LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
dido
Berichten: 149
Lid geworden op: 13 okt 2004 23:23

beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door dido »

beleggingspolis 'zorgwekkend'
Beleggingsverzekeringen zijn complex, ondoorzichtig en relatief duur. Partijen die deze producten verkopen, handelen maar in beperkte mate in het belang van de belegger, terwijl de informatieverstrekking over beleggingsverzekeringen onvolledig, ontoereikend en niet altijd juist is.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) eind vorig jaar deed naar beleggingsverzekeringen - beleggingsproducten waaraan bepaalde polissen zijn verbonden. In antwoord op vragen van de Tweede Kamer maakt minister Zalm van Financiën deze conclusies vandaag voor het eerst openbaar. Zalm noemt het 'resultaat van het onderzoek zorgwekkend'.

Noodzaak

Volgens Zalm onderstrepen de bevindingen van de AFM het nut en de noodzaak van de 'getroffen maatregelen die sindsdien zijn genomen'. 'Dat laat onverlet dat het nu zaak is dat de sector het daar niet bij laat en verder orde op zaken stelt', zo meent Zalm echter. Het Verbond van Verzekeraars stelde in april een commissie in om de kwaliteit van de beleggingsverzekeringen verder te onderzoeken. Zalm stelt dat 'ondanks dit initiatief deze producten gezien de aard van de bevindingen de volle aandacht van het kabinet verdienen.'

Het Verbond van Verzekeraars zegt in een reactie 'kennis te hebben genomen van de reactie van minister Zalm aan de Tweede Kamer'. Volgens het verbond 'komt de brief van de minister overeen met het besluit van het Verbond om de aanbevelingen van de eigen commissie af te wachten'.


Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

Brabander
Berichten: 354
Lid geworden op: 05 jul 2004 23:17

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door Brabander »

En waar blijft Zalm met zijn commentaar op de aandelenlease constructies.

nemo
Berichten: 84
Lid geworden op: 12 jul 2004 20:37

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door nemo »

gewijzigd: 17-10-2006 20:04
Zorgen Zalm om beleggingspolissen
Minister Zalm van Financiën maakt zich door een kritisch rapport zorgen over beleggingspolissen.




Zorgen om beleggingspolissen

Oordeel
De producten zijn ondoorzichtig en er wordt vooral door de verzekeraars winst op gemaakt, ten koste van de consument. Dat harde oordeel velt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een onderzoek dat minister Zalm openbaar heeft gemaakt. De minister noemt de situatie 'zorgwekkend'.

Hypotheek
Heel veel Nederlanders hebben er mee te maken via een beleggingshypotheek of lijfrentepolis. Minister Zalm neemt nog geen maatregelen. Hij wacht eerst een onderzoek af.

Doe mee aan de dagelijkse RTL Nieuwsquiz:
Vijf vragen over het nieuws van de afgelopen 24 uur.

© RTLNieuws.nl

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door Elias »

Daar komt hij nimmer en zeker niet openlijk mee, Brabander !
Want dan wordt hij ook meteen door ons en het parlement op zijn ( en die van Donner, AFM DNB etc ) afgerekend.
Ondertussen is hij wel achter de schermen bezig, vooral in goed overleg met de veroorzakers, om langzaam maar zeker de regels zo onopvallend mogelijk aan te scherpen, terwijl de beerput dicht wordt gehouden.

Ben benieuwd wat hij met het stokpaardje van Dexia ( en waarschijnlijk meerdere banken) gaat doen: de aandelencaroussel (-draaimolen) waarmee fiscus, klanten en wet- en regelgeving besodemieterd wordt......

B-
Berichten: 273
Lid geworden op: 23 jan 2006 15:52

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door B- »

Wel zei Zalm vandaag op BNR over aandelenlease dat klanten niet wisten wat ze aangeschaft hadden.

Martinvdm

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door Martinvdm »

Heb je daar ook een linkje van...?

