Acceptgiro bijna afgeschaft: is er een papieren alternatief? (en nog meer vragen)

Acceptgiro bijna afgeschaft: is er een papieren alternatief? (en nog meer vragen)

Op 1 juni 2023 valt definitief het doek voor de acceptgiro. Ouderenbond ANBO krijgt hier nog regelmatig vragen over, zegt een woordvoerder tegen Radar. Betekent het verdwijnen van de gele betaalkaart bijvoorbeeld dat je moet overstappen op digitaal bankieren? Deze en andere vragen beantwoord. 

Waarom verdwijnt de acceptgiro?

Ooit werden er per jaar 300 miljoen papieren acceptgiro’s per jaar verwerkt. Nu zijn dat er nog maar enkele miljoenen per jaar. Volgens betaaldienstverlener Currence zijn dat er te weinig om acceptgiro's nog langer te ondersteunen.

Moet ik nu online of mobiel bankieren?

Volgens ouderenbond ANBO vragen met name ouderen zonder internetbankieren zich af hoe ze hun rekeningen moeten gaan betalen. Gelukkig is er geen reden tot zorg: er is een papieren alternatief.

De acceptgiro is namelijk bijna hetzelfde als het papieren overschrijvingsformulier, dat wel blijft bestaan. “Daar hebben we het merendeel van onze leden mee gerust kunnen stellen”, zegt de woordvoerder van de ANBO. Overschrijfformulieren, ook wel overschrijvingskaarten genoemd, zijn te bestellen via bij de klantenservice van je bank. 

Op dat formulier zijn je eigen gegevens al ingevuld. Je vult de overige gegevens in, bijvoorbeeld van het bedrijf dat je moet betalen. Je ondertekent het formulier en stuurt het dan op naar je bank. “Dit kan mogelijk een nadeel zijn, omdat hierbij fouten kunnen optreden”, benadrukt de woordvoerder. “Maar automatische incasso kan dit voorkomen.”

Acceptgiro bestaat al tientallen jaren

De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd, eerst als ponskaart voor computers en midden jaren 80 als een blauwe kaart die door klanten kon worden ingevuld en daarna door de computer kon worden gelezen. In 2002 werd het gele model voor euro's geaccepteerd en dat werd in 2014 aangepast voor het gebruiken van IBAN-rekeningnummers. Eerder was al afgesproken dat de acceptgiro in 2019 zou verdwijnen, maar dat werd uitgesteld. In 2021 werd besloten dat in juni 2023 het doek voor de betalingskaart officieel zou verdwijnen. 

Welke alternatieven zijn er nog meer?

Naast de papieren overschrijvingskaart, is het mogelijk om digitaal te bankieren. Dan ontvang je bijvoorbeeld een rekening via e-mail, die je betaalt met een dienst als iDeal. 

Als je de acceptgiro gebruikte voor terugkerende kosten, zoals die van je telefoonabbonement, dan kun je dus ook een automatische incasso overwegen. De incassomachtiging blijft namelijk bestaan. Het verschil met de acceptgiro is dat je die naar het bedrijf stuurt dat geld van je wil.

Wat gebeurt er als ik alsnog een acceptgiro verstuur?

Bedrijven en instellingen versturen sinds 1 maart 2023 in principe geen acceptgiro’s meer. Vanaf 1 juni 2023 stoppen de banken met het verwerken van acceptgiro’s. Mocht je dus nog een acceptgiro willen versturen, dan moet je dat snel doen. 

Ook interessant