LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] help

Discussieer hier over werkgevers, ontslagregelingen en aanverwante zaken.
mostert
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 dec 2010 10:26

help

Ongelezen bericht door mostert »

beste iedereen
ik zit met een probleem en graag zou ik willen weten wat ik voor mogelijkheden heb en advies krijgen mischien heeft iemand hetzelfde meegemaakt en wild zn ervaring met mij delen nou hier komt het
ik ben 25 jaar en werk nu bijna 8 jaar in een bedrijf waar ik heel veel plezier had maar sinds een jaar gaat het niet zo goed meer de baas van mijn afdeling gedraagd zich kinderachtig en zoekt constant ruzie dan loopt hij express tegen mij aan en zegt minachtende dingen zo heb ik de zomervakantie 2 weken voor hem gewerkt en de 3de week wilde ik vrij voor bij mijn gezin te zijn 4 weken later zegt hij tegen mij dat hij zich in de steek gelaten voelde omdat ik maar 2 weken voor hem gewerkt heb in de vakantie
ook heeft hij tegen de grote baas gezegt dat hij niet meer met mij door 1 deur kan zodat ik dus naar een andere afdeling geplaatst werd waar ik voorheen gewerkt had maar omdat ik daar weg wilde heb ik interne opleidingen gedaan om hoger op te komen en nu moet ik dus door hem weer terug naar die afdeling
nu gaat de grote baas op vakantie voor 6 maanden en wild mij voor 6 maanden de ww insturen om na die 6 maanden een oplossing te zoeken voor het probleem tussen mij een de baas van de afdeling maar dan moet ik dus wel mijn ontslag tekenen terwijl ik een vast kontrakt heb hij beloofde dan wel een tegemoetkoming qua kosten omdat de ww minder is dan mijn loon als ik gewoon zou werken
verder kunnen heel veel mensen binnen het bedrijf niet met de baas van mijn afdeling opschieten omdat hij ook bij hun zo kinderachtig en minachtend doet zodra hij thuis stress heeft kuurt hij dat op ons af en daar door ben ik dus de pineut nu weet ik niet meer wat ik moet doen ik hield zo veel van mijn werk maar wil nu niet eens meer er naar toe
het liefst zou ik weg gaan daar maar ja wat zijn mijn opties
kan ik omscholing doen en wat kost dat heb me in die 8 jaar dat ik daar werk zo hoog opgewerkt dat het niet mogelijk is om nu een baan te vinden met hetzelfde salaris wat moet ik doen of kan ik doen?
heel veel groetjes

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: help

Ongelezen bericht door kweenie »

Allereerst, probeer in het vervolg wat leestekens te gebruiken. Dat leest prettiger en zo kunnen wij het verhaal ook beter volgen...

Als ik het goed begrijp wil je baas je zogenaamd voor 6 maanden de ww in sturen om daarna een oplossing te zoeken. Daar moet je nooit voor tekenen! Ten eerste, wie zegt dat hij na 6 maanden met een oplossing komt en niet gewoon je negeert? Ten tweede, áls hij al bij je terug zou komen, dan heb je een veel zwakkere onderhandelingspositie dan als je nog in dienst zou zijn. Want als je in de WW zit, heb jíj er belang bij dat er een oplossing komt, terwijl als je nog in dienst bent, heeft híj daar belang bij. Ten derde, stel dat jullie er uit zouden komen, als je dan weer in dienst zou komen, dan is dat waarschijnlijk tegen een lager salaris. En ten vierde, als ze je vervolgens na een jaar alsnog willen ontslaan, dan zal de ontslagvergoeding waarschijnlijk alleen op die tweede arbeidsduur zijn gebaseerd, die eerste 8 jaar tellen dan waarschijnlijk niet mee.