Ben wel eens benieuwd hoe Zalm zich hierover uitlaat.

liba1
Berichten: 115
Lid geworden op: 18 jun 2004 11:33

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door liba1 »

misschien wist zalm zelf ook niet wat ons is overkomen
of heeft hij het raport van de AFM galezen

Bruce
Berichten: 169
Lid geworden op: 16 jun 2004 16:34

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door Bruce »

Dat denk ik ook liba, natuurlijk wist Zalm niet wat er gebeurde. Kan je hem ook niet kwalijk nemen, we kunnen tenslotte niet overal tegelijk zijn als mensen.

saabine95
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 mar 2005 10:13

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door saabine95 »

Zalm hekelt dure polis hypotheken
Van onze verslaggever


AMSTERDAM - Minister Zalm van Financiën slaat alarm over beleggingsverzekeringen. Hij noemt de uitkomsten van een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de kosten en opbrengsten van de populaire financiële producten ‘zorgwekkend’, en dreigt de verzekeringssector met extra wetgeving.

Print
Nieuwsbrieven
E-mail dit artikel
Meer over dit onderwerp
Stuur me mail over

UitlegHet AFM-onderzoek is geheim, maar Zalm heeft de belangrijkste conclusies in een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De financiële toezichthouder noemt de producten complex en ondoorzichtig en de informatieverstrekking onvoldoende. Bovendien wordt een belangrijk deel van het ingelegde geld niet belegd: dit verdwijnt in de zakken van de verzekeraar en de tussenpersoon.

Beleggingsverzekeringen worden in de regel verkocht in combinatie met een hypotheek. Het resultaat van die combinatie is een beleggingshypotheek. Het geld dat in de verzekering wordt gestopt is bedoeld om kapitaal op te bouwen, waarmee aan het einde van de looptijd een deel van de hypotheekschuld afgelost kan worden. Honderdduizenden Nederlanders hebben een hypotheek met daaraan gekoppeld een beleggingsverzekering.

De AFM deed een steekproef bij vier verzekeraars die beleggingsverzekeringen aanbieden. Zij werkten vrijwillig mee, onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven. Zalm zegt die afspraak te willen eerbiedigen, en houdt het rapport onder de pet. Hij wil de verzekeringssector de gelegenheid zelf orde op zaken te stellen, maar is bereid aanvullende wetgeving op te stellen als dat niet voldoende is. ‘Deze producten verdienen de volle aandacht van het kabinet’, aldus de minister.

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, de brancheclub van verzekeraars, zegt blij te zijn dat de sector eerst de ruimte krijgt om de transparantie te verbeteren. Een halfjaar geleden is op initiatief van het Verbond een commissie ingesteld, onder leiding van de voormalige minister van Justitie Job de Ruiter, die aanbevelingen moet doen om de transparantie te verbeteren. De commissie komt voor het einde van het jaar met aanbevelingen.

De grootste oppositiepartij PvdA vindt dat Zalm rijkelijk laat komt met zijn waarschuwingen. ‘Het lijkt er toch wel sterk op dat hij vlak voor de verkiezingen zijn straatje probeert schoon te vegen’, zegt het Kamerlid Heemskerk. ‘De Ruiter moet schoon schip maken. Dat betekent dus geen zelfregulering. Zijn aanbevelingen mogen niet vrijblijvend zijn, en de aanbevelingen moeten wat mij betreft door de AFM worden gehandhaafd.’

exfortisklant
Berichten: 37
Lid geworden op: 15 nov 2005 14:42

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door exfortisklant »

Bruce


Geplaatst op 18 Okt 2006 11:29 door Bruce


--------------------------------------------------------------------------------

Dat denk ik ook liba, natuurlijk wist Zalm niet wat er gebeurde. Kan je hem ook niet kwalijk nemen, we kunnen tenslotte niet overal tegelijk zijn als mensen.
Het lijkt mij persoonlijk heel erg sterk dat Zalm niet op de hoogte was van de praktijken van de oplichtersbanken met hun aandelenleasewanproducten.

painter
Berichten: 383
Lid geworden op: 31 dec 2003 11:58

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door painter »

Zalm is zijn straat aan het schoonvegen, zo vlak voor de verkiezingen, ik denk dat dit negatieve nieuws van de verzekerings maatschappijen niet ongunstig is voor de gedupeerden, Zalm zal zijn huid niet zo duur verkopen om nog eens vier jaar in de picture te blijven.

