar dan wel met het hele dorp gezamelijk. Dan wordt er echt wel iets aan gedaan! EN ik neem aan dat de adhesie in een dorp daar groot genoeg voor is.

succes!

dolphy
Berichten: 104
Lid geworden op: 14 feb 2007 18:58

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door dolphy »

@ Walter van V

Mooi van niet!!!
De bevolking van dit 'gat' durft n.l. niets tegen de, hier nog nog als 'geleerd' staande huisartsen te ondernemen.
Nadeel is dat ze in een monopolie positie verkeren. Je kunt hier n.l niet 'uitwijken' naar een andere (lees betere) huisarts. Zelf ben ik een voorbeeld van het niet willen doorverwijzen van de betreffende huisarts. Ik heb steeds aan de bel getrokken dat het goed fout zat maar het werd met een dooddoener afgedaan....Totdat het (bijna) te laat was en ik opeens met spoed naar het ziekenhuis moest!
Ken hier meer gevallen van het niet willen doorverwijzen (zijn ze HIER niet erg vlot in), maar die 'gevallen' liggen op het kerkhof!

Ik haak hier even opin dat huisartsen veel doorsturen (zie een vorig bericht), hier dus niet.
Toen er nog plaatsvervangers (in het weekend en 's avonds) waren hebben die vaak verschillende zaken wel serieus genomen.
Dat was dus 'geluk' hebben....

Walter van V
Berichten: 1995
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Walter van V »

We mogen het in Nederland niet zover laten komen dat wij de medische zorg over gaan laten aan assistentes. Dat is beslist onverantwoord
onder voorbehoud ben ik het ermee eens.

Wat ik bedoel: een goede assistente is een aanwinst voor elke praktijk, en is zeker in het voordeel van de patient. De (gelukkig zeldzame) onkundige eigenwijze variant die naast de schoenen loopt zou elk werk in de zorgsector verboden moeten worden.

Op het moment dat de zorg overgelaten wordt aan de assistenten is er dus blijkbaar geen controle meer, en dat is ongewenst.

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Maarten1234 »

De opleiding mag misschien laagdrempelig zijn, maar zij kunnen cursussen erbij krijgen om zichzelf beter op te leiden zodat zij de huisarts kunnen ontlasten. Hierbij noemde ik al enige cursussen en na het aantekening behaalde bevoegheid... Zij mogen geen diagnose stellen, maar mogen wel, indien hiervoor opgeleid, bepaalde verrichtingen verrichten. Dit is en blijft ten alle tijden onder de verantwoordelijkheid van de huisarts en deze beslist of hij of zij het in zijn praktijk mag uitvoeren.

Vroeger was een assistent nog echt een assistent, maar die tijd zijn wij allang voorbij of je moet in een gehucht wonen waar de tijd stil staat.

Dit geldt ook in ziekenhuizen. De co-assistent die jou helpt is gewoon arts, maar moet doorleren naar een bepaalde specialisatie waar hij na afronding basisarts voor kiest. Zij mogen dus al 1 en ander zelfstandig uitvoeren. Dat er helaas vaak ook dingen worden gedaan wat hun niet mogen in teleurstellend en ook waarheid. Om een operatie mis te laten gaan of iets te vergeten moet je gewoon de basis ingrediënten bezitten en dus mens zijn. In België is alles beter geregeld als in Nederland. Nederland is gewoon te lui. In België staan de mensen werkend in de zorg, nog achter hun werk. In Nederland is het gewoon tijd is tijd. In België is dat iets anders en hebben ze een heel ander werksysteem.

dolphy
Berichten: 104
Lid geworden op: 14 feb 2007 18:58

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door dolphy »

Geplaatst op 08 Mei 2007 17:35 door Maarten1234
Om een operatie mis te laten gaan of iets te vergeten moet je gewoon de basis ingrediënten bezitten en dus mens zijn.
:?: :?: :?:
In België is alles beter geregeld als in Nederland. Nederland is gewoon te lui. In België staan de mensen werkend in de zorg, nog achter hun werk. In Nederland is het gewoon tijd is tijd. In België is dat iets anders en hebben ze een heel ander werksysteem.
Ik heb meerdere vrienden in België en die begrijpen er helemaal niets van als ik het systeem in Nederland uitleg!!