Als je toch het idee hebt dat je weg zou willen en in zou willen gaan op zijn voorstel, eis dan op zijn minst een ontslagvergoeding. Je hebt, als je baast je wil ontslaan bij een vast contract, recht op een ontslagvergoeding die afhankelijk is van hoe lang je er hebt gewerkt en hoe 'verwijtbaar' het ontslag is. In een neutrale situatie is die vergoeding in jou geval een half maandsalaris per gewerkt jaar, dus dan zou je 4 maanden mee kunnen krijgen. Maar als het duidelijk is dat vooral je baas je weg wil hebben en jij doet je werk gewoon goed, dan kan die vergoeding hoger worden en zit je zo aan een half jaarsalaris.

Je kunt ook kijken of je wellicht op kosten van je baas een outplacement traject of een opleiding kunt krijgen, waarmee je je kansen op ander werk vergroot. Dan is hij van jou af en dan ga jij een betere toekomst tegemoet.

S.
Berichten: 2164
Lid geworden op: 22 mei 2005 23:52

Re: help

Ongelezen bericht door S. »

Ik wil nog even opmerken dat ik mijn twijfels heb of je wel recht hebt op WW wanneer je zelf hebt ingestemd met ontslag...Mijn advies; informeer hier goed naar bij het uwv of een rechtsinstantie/vakbond.

jolanda77
Berichten: 277
Lid geworden op: 02 feb 2010 10:58

Re: help

Ongelezen bericht door jolanda77 »

Ontslag nemen en WW-uitkering
U kunt zelf ontslag nemen om meerdere redenen. Als u zelf ontslag neemt, moet u een ontslagbrief indienen bij uw werkgever. U krijgt geen WW-uitkering wanneer u zelf ontslag neemt, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Geen recht op WW-uitkering
Neemt u ontslag zonder acute noodzaak? Houd er rekening mee dat u dan 'verwijtbaar werkloos' bent, waardoor u geen recht hebt op een WW-uitkering. U hebt ook geen recht op een WW-uitkering als u ontslag neemt in uw proeftijd. U kunt wel in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering van de gemeente. De bijstandsuitkering vraagt u aan bij het UWV WERKbedrijf. Deze uitkering is net als de WW-uitkering aan regels gebonden. Houd u zich niet aan deze regels, dan is het mogelijk om op uw bijstandsuitkering gekort te worden.


Bent u verwijtbaar werkloos, dan kan dat grote financiële gevolgen hebben! LET OP:

Zegt u uw vaste baan op en krijgt u een tijdelijk contract bij uw nieuwe werkgever? Dan is de kans aanwezig, dat u geen recht hebt op een WW-uitkering als u binnen 6 maanden uw nieuwe baan verliest. Het UWV beoordeelt of er sprake is van verwijtbare werkloosheid. In die beoordeling wordt ook de opzegging van uw eerdere dienstverband meegenomen. Oordeelt het UWV dat u verwijtbaar werkloos bent, dan krijgt u geen WW-uitkering. Komt het UWV tot de conclusie dat u verminderd verwijtbaar werkloos bent, dan wordt u gekort op uw WW-uitkering.

Wel recht op WW-uitkering
Als u zelf ontslag neemt (al dan niet in uw proeftijd) kunt u uw recht op een WW-uitkering behouden, mits er sprake is van bijzondere omstandigheden. Voorbeelden van bijzondere omstandigheden zijn:

De reistijd van en naar uw werk is meer dan drie uur, doordat u met uw partner moest verhuizen naar een andere woonplaats. Redenen daarvoor zijn: uw partner was werkloos en de verhuizing is vanwege de nieuwe baan, het bedrijf van uw partner verhuist of uw partner moet verhuizen vanwege een reorganisatie of promotie.
U bent ziek geworden door problemen op uw werk, bijvoorbeeld omdat u op de werkvloer wordt gepest, uw werkgever u bedreigt, de werkdruk te hoog is of omdat uw werkgever maar blijft dreigen met uw ontslag.
U moet onder zeer uitzonderlijke omstandigheden werken en uw werkgever wil hier niets aan doen ter verbetering.
Vindt u dat op uw situatie een bijzondere omstandigheid van toepassing is? Neem dan altijd eerst contact op met een ontslagspecialist, voordat u daadwerkelijk ontslag neemt. De ontslagspecialist heeft jarenlange ervaring met ontslagzaken en kent de regels precies. Zonder deze hulp is het lastig uw recht op een WW-uitkering veilig te stellen.