VR GR

santygo
Berichten: 540
Lid geworden op: 01 apr 2004 19:46

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door santygo »

Dat hele onderzoek van de AFM handelt helemaal niet over aandelenlease, maar over beleggingsproducten waaraan op een ondoorzichtige manier een overlijdensrisico verzekering is gekoppeld.

Joshua
Berichten: 931
Lid geworden op: 01 mei 2004 11:29

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door Joshua »

Beleggingshypotheek
http://www.astrust.org.uk/Beleggingshypotheek.html

From Sterwiki


Bij de beleggingshypotheek wordt eveneens niet op de hypotheeklening afgelost, en wordt eveneens geld in een depot gestort. Het verschil met de spaarhypotheek is dat hierover geen (vaste) rente vergoed wordt, doch dat dit geld (door de bank) voor rekening en risico van de hypotheekgever wordt belegd.

Die belegging kan op diverse wijzen geschieden: in aandelen, in obligaties, of in combinaties daarvan. kenmerkend voor deze constructie is dat niet op voorhand vaststaat dat de waarde van die beleggingen aan het eind van de looptijd gelijk zal zijn aan het bedrag van de hypothecaire lening. Het kan, bij gunstige beleggingsrsultaten, hoger zijn, doch het kan ook lager uitkomen. In dat geval zal de hypotheekgever het erschil moeten bijbetalen.

Bij deze hypotheekvorm wordt opgemerkt dat voor het beheer van dit beleggingsdepot kosten in rekening worden gebracht. De hoogte hiervan verschilt van bank tot bank, doch de kosten zijn niet verwaarloosbaar: tarieven van 2% per jaar komen voor. Duidelijk zal zijn dat het rendement op het beleggingsdepot hierdoor nadelig wordt beïnvloed. De indruk bestaat dat deze tarieven, in aanmerking nemende dat het om institutioneel vermogensbeheer gaat, betrekkelijk hoog zijn.

Beleggingsdepot

Ander woord voor beleggingsfonds.

Verzekeraar Aegon heeft in het vierde kwartaal niet alleen het operationele resultaat zien stijgen, maar ook op de beleggingsportefeuille relatief veel winst gerealiseerd.

Vrijdag maakte de verzekeraar bekend dat een schikking met het Belgische Dexia is getroffen over de verkoop van Bank Labouchere
in 2000 aan Dexia. Aegon betaalt 218 miljoen euro aan Dexia, dat destijds Labouchere voor circa 900 miljoen euro kocht.
Het bedrag zal ten laste worden gebracht van het resultaat over 2004.

We verantwoorden het bedrag in de verlies- en winstrekening
over het vierde kwartaal, aldus een woordvoerder van Aegon.
Het verzekeringsconcern sprak tevens de verwachting uit dat de nettowinst voor heel 2004, na de last voor de schikking, meer
dan 1,6 miljard euro zal bedragen. Over de eerste negen maanden boekte Aegon een nettowinst van 1,24 miljard euro. In het
vierde kwartaal moet het concern dus relatief goed geboerd hebben.
Het sterke resultaat zal evenwel niet alleen aan de operationele gang van zaken toe te schrijven zijn. Je ziet in het operationele
resultaat normaal geen ’swing’ van 200 miljoen euro, licht de woordvoerder toe.
Niet-operationele componenten in de nettowinst zijn bijzondere aan- of verkopen en de gerealiseerde winst op beleggingen in
aandelen en vastgoed. Omdat Aegon recentelijk geen grote verkopen van bedrijfsonderdelen bekend maakte, licht het voor de
hand aan te nemen dat Aegon, met het gunstige beursklimaat in de laatste maanden van 2004, meer winst op de beleggingspot
heeft gerealiseerd.
De woordvoerder wil dit niet bevestigen, omdat hij daarmee op de bekendmaking van de jaarcijfers zou vooruitlopen. Op 3 maart
publiceert Aegon de resultaten over 2004.