Een oudere vriend voelde zich op eerste Kerstdag niet goed, direct kwam er een arts. Kon ook direct voor onderzoeken in het ziekenhuis terecht en een weel later (al) een hartoperatie ondergaan.

Als ik een andere kennis mail dat er na 17.00 geen huisarts meer aanwezig is begrijpt hij er geen snars van.
Huisartsen zijn daar altijd te bereiken. En als je geen zin hebt om naar de arts toe te gaan komt deze net zo gemakkelijk aan huis!
Zelfs voor dingen die ze hier niet belangrijk genoeg vinden (?), waar je niet voor mag komen, laat staan dat de arts ZELF komt!
In België zijn ze niet zo dom als hier. Niet qua artsen, specialisten (5 minuutje tijd voor je!), ziekenhuizen en wachtlijsten!!!
Ook is het onderwijs daar veel beter dan hier.

Denk niet dat Nederland te lui is, maar we hebben (en ook weer met deze regering) TEVEEL op dit soort zaken bezuinigd :evil:

comtesse
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 mei 2007 17:18

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door comtesse »

Beste Maarten

Een co-assistent is geen arts! Het is een medisch student die op dat ogenblik een stage (=co-schap) loopt bij een specialist of bij een huisarts van 4 weken tot 3-4 maanden. Een co-assistent heeft nog te weinig kennis in huis om zelfstandig de geneeskunde uit te oefenen. Een beginnend co-assistent is soms zelfs niet instaat een injectie te geven en krijgt in de huisartsenpraktijk op allerlei gebied vaak instructies van een ervaren assistente. Nadat de medisch studenten zoveel mogelijk co-schappen bij verschillende specialisten en de huisarts hebben doorlopen met voldoende resultaten kunnen zij na 4 jaar arts worden: nl. basisarts. Dan gaan ze pas kiezen voor een specialisatie, bijv huisarts, kinderarts, cardioloog, etc, etc. Deze studies duren weer 4 tot 8 jaar afhankelijk van het vakgebied. Een basisarts die verder studeert wordt een arts-assistent genoemd en mag wel tot op zekere hoogte medisch handelen.

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Maarten1234 »

Is dat zo.... dan zal ik het wel verkeerd begrepen hebben. Nou ja lekker boeiend. Als ik maar geholpen wordt dan vind ik het best en de ziekenhuizen waar ik ben geweest en hulp gehad heb, is alles perfect gelopen.

SasDJ
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 dec 2009 18:26
Locatie: Rotterdam

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door SasDJ »

Ik ben zelf dokters-assistente en aankomend arts.
En ik kan je vertellen dat op de eerste dag van beide opleidingen je meteen een "eed" moet afleggen om de privacy van de patiënt/Cliënt te waarborgen..

Ik las hier ergens dat de assistente van de arts bleef doorvragen naar de klachten: Dat mag officieel niet. Als je niet wil dat de assistente weet wat er aan de hand is moet je zeggen dat het "prive" is en zeggen dat je het met de arts verder bespreekt.
Maar je moet wel weten dat de assistentes ook een zwijgplicht hebben dus het niet gaan zitten discusseren met een ander of je nou (bijvoorbeeld) een koortslip hebt.. of iets anders. MAAR daarnaast weet de assistente als ze het wil weten wel wat de klachten zijn, want ze hebben toegang tot alle informatie -> oud of nieuw. Maar dan gaan ze je echt niet zitten uitlachen of het op bushokjes-posters gaan zetten..

Eev
Berichten: 43
Lid geworden op: 17 dec 2009 12:13

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Eev »

Mijn moeder heeft onlangs haar huisarts aangesproken op de eigenwijze houding van de assistente die mijn moeder een medicijn voorschreef voor iets dat helemaal niet aan de hand bleek te zijn. Ze weigerde voor mijn moeder een afspraak te maken, omdat ze overtuigd was van haar gelijk. Uiteindelijk met verergerde klachten tóch bij de huisarts terecht gekomen. Gebeurt vast incidenteel, maar een assistente is geen huisarts en hoeft dus ook de huisarts niet uit te hangen.

