LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Radar
Site Admin
Berichten: 5392
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Radar »

Bij elke slok kraanwater die je drinkt een beetje antibiotica binnen krijgen. Klinkt gek, toch is het de realiteit. Medicijnresten in ons oppervlaktewater nemen in rap tempo toe terwijl wettelijke normen ontbreken. Wat zijn de risico’s?

Bekijk de uitzending van 1 april 2019 terug.

Komkommertijd
Berichten: 5921
Lid geworden op: 02 nov 2018 17:44
Locatie: Nederbelg!

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Komkommertijd »

Als ik de €385,- wil uitsparen moet ik wel erg veel kraan water drinken!

Ik noem de gevonden waarde meer Homeopathie.

Karel Thieme
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 mar 2019 11:10

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Karel Thieme »

In de RADAR-uitzending van 1 april werd gemeld, en dat was helaas allesbehalve een grap, dat er in ons oppervlaktewater steeds meer restanten van medicijnen gevonden worden. Een opvallend statement waar specifiek aandacht aan werd gegeven was:
Normen voor drinkwater
quote Er bestaan geen wettelijke normen voor geneesmiddelen in drinkwater of drinkwaterbronnen unquote

Gelukkig zuiver ik thuis, al 38 jaar, het reguliere Papendrechts leidingwater door middel van omgekeerde osmose. Daarmee worden niet alleen medicijnresten verwijdert, maar ook 95-99% van restanten van tal van onwenselijke stoffen; zoals pesticiden, hormonen, nanoplastics en chemicaliën (óók Genx/PFOA/perfluorverbindingen). Water zuiveren door middel van omgekeerde osmose wordt nu door waterleidingbedrijven (OASEN) ook toegepast c.q. gaat toegepast worden door. Dat is op zich goed nieuws , maar... het is voor de waterleidingbedrijven niet mogelijk om 100% omgekeerde osmose-water te leveren. Daar zijn verschillende redenen voor; enerzijds vanwege de enorme benodigde capaciteit, het zou enorme investering en mega-installaties vragen. Anderzijds is het niet logisch is om 100% omgekeerde osmose-consumptiewater te leveren, terwijl vervolgens 98% van dit zeer zuivere kwalitatief hoogwaardige water zou gebruikt worden voor het doorspoelen van toilet, douchen en schoonmaaktoepassingen. Tenslotte is het ook praktisch niet mogelijk om 100% omgekeerde osmose-water te leveren want het goed functioneren/schoonhouden van het buizenstelsel vraagt om een bepaalde hoeveelheid calcium in het water. Omwille van het behoud van het buizenstelsel 'remineraliseren' waterleidingbedrijven het water dat zij gezuiverd hebben door middel van omgekeerde osmose. De mythe is vervolgens dat wij mineralen nodig hebben uit water voor onze gezondheid, maar mineralen halen wij niet uit water maar uit gezonde voeding. Voo wie hieraan twijfel; hier is in ruime mate wetenschappelijk onderbouwing voor.

Het zuivere omgekeerde osmose-water houdt mij gezond, dranken en voedsel die er ermee bereid worden zijn beduidend beter van smaak, bloemen staan langer en de levensduur van kostbare apparatuur, zoals een espresso-apparaaat, wordt aanmerkelijk verlengd. Voor het goede begrip; de omgekeerde osmose-(thuis)apparatuur produceert ruim voldoende zuiver water voor alle consumptieve toepassingen. Het is niet bedoeld voor het hele huis; douche, toilet, wasmachine, vaatwasmachine etc.

In de loop van vier decennia is omgekeerde osmose-apparatuur, ontwikkeld voor de ruimtevaart, alsmaar verbeterd, compacter en betaalbaarder geworden. In 1981 kostte en dergelijke installatie nog 900 gulden, nu is dat enkele honderden euro's en komen de kosten omgerekend neer op enkele dubbeltjes per dag. Besparingen (geen flessen/pakken water meer, geen anti-kalk-tabletten meer in espressomachines en langere levensduur) niet meegerekend. Wat ook een groot voordeel is van water zuiveren door middel van omgekeerde osmose is dat het water -tromend uit een apart zuiver water-kraantje of driewegkraan komt. Dus ook een gesjouw meer met, voor het milieu belastende, plastic flessen met bron-/mineraalwater. Het omgekeerde osmose water is qua zuiverheid te vergelijken met de zuiverste soorten berg- en bronwater, maar dsn gewoon uit een kraan(tje).
Beste Radar, a.u.b. onderzoek het, vraag het gebruikers.

In 2011 mocht ik als thee-expert een bijdrage leveren aan RADAR i.v.m. een groene thee-test. Daar 99% van thee bestaat uit water, speelde water toen ook een cruciale rol.