Waar zou die winst behaald zijn?
beleggingspot !!

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door Elias »

Uit de Parlementaire nieuwsbrief:
Kamer eist openheid over beleggingsverzekering
Als verzekeringsmaatschappijen niet snel openheid geven over de bedragen die zij en tussenpersonen in eigen zak steken als de consument een beleggingsverzekering afsluit, zal de Kamer dit wettelijk afdwingen. 'De spaarder moet vooraf exact weten wat hij betaalt en welk bedrag uiteindelijk aan hem wordt uitgekeerd', aldus CDA'er De Nerée. 'Plus wat er aan de strijkstok blijft hangen: de kosten die de verzekeraar in rekening brengt en welke provisie hij geeft aan de tussenpersoon die de polis verkoopt.' Als het aan PvdA'er Heemskerk ligt grijpt de politiek meteen in. 'Want ik geloof niet in zelfregulering door de branche', stelt hij. 'Dat is te vrijblijvend. Een rotte appel kan zich wel onttrekken aan brancheafspraken, maar niet aan de wet.' PN
Goh, worden ze eindelijk een keer wakker !!
Of komt het alleen maar door de komende verkiezingen....

Komt ook hier de oplichtersbende eindelijk een keer in beeld.

exfortisklant
Berichten: 37
Lid geworden op: 15 nov 2005 14:42

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door exfortisklant »

saabine95


Geplaatst op 18 Okt 2006 11:54 door saabine95
Zalm hekelt dure polis hypotheken
Van onze verslaggever




De AFM deed een steekproef bij vier verzekeraars die beleggingsverzekeringen aanbieden. Zij werkten vrijwillig mee, onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven. Zalm zegt die afspraak te willen eerbiedigen, en houdt het rapport onder de pet. Hij wil de verzekeringssector de gelegenheid zelf orde op zaken te stellen, maar is bereid aanvullende wetgeving op te stellen als dat niet voldoende is. ‘Deze producten verdienen de volle aandacht van het kabinet’, aldus de minister.
Natuurlijk "meneer Zalm".....zijn hier soms "bedrijven" bij die al eerder hun klanten hebben belazerd?.....met bijvoorbeeld aandelenlease-oplichtings-producten????

B-
Berichten: 273
Lid geworden op: 23 jan 2006 15:52

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door B- »

Pleidooi voor commissie beleggingspolissen

AMSTERDAM - Vijf belangenorganisaties willen dat er een commissie komt die onderzoek doet naar beleggingsverzekeringen. Die boodschap is in een brief aan de Tweede Kamer gezet, melden de vijf, waaronder de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), donderdag.
De brief is ook ondertekend door Vereniging Eigen Huis, Stichting Onderzoek Poliskosten en Independer. De partijen hebben zich verenigd in het Platform Onderzoek Beleggingsverzekeringen.
Beleggingsverzekeringen liggen al enige tijd onder vuur van consumenten, de financieel toezichthouder AFM en de politiek. De kritiek richt zich op de ondoorzichtigheid, hoge kosten en risico's van het financiële product. Onlangs werd bekend dat 40 procent van de hoofdsom niet wordt belegd, maar opgaat aan kosten en premies.
Eerder al namen diverse andere organisaties en ook politieke partijen al initiatieven om de gang van zaken rond de beleggingsverzekeringen te onderzoeken.