Als jij informatie niet met haar wil delen, heeft zij er wat mij betreft ook geen kont mee te maken. Soms doe je liever geen zaken met iemand als het niet goed voelt, zeker niet als het intieme of gevoelige zaken betreft. Dat is je goed recht.

Je moet je toch zéker bij je huisarts prettig voelen?

marietje224
Berichten: 233
Lid geworden op: 11 aug 2009 14:57

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door marietje224 »

mijn assistente die ik nu heb ,zit er nu 3 jaar,daarvoor had ik een andere arst maar die ging met pensioen en zijn vrouw ook en dat was de assistente.
In het begin vroeg ze mag ik vragen waarvoor je komt ,ik zag het zo hij weet helemaal niks van me en als zei nou iets weet dat kan ie vast zoeken,ik mankeer zoveel.
maar nu vraagd ze het nooit meer,bemoeit zich niet met al mijn medicatie's enz.en als ik bel voor een afspraak en ik zeg mag ik aub wat extra tijd,dan heb ik een hoop dingen verzameld,en dan kan je dat even allemaal doen,ja hoor prima,ze zal niet vragen waarom?

maar die van mijn tante die beslist even of jij mag komen of niet?is dat wat...
daardoor heeft ze wel veel langer met iets gelopen dan nodig was.
ze zijn tegenwoordig echt wel heel erg van deze tijd en veel geleerd,het gaat er ook om hoe het gevraagd wordt en hoe de reaktie van haar is...

ik pik het niet als ze zou zeggen uh nee dat gebeurd niet,nou zou mijn arts dat ook niet pikken hoor...ik heb gelukkig mzzl.
wel een keer een vervanger gehad en die was dus zo van ik doe het wel ff met de medicatie.waarom dit en dat...dan antwoord ik heel simpel dat is iets tussen mij en mijn arts..klaar uit...

quantas01
Berichten: 409
Lid geworden op: 07 nov 2009 16:37

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door quantas01 »

Wat een jankerds hier allemaal zeg.

Waar gewerkt word worden fouten gemaakt overal, de mens die geen fout maakt bestaat niet.

De zorg is hard aan het achteruitgaan en dat hebben we allemaal aan den Haag te danken oa. Bos en zak Ellende.

Hebben de klagers ook weleens verder gekeken dan hun neus lang is, ik denk het niet, 90% van de huisartsen heeft een kleine praktijk en 1 a 2 assistentes, maar men verzorgd wel een groot gebied.

Het blijven moment opnames, en je eigen uitleg kan ook veel uitmaken.
Iemand die belt ja ik ben ziek, en heeft geen koorts dan is het ga lekker te bed.
Iemand die wel koorts heeft moet komen.

Eev
Berichten: 43
Lid geworden op: 17 dec 2009 12:13

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Eev »

Wie een huisarts wil zien, moet een huisarts kunnen zien. Als mijn intuïtie me vertelt dat het meer is dan alleen een koutje (wie kent mijn lichaam beter dan ik), dan hoeft de assistente mij niet te vertellen dat ik naar bed moet.

Dat ze de huisarts voorbereidt op jouw klachten, prima. Dat ze selecteert bij de poort; niet haar taak.

dhc
Berichten: 4586
Lid geworden op: 24 aug 2008 20:38

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door dhc »

Ik vraag me werkelijk af wat het nut is om een 2 1/2 jaar oud topic opnieuw te boosten?
TS heeft na 3- 5- 2007 niet meer gereageerd op het door hem/haar gestarte topic.
Weinig kans dat TS nog reageert......

Slaap rustig verder....

quantas01
Berichten: 409
Lid geworden op: 07 nov 2009 16:37

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door quantas01 »

Dat ze de huisarts voorbereidt op jouw klachten, prima. Dat ze selecteert bij de poort; niet haar taak.
Dus duidelijk wel, leef jij nog in het stenen tijdperk ofzo.
Assistentes van tegenwoordig hebben een pittige opleiding en zijn op de hoogte van de standaard kwalen etc etc.