In mijn leven ben ik 'getransformeerd' van een theeproever die leerde over het belang van water in een zuiver water-ambassadeur met kennis van thee. Het belang van zuiver water, de beschikbaarheid van echt zuiver water voor iedereen, overstijgt alles. Met hart en ziel
zet ik me hier dan ook graag voor in.

Einde deel 1 van deze reactie (i.v.m. maximaal aantal tekens)

breien
Berichten: 6410
Lid geworden op: 01 nov 2014 12:51

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door breien »

@Karel Thieme. Deel 2 van uw advertorial is nergens voor nodig.
Het hele item was een storm in een glas water.

Karel Thieme
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 mar 2019 11:10

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Karel Thieme »

Deel 2

Tegenwoordig staan de supermarkten vol met smaakjesthee. Waarom verdwijnt een pure Ceylon Melange of Engelse Melange naar het onderste schap? Omdat... regulier leidingwater op heel veel plaatsen in Nederland zodanig van samenstelling is dat de natuurlijke etherische oliën in de theeblaadjes voor het overgrote deel verloren gaan en de thee zelf alleen nog een functie heeft voor het kleuren van het water. Sterk geconcentreerde smaakstoffen zijn in staat om door het leidingwater heen te 'prikken' en zorgen ervoor dat de thee smaakt naar bvb. aardbeien, bosbessen, bananen of... kauwgomballen. Deze nep-thee is aantrekkelijker en winstgevender voor producenten en supermarkten om te verkopen dan échte thee, die mensen, wanneer bereid met regulier leidingwater, ervaren als 'uilenzeik of slootwater'. Haast niemand dronk in de zeventiger jaren nog thee; zeker niet buitenshuis; thee was op sterven na dood. Dit was de situatie totdat de thee, in de zeventiger jaren, door het toevoegen van sterk geconcentreerde smaakstoffen, werd 'gered'.

Het is de zeer moeite waard om, onder gelijke omstandigheden, regulier leidingwater, onthard en gefilterd water, regulier leidingwater -thuis- gezuiverd door middel van omgekeerde osmose, regenwater, berg-, bron- en mineraalwater, ondermeer, met behulp van thee te testen en met elkaar te vergelijken. Na bereiding zal blijken dat de 'thee-aanslag' voor 99% niet komt door thee, maar door de opgeloste stoffen die zich in water kunnen bevinden. Die stoffen zijn ook de oorzaak van het verlies van de natuurlijk geur, smaak en karakter van de thee. Thee kan helpen om veel duidelijk te maken over water.

snuffel1
Berichten: 4554
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Uw ventileert uw mening vanuit uw thee expertise maar dat staat compleet los van het drinkwater die wij consumeren. Het rapport die ter inzage is dateert uit 2016 en heeft te maken met het oppervlakte water. Het hele rapport doorspitten is mij vanwege de droge leesstof niet gelukt maar ik kon er wel uithalen dat de drinkwaterkwaliteit aan de hoogste normen en eisen voldoet. Als de concentratie van medicijnen per liter water in Nano grammen bijvoorbeeld 6 nG uitgedrukt wordt dan zit er 0,00000000600 gram medicijnen in een liter drinkwater. Die concentratie is zo laag en haal je er met waterfilters e.d. ook niet uit en beïnvloed de smaak van het drinkwater ook niet. Een gevaar voor de gezondheid is niet aan de orde omdat het lichaam schadelijke stoffen tot op een zekere hoogte zelf afbreekt. Maar toch iemand die dagelijks 1000 liter water consumeert krijgt 600 gram aan medicijn residu binnen dus voor die mensen is het wel oppassen.

BL2
Berichten: 3404
Lid geworden op: 08 sep 2016 22:02

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door BL2 »

Als je je er prettig bij voelt moet je vooral omgekeerd osmose water drinken, maar dring het niet te veel op aan anderen.

16again
Berichten: 14344
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door 16again »

snuffel1 schreef:
02 apr 2019 15:11
Die concentratie is zo laag …..iemand die dagelijks 1000 liter water consumeert krijgt 600 gram aan medicijn residu binnen
Is dat zo? Je dient het te vergelijken met de hoeveelheid werkzame stof in het reguliere geneesmiddel. En dan is 600 gram zeer veel.

snuffel1 schreef:
02 apr 2019 15:11
Die concentratie is zo laag en haal je er met waterfilters e.d. ook niet uit
Waarom zou het osmosefilter dit niet opschonen?

Lady1234
Berichten: 21506
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Ondanks het verhaal van de zuiver water ambassadeur met kennis van thee ga ik zo’n apparaat toch niet aanschaffen. En ik hoop dat meerderen zo verstandig blijven.

Erthanax
Berichten: 7910
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Erthanax »

Ook in het Radar-item werd het essentiële onderscheid tussen oppervlaktewater en drinkwater niet overal duidelijk gemaakt. Door die twee steeds weer afwisselend te behandelen, haalt een iets minder oplettende kijker het gauw door elkaar.