(ANP)


bron: www.ad.nl

http://www.ad.nl/economie/article907431.ece

pewi
Berichten: 679
Lid geworden op: 16 feb 2005 20:52

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door pewi »

En waar blijft Zalm met zijn commentaar op de aandelenlease constructies.
Uit het AD van 13-01-07: bron AD
‘Lening wordt te soepel verstrekt’
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 13 jan. Kredietverleners verleiden consumenten tot het aangaan van te grote schulden. Reclames voor het afsluiten van leningen zijn misleidend en de normen voor het lenen van geld zijn te ruim.

Dit stelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gisteren op basis van een onderzoek.

De AFM houdt toezicht op kredietverstrekkers. Volgens de Wet financieel toezicht zijn kredietstrekkers verplicht om ‘verantwoord’ krediet te verlenen. Het is aan de financiële instellingen om deze wettelijke plicht in te vullen.

Banken, creditcardmaatschappijen en financieringsmaatschappijen laten mensen zich zo diep in de schulden steken, dat het resterende inkomen onder het bijstandsniveau uitkomt, stelt de toezichthouder. De toezichthouder noemt dit ‘onverantwoord’.

Niet alleen zijn de normen voor het aangaan van leningen te ruim, kredietverleners blijken vaak onvoldoende betrouwbare informatie over de financiële positie van consumenten te hebben. Met maandelijkse vaste lasten als ziektekosten en met betaalachterstanden wordt volgens de AFM onvoldoende rekening gehouden.

Minister Zalm (Financiën, VVD) noemt het in een gisteren verzonden brief aan de Tweede Kamer zorgwekkend dat kredietverstrekkers hun eigen normen ten aanzien van het voorkomen van overkreditering slecht naleven.

Bovendien stelt minister Zalm dat tweederde van de kredietreclames niet voldoet aan de gestelde voorschriften. Het gaat dan onder meer om onduidelijke informatie over de effectieve rente op jaarbasis en het niet vermelden van verplichte informatie over de kosten van de lening.

Kredietverleners hebben beterschap beloofd. De financieringsmaatschappijen en banken gaan hun norm voor kredietverstrekking herzien. De norm wordt inkomensafhankelijk, zodat consumenten niet langer door het aangaan van leningen onder het bestaansminimum uitkomen. Met de zogenoemde ‘thuiswinkels’ is afgesproken dat bij alle leningen boven de 250 euro informatie over het inkomen en over de vaste lasten wordt opgevraagd.
Vrgr pewi

Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door Janny »

He he hebben ze eindelijk door waar de schoen wringt?

nu verder, en de schuldigen aanwijzen en het laten repareren, dan gaan we de goede kant op,Het kan natuurlijk niet zo zijn dat al die mensen die schade hebben opgelopen doordat men het aan z'n laars lapten ,
naar hun centen kunnen fluiten. Deze mensen hebben zich het vuur uit de sloffen gelopen om het boven water te krijgen.
Nu verder op de ingeslagen weg en de gedupeerden schadeloos stellen, dan pas kun je van afwerken spreken.
Janny

B17
Berichten: 959
Lid geworden op: 23 okt 2006 11:22

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door B17 »

Ik denk al weer een opsteker voor de gedupeerden,. De aanbieders van
leasecontructies kunnen zich dit behoorlijk aantrekken, en dientegevolge behoeft het dus niet meer ontkent te worden.

Dus Dexia, dus Aegon, dus Levob, dus DSB, dus Fortis c.s.

B17

aert0001
Berichten: 2173
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:00

Re: beleggingspolis zorgwekkend volgens Zalm!!!!!!!!

Ongelezen bericht door aert0001 »

Nu verder op de ingeslagen weg en de gedupeerden schadeloos stellen, dan pas kun je van afwerken spreken.
Janny
inderdaad, maar dan wel écht schadeloos, en ook dat is per slachtoffer anders! fin. letselschade (mooi onderwerp )

T :wink: n

Gesloten