Ontbinding arbeidsovereenkomst aanvragen bij rechter
U kunt ook zelf ontslag nemen, door bij de kantonrechter om ontbinding van uw arbeidsovereenkomst te vragen. Dat kunt u doen als u vindt dat uw werkgever zich zeer onfatsoenlijk of onzorgvuldig heeft gedragen. Uw eigen ontslag aanvragen bij de kantonrechter vereist goede voorbereiding. U dient uw ontslag goed te beargumenteren als u er een ontslagvergoeding (schadevergoeding) uit wilt slepen of als u uw recht op WW wilt behouden.


Wilt u zelf ontslag nemen? Laat u dan altijd bijstaan door een ontslagspecialist, die weet wat uw kansen zijn en met welke risico's u rekening moet houden. LET OP:

Ontslagbrief
Als u zelf ontslag neemt, moet u een ontslagbrief indienen bij uw werkgever. Zorg ervoor dat uit uw ontslagbrief duidelijk blijkt per wanneer u de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen. Vergeet bij het einde van uw dienstverband ook niet te vragen om een getuigschrift en een eindafrekening. Bekijk hiervoor de pagina beëindiging dienstverband.

kort gezegt nee dan heeft uw geen recht op een uitkering

renegade66
Berichten: 1871
Lid geworden op: 24 mei 2008 15:27

Re: help

Ongelezen bericht door renegade66 »

als eerste voor jolanda77, hou je aan de gedragsregels. zie onderstaande quote.
Gebruikers mogen alleen bijdragen plaatsen waarvan zij de (auteurs)rechten hebben of voor welke zij toestemming hebben om deze bijdragen elektronisch openbaar te maken en te verveelvoudigen.
verder voor TS.
ga niet akkoord met het voorstel van je baas, dat gaat je kort door de bocht gezegd: de kop kosten.

je hebt sowieso geen recht op WW als je zelf opstapt.
als je baas jou wil ontslaan moet hij dit aanvragen via het UWV en eventueel de rechter. als jij je werk altijd naar behoren hebt gedaan zonder noemenswaardige problemen moet je baas toch met hele goeie argumenten komen en aantonen.

dat jou chef problemen heeft en daar jou mee naait is een probleem, probeer meerdere collega's eventueel bij elkaar te krijgen en stap met zijn allen naar de baas. jullie baas kan er dan niet meer omheen dat je chef problemen veroorzaakt. hij zal dan toch eieren voor zijn geld moeten kiezen.

geloof me, als je de WW in gaat laat hij je echt nooit meer terug komen.

Leo The Emperor
Berichten: 4625
Lid geworden op: 12 dec 2010 16:19

Re: help

Ongelezen bericht door Leo The Emperor »

Er zijn al een aantal goede commentaren op je posting gekomen.

Ik denk dat het je nu wel duidelijk is dat je zeker niet moet instemmen met het ontslag voor 6 maanden.

Voor wat betreft je treiterende chef, denk ik niet dat je zoals Kweenie zegt op een ontslagvergoeding moet aansturen. Je kan dan van een koude kermis thuiskomen.

Je kunt het best proberen de treiterpartijen van je chef zoveel mogelijk proberen te negeren en gewoon je best blijven doen. Dit zal niet makkelijk zijn, maar is wel het beste.

Verder dien je je te realiseren dat de "grote" baas uiteindelijk toch altijd jouw directe chef zal steunen. Reken absoluut niet op zijn steun of onpartijdigheid.

Je zou wel lid van de vakbond kunnen worden, en als er zaken gebeuren hun om raad vragen.

Gesloten