De conclusie is dat, hoewel er (nog) niet voor alles een wettelijke norm is, ons drinkwater volkomen veilig is en van voortreffelijke kwaliteit.

De suggestie dat "smaakjesthee" is verzonnen als antwoord op het gore water dat ons door de strot wordt gedwongen, is werkelijk te zot voor woorden. U maakt gewoon reclame voor uw handel.

snuffel1
Berichten: 4554
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door snuffel1 »

1000 liter water op een dag drinken is zowiezo niet mogelijk, kamelen zouden zo'n 100 liter wel aan kunnen maar slaan dat water op als reserve. Wij zijn geen kamelen en drinken hooguit 2 liter water per dag en kopen dat water als zijnde zuiver water ook nog in de supermarkt. Een mooie marketing stunt want het is water dat uit de grond wordt opgepompt en al dan niet van smaakje wordt voorzien, wat daar voor een ongefilterde rotzooi in zit interesseert ons niet want als de fabrikant zegt dat het zuiver water is dan geloven we dat ook.

Cornelis7
Berichten: 433
Lid geworden op: 02 nov 2008 14:56

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Cornelis7 »

Apothekers zijn niet meer verplicht overtollige medicijnen in te nemen.
Minder mobiele mensen hebben daardoor een lastige keus tussen naar de stort gaan (lastig) of weggooien (slecht voor het milieu).

StevieNL81
Berichten: 769
Lid geworden op: 04 apr 2018 16:55

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door StevieNL81 »

En goh laat Karel nou toevallig zelf een winkel hebben die de door hem aangeprezen installatie verkoopt....

Erthanax
Berichten: 7910
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Erthanax »

"Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt," werd een ander forumlid nog voor de voeten geworpen. Maar de eigen volstrekt overbodige handel aanprijzen met halve waarheden en bangmakerij, is natuurlijk iets geheel anders.

16again
Berichten: 14344
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door 16again »

Erthanax schreef:
02 apr 2019 17:16
Maar de eigen volstrekt overbodige handel aanprijzen met halve waarheden en bangmakerij, is natuurlijk iets geheel anders.
Is dat "volstrekt overbodig" niet evengoed een halve waarheid ?

Voor mij zijn feiten dat Radar een item had over medicijnresten in drinkwater, en dit soort filters die resten voor 95....99% wegfiltert

16again
Berichten: 14344
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door 16again »

Lady1234 schreef:
02 apr 2019 15:29
Ondanks het verhaal van de zuiver water ambassadeur met kennis van thee ga ik zo’n apparaat toch niet aanschaffen. En ik hoop dat meerderen zo verstandig blijven.
Suggereer je dat eigenaren van zo'n filter dan niet verstandig zijn?
Termen als gezondheidsfreak .......zou ik nog wel in mee kunnen gaan.

Zo'n filter is niet een of ander nep magnetisch hangertje. Het werkt echt. Aantoonbaar met geleidingstester, en ik kan zelfs het verschil proeven.
Of zo'n filter nodig is met onze waterkwaliteit blijft natuurlijk de vraag. Ook voor de meeste verstandige mensen

Erthanax
Berichten: 7910
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Erthanax »

Natuurlijk werken omgekeerde osmose en (micro)filtratie, niemand bestrijdt de werking daarvan. Nabewerking van het Nederlandse leidingwater is echter volstrekt overbodig, omdat het Nederlandse drinkwater veilig is. Of heeft u in het Radar-item gezien dat de kwaliteit niet goed is en dat extra nabewerking thuis gewenst is?

Lady1234
Berichten: 21506
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Tja, drinkwater drinken wat door zo’n osmose apparaat is gegaan en dan een pilsje nemen of cola wat gemaakt is met water uit een bron, wat bijvoorbeeld in Utrecht ook uit de kraan komt. Of daarna in de file staan achter een rij diesels. Of nog een pilletje nemen omdat je je niet lekker voelt. Men doet maar, wat mij betreft.

Revoked
Berichten: 1703
Lid geworden op: 28 nov 2017 00:45

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door Revoked »

GenX en Ch6 uit het drinkwater halen dmv een overprijsde perlator?
Da's nogal een bewering.
"Karel Thieme naar de klantenservice alstublieft"

16again
Berichten: 14344
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Medicijnresten in drinkwater, wat zijn de risico's?

Ongelezen bericht door 16again »

Revoked schreef:
03 apr 2019 10:58
GenX en Ch6 uit het drinkwater halen dmv een overprijsde perlator?
Da's nogal een bewering.
Een osmosefilter versus een perlator.
Da's nogal een vergelijking!
Een perlator mengt alleen een beetje lucht bij het water dat uit de kraan stroomt.

Gesloten