Bah, je wijn is zuur geworden. Hoe maak je er nu azijn van?

Bah, je wijn is zuur geworden. Hoe maak je er nu azijn van?

Dat is balen: de fles wijn die je een paar dagen geleden hebt geopend, is totaal bocht geworden. Zuur en vies. Je kunt de wijn door de gootsteen spoelen, maar je kunt hem ook transformeren tot een lekkere azijn. Je hebt niet veel meer nodig dan geduld om straks een zelfgemaakte wittewijnazijn of rodewijnazijn te gebruiken in je saladedressing. In dit artikel lees je hoe makkelijk dat gaat.

Je hebt het volgende nodig:

  • 500 ml wijn
  • 500 ml water
  • 250 ml ongefilterde azijn
  • 1 gesteriliseerde glazen pot met brede opening
  • Kaasdoek, keukenpapier of een theedoek
  • 1 elastiek

De wijn die je gebruikt, hoeft niet al zuur te zijn. Misschien heb je een fles geopend die je überhaupt niet lekker vindt of heb je gewoon zin in een keukenprojectje. Wat voor wijn je ook hebt, check eerst op het label of hij sulfieten bevat. Zo niet, dan heb je geluk: een wijn zonder sulfiet verandert vlugger in azijn. 

Desinfecteer een glazen pot met een brede opening door er kokend water in te gieten. Meng in deze pot vervolgens 500 ml wijn met 500 ml water en 250 ml troebele, ongefilterde azijn. Roer het mengsel door met een houten lepel. Doe een kaasdoek, theedoek of keukenpapier over de opening van de pot en zet het vast met een elastiek. 

Je hebt niet per se ongefilterde azijn nodig. Je kunt het mengsel van wijn en water in de pot laten zitten zonder de opening af te dekken, zodat je de inhoud blootstelt aan de lucht. Zo wordt hij ook azijn, het duurt alleen langer. Volg hiervoor de onderstaande stappen, maar doe een doek over de pot zodra je ziet dat er een gelei-achtige sliert op het mengsel drijft.

Zet de fles op een donkere plek op kamertemperatuur. Controleer regelmatig of er geen groene, zwarte of witte schimmel ontstaat. Zie je zo’n schimmel, schraap hem dan weg. Als hij daarna nog eens terugkomt, dan moet je het mengsel helaas weggooien. 

Vanaf twee maanden kun je verwachten dat je een gelei-achtige sliert of schijf op het oppervlak ziet drijven. Verwijder die dan niet. Dit is een azijnmoeder: een plakje bacteriën die alcohol opeten en zuur uitpoepen om jouw wijn in azijn te veranderen. Proef de vloeistof onder de azijnmoeder. Smaakt die niet meer naar alcohol en is die helemaal zuur? Gefeliciteerd, je hebt azijn gemaakt! Haal de azijnmoeder weg en doe je zelfgebrouwen azijn in een fles of pot die je kunt afsluiten. 

Bron: Foodies Magazine, Adam Ragusae

Ook interessant