Ze moeten jaarlijks een paar keer bijscholen net als huisartsen, en dingen die ze niet mogen beslissen overleggen ze altijd met de arts zelf.

Dat selecteren is gewoonweg nodig anders kan je heel de week 24/7 klaar staan voor met name allochtonen die schijnbaar van alles mankeren maar niet mogen praten van manlief want vrouw mag niet uitkleden voor dokter etc.

Daar is de oorzaak al dat je moet selecteren.

Eev
Berichten: 43
Lid geworden op: 17 dec 2009 12:13

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door Eev »

Makkelijk discussiëren met iemand die allerlei omstandigheden uit z'n duim zuigt om een punt te maken. Als ik buikpijn heb en voél dat het wat anders is dan een simpel menstruatiepijntje, dan hoef ik geen genoegen te nemen met een telefoniste die denkt te weten wat er aan de hand is. Als ik een afspraak met de huisarts eis, dan heeft ze die gewoon te maken.

De praktijk wijst uit dat deze mensen er flink naast kunnen zitten, iemands gezondheid lijkt me niet iets om onnodige risico's mee te nemen.

Zij neemt lekker de telefoon aan en volgt orders van de dokter op, voor het maken autonome beslissingen m.b.t. iemands gezondheid (a.d.h.v. een telefoongesprek zelfs) had ze een paar jaar door moeten studeren.

rosa1977
Berichten: 50
Lid geworden op: 26 nov 2009 11:15

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door rosa1977 »

Ik werk zelf bij een huisarts in de apotheek en ik vraag ook regelmatig door
Het is soms verschrikkelijk druk en op die manier kun je kleine dingen die kunnen wachten op een ander moment inplannen, zodat de mensen die echt acuut de arts nodig hebben ook terecht kunnen
Ik vraag ook wel wat er is en het is prima als ze het niet willen zeggen
Bij mijn vorige baas deden ze het veel vaker en daar vond ik het af en toe erg onvriendelijk.
Er is een grote klapper van de overkoepelende NHG en die raadpleegt de assistente en daar staat ook netjes bij of het nodig is als er gelijk gekeken wordt of dat het best even kan wachten
Maar de doktersassistenten hebben een goede opleiding waarvoor ze regelmatig moeten nascholen en ze hebben ook eigen spreekuren

Vergeet niet dat apothekers-/doktersassistenten een zware opleiding gehad hebben en over veel kennis beschikken. Ik vind het jammer dat ze ons vaak als van die domme kassatrutjes van de supermarkt zien, terwijl we gewoon behoorlijk zijn opgeleid

De patienten van nu zijn ontzettend veeleisend! Als je een praktijk heb met veel buitenlanders heb je het helemaal druk, want die komen om iedere scheet langs
Zo had ik een keer nachtdienst: kind gezien door arts, arts schrijft paracetamol voor (gewoon iets verhoging, niets bijzonders) ik vertel dat ze het zelf moeten betalen. Antwoord patient: ikke niet betalen ikke verzekerd. Mijn antwoord: als u het niet betaal krijg u het niet mee en daar ging de patient na twee mensen uit het bed gebeld te hebben weer weg omdat het acuut niet meer nodig was omdat het geld koste

Zo heeft alles twee kanten

stofzuigertje

Re: privacy huisarts

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Bij vele is de assistente een arts in opleiding.....
en bij doorvragen weet zij of het nodig is door haar ervaring of U wel of niet moet komen of ze de normale 10 of extra tijd moet inplannen zodat U minder hoeft te wachten.
Vaak komt er een briefje zodat de Arts weet waar U voor komt en kan soms vooraf dingen opzoeken als het een zeldzame ziekte is.

Hoe meer deze assistente doet, hoe meer aandacht de arts aan U kan geven!
Ik zou juist gaan klagen als ze niets meer zou vragen wat er aan de hand is!

Gesloten